Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Politico: Η Κομισιόν επαναφέρει το «Δουβλίνο» και επιστρέφει πρόσφυγες στην Ελλάδα

Με το δάχτυλο στην σκανδάλη ο αμερικανικός στρατός απέναντι στο καραβάνι των προσφύγων στα σύνορα με Μεξικό

Το τέλος στην εξαίρεση της Ελλάδας από τους κανονισμούς του Δουβλίνου φαίνεται πως πλησιάζει φέρνοντας ένα ακόμα «πονοκέφαλο» στην διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος στην χώρα μας.

Όπως αποκαλύπτει η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Politico η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται την παύση της περιόδου χάριτος της Ελλάδας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Politico η πρόταση της Κομισιόν αναφέρει: «Συνιστάται ότι η μεταφορά αιτούντων ασύλου στην Ελλάδα θα πρέπει να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή».

Οι διατάξεις που υπεγράφησαν στο Δουβλίνο το 1990 υπαγόρευαν πως υπεύθυνη χώρα για την έκδοση ασύλου είναι η χώρα της ΕΕ στην οποία το άτομο που ζητούσε άσυλο βρέθηκε για πρώτη φορά. Αυτό κατά συνέπεια αφορά την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία οι οποίες είναι εξ ορισμού οι πρώτες χώρες στις οποίες θα βρεθεί ένας μετανάστης από την Αφρική ή την Ασία.

Η Ελλάδα εξαιρέθηκε από αυτήν την διαδικασία πριν από έξι χρόνια μετά από εισηγήσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου λόγω των απαράδεκτων συνθηκών και της αντιμετώπισης που είχαν οι αιτούντες άσυλο στην χώρα μας.

Η επερχόμενη παύση εξαίρεσης από το «Δουβλίνο» για την Ελλάδα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα αποτελέσει μέρος μίας ευρύτερης προσπάθειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης η οποία έχει προκαλέσει την προσωρινή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν χώρες στην ΕΕ όπως η Αυστρία, η Γερμανία και η Δανία που έχουν επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και οι οποίες θα τους καταργήσουν μόνον εάν έχουν να στείλουν πίσω τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συσσωρεύονται στο έδαφός τους.

Το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να είναι από τα βασικά της ατζέντας στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Η Ελλάδα καλείται πλέον να εγγυηθεί πως οι αιτούντες άσυλο θα αντιμετωπίζονται με σεβασμό όπως ορίζουν οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ώρα που δέχεται συνεχώς επικρίσεις για την διαχείριση και αντιμετώπιση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κομισιόν, οι Βρυξέλλες θα αποκαλύψουν την Πέμπτη το σχέδιό τους για βοήθεια στην Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ενώ αναμένεται να ζητηθεί από άλλες χώρες της ΕΕ η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων και να υποδεχθούν περισσότερους από 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Κομισιόν αυτός ο αριθμός θα είναι διπλάσιος από αυτόν που μετεγκαταστάθηκαν ολόκληρο τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα το Politico αποκαλύπτει πως οι Βρυξέλλες έχουν συμφωνήσει σε συνεργασία με την Αθήνα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου βοηθώντας στην γρηγορότερη επιστροφή στην Τουρκία όσων ζητούν άσυλο, μετά από ειδική συμφωνία με την Άγκυρα.

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Ερντογάν προκαλεί την Οικουμένη μιλώντας για την Αγία Σοφία που έκλεισε για να ξανανοίξει ως τζαμί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός – Ο χάρτης των κρουσμάτων: 26 τα εισαγόμενα – Συναγερμός για την Αττική

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 41 νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα 11 στις πύλες εισόδου τις χώρας

Ανδρέας Ντίνης

FAZ: Η «αισιοδοξία της Ελλάδας» και η διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού

Ανδρέας Ντίνης

Πένθος…

Kon

Αποκλειστικό: Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Evanthia Karra

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ για την Αγιά Σοφιά: Είναι η δεύτερη Άλωση της Πόλης

Tinad

Έχουν… ξεφύγει: Πανηγυρίζουν με σημαίες και φωνάζουν συνθήματα οι Τούρκοι έξω από την Αγιά Σοφιά

Tinad

Κορωνοϊός: Στα 60 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα – Τα 40 εισαγόμενα

Ανδρέας Ντίνης