Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη δεν βγάζει τη μάσκα μετά την καραντίνα – Τι γίνεται σε όλες τις χώρες

Newsroom eleftherostypos.gr

Ολες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχουν άρει τα μέτρα περιορισμού και αυτοαπομόνωσης και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν ανοίξει υπό προϋποθέσεις τα σύνορά τους.

Οι πολίτες, έπειτα από την κόπωση της περιόδου της καραντίνας, παίρνουν κάποιες ανάσες… ελευθερίας ενόσω η σκιά ενός δεύτερου πανδημικού κύματος πλανάται πάνω από τη «γηραιά ήπειρο». Σε τι φάση βρίσκονται οι χώρες της Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο; Το «Politico» σε ρεπορτάζ του καταγράφει το «εγχειρίδιο» με τα βασικά στοιχεία της μετα-καραντίνας εποχής.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Μικρά μαγαζιά άνοιξαν στις 14 Απριλίου και ακολούθησαν οι υπόλοιπες επιχειρήσεις την 1η Μαΐου. Την ίδια ημέρα έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και επετράπη η συγκέντρωση έως δέκα ατόμων.

Καταστήματα εστίασης (μπαρ, καφέ, εστιατόρια) άνοιξαν στις 15 του ίδιου μήνα, στις 29 δόθηκε το «πράσινο φως» για γάμους και κηδείες μέχρι 100 καλεσμένους. Σε εκδηλώσεις σε εσωτερικό χώρο επιτρέπονται 250 άνθρωποι και σε εξωτερικό 500 από την 1η Ιουλίου, ενώ την 1η Αυγούστου θα είναι 500 και 700 αντίστοιχα.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και στις επιχειρήσεις όπου δεν είναι δυνατή η διατήρηση αποστάσεων. Κυκλοφόρησε εφαρμογή ιχνηλάτησης.
 • Διάρκεια καραντίνας: 29 ημέρες.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στις 6 Μαΐου η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα όλων των καταστημάτων με αυστηρά μέτρα υγιεινής. Τα πρώτα σχολεία άνοιξαν στις 4 Μαΐου, ωστόσο οι πολίτες υποχρεούνται να κρατήσουν αποστάσεις 1,5 μέτρου σε όλους τους δημόσιους χώρους έως τις 29 Ιουνίου. Την περασμένη εβδομάδα επιβλήθηκε εκ νέου καραντίνα σε δύο πόλεις στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, όπου μένουν 650.000 άνθρωποι, εξαιτίας της τοπικής έξαρσης κρουσμάτων.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η εφαρμογή ιχνηλάτησης λειτουργεί από τις 16 Ιουνίου.
 • Διάρκεια καραντίνας: 29 ημέρες.

ΒΕΛΓΙΟ

Καταστήματα πώλησης υφασμάτων και κάποιες εταιρίες άνοιξαν στις 4 Μαΐου, ενώ στις 11 Μαΐου επαναλειτούργησαν όλα τα μαγαζιά υπό αυστηρές προϋποθέσεις. Στις 10 Μαΐου ξεκίνησαν οι πρώτες επισκέψεις μικρού αριθμού ανθρώπων σε φίλους και οικογένεια. Στις 18 Μαΐου, λειτούργησαν κομμωτήρια, μουσεία και υπαίθριες αγορές τροφίμων και στις 2 Ιουνίου τα παιδιά νηπιαγωγείου ξαναμπήκαν στις αίθουσες, χωρίς να είναι υποχρεωτική η διατήρηση αποστάσεων. Ολα τα σχολεία άνοιξαν στις 8 Ιουνίου, ημερομηνία όπου οι πολίτες μπόρεσαν να πιουν το ποτό τους, να φάνε έξω ή να γυμναστούν. Κάθε νοικοκυριό μπορεί να συναντάει δέκα ανθρώπους ανά εβδομάδα.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα αεροδρόμια, στα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα ομορφιάς. Συστήνεται σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί η απόσταση 1,5 μέτρου.
 • Διάρκεια καραντίνας: 34 ημέρες.

ΙΤΑΛΙΑ

Το ντεμπούτο της μετα-καραντίνας εποχής ξεκίνησε με βιβλιοπωλεία και καταστήματα βρεφικών ειδών στις 14 Απριλίου, ενώ στις 4 Μαΐου άρχισε σταδιακά η οικονομική δραστηριότητα, με τη λειτουργία εργοστασίων, επιχειρήσεων και άνοιγμα των πάρκων. Στις 18 Μαΐου λειτούργησαν μαγαζιά, μουσεία, καταστήματα εστίασης και κομμωτήρια. Γυμναστήρια και πισίνες άνοιξαν στις 25 Μαΐου, κινηματογράφοι και θέατρα στις 15 Ιουνίου, ενώ το κουδούνι στα σχολεία θα χτυπήσει τον Σεπτέμβριο.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές σε καταστήματα και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Διάρκεια καραντίνας: 35 ημέρες.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Ο κατασκευαστικός κλάδος και οι επιχειρήσεις μη έκτακτης ανάγκης ξεκίνησαν να λειτουργούν στις 14 Απριλίου. Στις 4 Μαΐου, στην πλειονότητα των περιφερειών επετράπη η άσκηση για τους ενήλικες. Οι εξωτερικοί χώροι μπαρ και εστιατορίων λειτουργούν από τις 11 Μαΐου, τα σχολεία στις 26, ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξε την 21η Ιουνίου.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση αποστάσεων.
 • Διάρκεια καραντίνας: 49 ημέρες.

