Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρετίζει την επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν

Newsroom eleftherostypos.gr

Ικανοποίηση εκφράζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το γεγονός ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα παραμένουν ανοιχτοί.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαιρέτισε τη πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ που έχουν κοινό συμφέρον να διατηρούν ανοιχτό τον διάλογο για τη συνεργασία και τη ειρηνική επίλυση των διαφορών τους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θεωρεί ότι η συγκεκριμένη στάση ενισχύει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

To πρώτο βήμα για να υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου έγινε χθες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προηγηθεί ένας διπλωματικός μαραθώνιος μεταξύ της πρέσβεως Ελένης Σουρανή, διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού με τον Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπο Τύπου του προέδρου της Τουρκίας.

Η ελληνική πλευρά διατηρεί χαμηλές προσδοκίες, ωστόσο στο Μαξίμου επισημαίνουν ότι η συμφωνία που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυρίας Σουρανή και του κ. Καλίν προέβλεπε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν θα συνομιλήσουν για θέματα χαμηλής πολιτικής, σε μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε η ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ερντογάν μίλησαν για την αποκατάσταση των τουριστικών ροών και το άνοιγμα των συνόρων, όπου ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι η Ελλάδα κατ’ αρχάς δεν είναι αντίθετη στη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ομάδα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με τις οποίες σχεδιάζεται να ξεκινήσουν άμεσα το άνοιγμα των συνόρων και οι αεροπορικές επικοινωνίες με τις χώρες της Ε.Ε. και του Σένγκεν.

Κυβερνητικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη του στο SΤΑR στις 25 Mαΐου είχε πει: «Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε… Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Τουρκία: Να διατηρηθεί το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Tinad

Νέο μήνυμα ΗΠΑ σε Τουρκία: Επιμένουμε να γίνει σεβαστή η ιστορία της Αγιάς Σοφιάς

Ανδρέας Ντίνης

Νέο «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Σεβαστείτε την πολυθρησκευτική ιστορία της Αγίας Σοφίας

Μιχάλης Μάρδας

Ελληνοτουρκικά: Ικανοποίηση στη κυβέρνηση για την ασυνήθιστη παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μιχάλης Μάρδας

Ηχηρό μήνυμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητικό το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

Tinad

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Εύσημα στον Μητσοτάκη για την στάση απέναντι στην Τουρκία

Ανδρέας Ντίνης

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία δεν ενεργεί με «καλή πίστη»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ελλάδα έχει δικαίωμα να εφαρμόζει τους νόμους πάνω στα σύνορά της

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ελλάδα: Λύστε τις διαφορές με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο

admin