Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα παρέμβαση Βαρθολομαίου για την Αγιά Σοφιά: Αν την κάνετε τέμενος θα στρέψετε τους Χριστιανούς κατά του Ισλάμ

Μανώλης Κωστίδης

Το μήνυμα πως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών εναντίον του Ισλάμ , έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο ίδιος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ, και στην ομιλία του δήλωσε πως «η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια Χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ και η Αγία Σοφία, η οποία λόγω της ιερότητος της είναι ένα ζωτικόν κέντρον εις το οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση θα διασπάσει τους δυο αυτούς κόσμους και μάλιστα εις μιαν στιγμήν κατά την οποία η ανθρωπότης , η οποία δοκιμάζεται και ταλαιπωρείται λόγω και της θανατηφόρου πανδημίας του νέου κορωνοϊου έχει αναγκην ενότητος και κοινού προσανατολισμού.

Θεωρούμε άτοπο και ζημιογόνον εις τον 21ο αιώνα η Αγία Σοφία, η οποία κάνει τους πιστούς των δυο θρησκειών να συναντώνται και να θαυμάζουν το μεγαλείο της να γίνει. τοπίο αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Ο ναός της Του Θεού Σοφίας είναι αναμφιβόλως ένα εκ των σπουδαιοτέρων μνημείων του παγκοσμίου πολιτισμού κλασσικό είναι εαυτό που πάντοτε υπερβαίνει τα όρια του λαού και της εποχής που.

Ο τουρκικός λαός έχει τη μεγάλη ευθύνη και την υψίστη τιμή να αναδεικνύει την οικουμενικότητα του υπερόχου αυτού μνημείου ως μουσείο η Αγία Σοφία δύναται να λειτουργεί ως τόπος και σύμβολο συναντήσεως , διαλόγου και ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών, κατανοήσεως και αλληλεγγύης Χριστιανισμού και Ισλάμ, που είναι αυτή η αλληλεγγύη και η αμοιβαία κατανόησης ιδιαιτέρως αναγκαία και λυσιτελής δια τον σύγχρονον κόσμο».

Προτεινόμενα για εσάς

Ήξεις-αφίξεις από το Κρεμλίνο για την Αγία Σοφία

Μιχάλης Μάρδας

Κομισιόν για Αγία Σοφία: Να μην χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία διαμάχης μεταξύ των θρησκειών

Μιχάλης Μάρδας

Πατριάρχης Κύριλλος σε Ερντογάν: Απειλή για ολόκληρο τον χριστιανικό πολιτισμό η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Μιχάλης Μάρδας

Ηχηρό μήνυμα Ιερώνυμου για την Αγιά Σοφιά: Δεν θα τολμήσουν να την μετατρέψουν σε τζαμί

Tinad

Παρέμβαση της Ρωσικής Εκκλησίας για την Αγιά Σοφιά: «Απαράδεκτο» να μετατραπεί σε τζαμί – «Δεν θα γυρίσουμε στον Μεσαίωνα»

Tinad

Ο Ερντογάν είναι στη… γωνία για την Αγία Σοφία και μιλά για «επίθεση» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας!

Μιχάλης Μάρδας

«Προσεκτικό» όχι στην μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας λέει η Ρωσία

Μιχάλης Μάρδας

Μήνυμα και από τη Γαλλία στην Τουρκία για την Αγία Σοφία: Να παραμείνει ανοιχτή για όλους

Μιχάλης Μάρδας

Αγιά Σοφιά: Με διαδικασίες εξπρές η συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας – Στα «χέρια» του Ερντογάν η απόφαση

Tinad