ΓΑΛΛΙΑ

Νηπιαγωγεία και σχολεία άνοιξαν σταδιακά από τις 11 Μαΐου, μαζί με εμπορικά καταστήματα, βιβλιοθήκες, μικρά μουσεία, όχι όμως πολυκαταστήματα, και επιτράπηκαν οι συναθροίσεις των δέκα ατόμων και άνω. Η χώρα χωρίστηκε σε πράσινες ζώνες, όπου η εξάπλωση του ιού ήταν χαμηλή, και σε κόκκινες ζώνες, όπου τα κρούσματα ήταν πολλά κι έτσι ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης έγινε η άρση μέτρων. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης λήγει στις 10 Ιουλίου.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Διάρκεια καραντίνας: 55 ημέρες.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Στις 4 Μαΐου επαναλειτούργησαν μικρά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία. Δύο εβδομάδες αργότερα, οι μαθητές του δημοτικού επέστρεψαν στο σχολείο, λειτούργησαν καταστήματα 400 τετραγωνικών μέτρων, εστιατόρια, καφέ και μουσεία. Οι εκκλησιαστικές Λειτουργίες, οι υπόλοιπες τάξεις του σχολείου και οι κινηματογράφοι άνοιξαν στις 30 Μαΐου. Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα στη Λισαβόνα, για να ελεγχθεί η τοπική έξαρση του ιού. Απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων και οι παραγγελίες από καταστήματα εστίασης μετά τις 8 το βράδυ.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές σε καταστήματα και σχολεία.
 • Διάρκεια καραντίνας: 49 ημέρες.

ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Η Αγγλία πλήρωσε το πείραμα της «ανοσίας της αγέλης». Ακόμη και ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, αρρώστησε από τον Covid-19. Τα μέτρα περιορισμού, τα οποία πάρθηκαν με σημαντική καθυστέρηση, άρχισαν να χαλαρώνουν στις 13 Μαΐου, οπότε η εκστρατεία «Μείνετε σπίτι» έγινε «Μείνετε σε εγρήγορση». Οι πολίτες μπορούσαν να βγουν για άσκηση παραπάνω από μία φορά και επετράπη η επίσκεψη σε πάρκα και παραλίες. Οι κυβερνήσεις σε Ουαλία, Σκοτία και Βόρεια Ιρλανδία, ωστόσο, διατήρησαν αυστηρότερα μέτρα.

Τα νηπιαγωγεία και κάποια δημοτικά σχολεία άνοιξαν την 1η Ιουνίου, το σύνολο των μαθητών αναμένεται να επιστρέψει τον Σεπτέμβριο. Τα σχολεία στην Ουαλία ανοίγουν στις 29 Ιουνίου, στη Σκοτία από τις 29 Μαΐου επιτρέπονται οι συναθροίσεις σε σπίτι μέχρι οκτώ άτομα. Στη Βρετανία, τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν στις 4 Ιουλίου, που αποτελεί και τη μεγάλη επανεκκίνηση της οικονομίας.

 • Μάσκες: Υποχρεωτικές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αγγλία από τις 15 Ιουνίου, στη Σκοτία η χρήση τους είναι προαιρετική.
 • Διάρκεια καραντίνας: 83 ημέρες.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η σκανδιναβική χώρα δεν επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού. Πρότεινε στους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους, να διατηρήσουν κοινωνική αποστασιοποίηση και να εργαστούν από το σπίτι όσο είναι δυνατόν.

 • Μάσκες: Δεν είναι υποχρεωτικές.
 • Διάρκεια καραντίνας: Καμία καραντίνα.

ΤΣΕΧΙΑ

Τα πρώτα καταστήματα άνοιξαν στις 9 Απριλίου, ενώ τα μεγαλύτερα εμπορικά, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα και οι εξωτερικοί χώροι εστιατορίων, καφέ και μπαρ στις 11 Μαΐου. Την ίδια μέρα ξεκίνησαν τα ποδοσφαιρικά και πολιτιστικά δρώμενα και οι γάμοι με τουλάχιστον 100 παρευρισκομένους. Από τις 25 Μαΐου έχουν ανοίξει όλες οι επιχειρήσεις, ξενοδοχεία, καταστήματα εστίασης και πισίνες, όπου επιτρέπονται έως 500 άτομα.

 • Μάσκες: Πλέον δεν είναι υποχρεωτικές, παρά μόνο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε κλειστούς χώρους όπου δεν είναι δυνατή η διατήρηση απόστασης δύο μέτρων. Η «έξυπνη καραντίνα» είναι σύστημα που βασίζεται σε εφαρμογή στο κινητό και σε στοιχεία που προέρχονται από τις πιστωτικές κάρτες.
 • Διάρκεια καραντίνας: 24 ημέρες.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Επαρκείς ποσότητες του φαρμάκου Remdesivir επιδιώκει να εξασφαλίσει η ΕΕ

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Και από Ινδία μέσα στα 28 νέα κρούσματα – Αναλυτικά ο «χάρτης» διάδοσης του ιού

Μιχάλης Μάρδας

Άνοιγμα τουρισμού – Κορωνοϊός: Μόλις πέντε θετικά τεστ ταξιδιωτών

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: 28 νέα κρούσματα και κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Και άλλη επιβράδυνση της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Στο 0,2 έπεσε ο δείκτης Rt

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Σε «καραντίνα» για άλλες επτά ημέρες 4 δήμοι στην Ξάνθη – Ποια είναι τα περιοριστικά μέτρα

Μιχάλης Μάρδας

Μήνυμα Μητσοτάκη σε Ευρωπαίους ηγέτες: Στήριξη της οικονομίας και μία φιλόδοξη συμφωνία

Tinad

Κορωνοϊός: Ο χάρτης των ηλικιών – Υπερδιπλάσιοι οι θάνατοι των ανδρών – Τι ισχύει για τα παιδιά

Tinad

Άνοιγμα τουρισμού – Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα τεστ ταξιδιωτών [συνεχής ενημέρωση]

Tinad