Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Σωτήρια η δεξαμεθαζόνη – Ελπίδες από ένα κοινό φάρμακο που μειώνει δραστικά τους θανάτους

ΠΟΥ για δεξαμεθαζόνη: Σημάδι ελπίδας για τη μάχη με τον κορωνοϊό

Newsroom eleftherostypos.gr

Η χορήγηση χαμηλών δόσεων του στεροειδούς φαρμάκου δεξαμεθαζόνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19 μείωσε κατά ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με στοιχεία δοκιμών.

Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας χαρακτηρίζονται «καθοριστικής σημασίας εξέλιξη» από τους επιστήμονες που πραγματοποίησαν τις κλινικές δοκιμές με την ονομασία RECOVERY, οι οποίοι  δηλώνουν ότι το φάρμακο θα πρέπει να περιληφθεί στο πρωτόκολλο για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της Covid-19.

Επίσης, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας και της μικρής χρηματικής του αξίας, το φάρμακο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικό για τη μάχη που δίνουν με τον ιό αρκετές φτωχότερες χώρες, οι οποίες βλέπουν τον αριθμό των κρουσμάτων τους να ανεβαίνει ανησυχητικά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έκανε λόγο για «μία αξιοσημείωτη ανακάλυψη από την ομάδα των Βρετανών επιστημόνων», η οποία κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις πολλές προσπάθειες που γίνονται ανά τον κόσμο για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Στη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης από την κυβέρνηση για τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του ενός εκ των επικεφαλής της έρευνας, Πίτερ Χόρμπι, και του επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου της κυβέρνησης, Πάτρικ Βάλανς, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως πρόκειται για την πρώτη εύρωστη κλινική δοκιμή στον κόσμο που αποδεικνύεται ότι μειώνει τον κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με κορωνοϊό και ότι αρχίζει να φαίνεται η «πρώτη χαραμάδα φωτός» στον αγώνα κατά της ασθένειας.

«Αρχίσαμε να αναστρέφουμε την κατάσταση (γύρω από τον κορωνοϊό), αλλά δεν τον νικήσαμε ακόμη οριστικά. Πιστεύω ότι τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε την πρώτη χαραμάδα φωτός, για την οποία είχα αμφιβολίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.Ο καθηγητής Χόρμπι, δήλωσε ότι η δεξαμεθαζόνη – ένα κοινό, φθηνό φάρμακο που κυκλοφορεί εδώ και δεκαετίες – έχει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες, ωστόσο, δεν ενδείκνυται για ασθενείς που το αναπνευστικό τους σύστημα δεν παρουσιάζει προβλήματα, και προσέθεσε ότι θα μπορούσε να σώσει τη ζωή ενός στους οκτώ ασθενείς με αναπνευστικές δυσκολίες.

Πιο ειδικά, από τους 20 ασθενείς που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, οι 19 καταφέρνουν να αναρρώσουν χωρίς καν να χρειαστεί να μπουν στο νοσοκομείο. Από αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, πάλι η μεγάλη πλειοψηφία καταφέρνει να ξεπεράσει τον ιό, με ορισμένους, ωστόσο, να χρειάζονται ελεγχόμενη παροχή οξυγόνου.

Οι τελευταίοι είναι οι ασθενείς υψηλού ρίσκου, στους οποίους η δεξαμεθαζόνη εμφανίζεται να παρέχει πολύ σημαντική βοήθεια στη μάχη τους με την ασθένεια. Σύμφωνα με τα σημερινά ευρήματα των Βρετανών ερευνητών, η φαρμακευτική ουσία παρέχει κρίσιμη βοήθεια στο ανοσοποιητικό σύστημα των προαναφερθέντων ασθενών, το οποίο «χτυπάει κόκκινο» καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον εισβολέα που λέγεται κορωνοϊός.

Προτεινόμενα για εσάς

Η μείωση των εμβολιασμών και η αύξηση των νοσηλειών [πίνακας]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Στο «στόχαστρο» της πανδημίας νέοι και ανεμβολίαστοι – Τέσσερις θάνατοι στις ηλικίες 18-39 ετών σε μια εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Επικίνδυνο το χειμερινό «κοκτέιλ» γρίπης-κορονοϊού – Ομοιότητες και διαφορές στα συμπτώματα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Καλπάζει» στη Βόρεια Ελλάδα – Πίεση στις ΜΕΘ από την αύξηση των εισαγωγών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Οι παιδίατροι λένε «ναι» στο εμβόλιο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: «Τσιμπάνε» οι σκληροί δείκτες – Ανησυχία από αύξηση νοσηλειών, διασωληνωμένων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα Ζηλανδία-κορονοϊός: Η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε έξι εβδομάδες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εμβολιασμοί πόρτα-πόρτα: Τα πρώτα αποτελέσματα της εξόρμησης με κινητά συνεργεία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Παιδιά ηλικίας 4 -18 ετών το 27% των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom