Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Αποκάλυψη: Ο Τσάβες χρηματοδοτούσε τον Γκρίλο

Μπέπε Γκρίλο: Οι αγορές υποκαθιστούν τους πολίτες στην Ιταλία

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για την πολιτική ζωή της Ιταλίας, για σχέσεις του λαϊκίστικου Κινήματος των Πέντε Αστέρων με το καθεστώς της Βενεζουέλας, φέρνουν πάλι στην επιφάνεια τις σχέσεις των λαϊκίστικων ευρωπαϊκών κομμάτων που αναδείχθηκαν στην οικονομική κρίση.

Το σχέδιο του πάλαι ποτέ ισχυρού ηγέτη της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες, να αποκτήσει φιλικές σχέσεις με ριζοσπαστικές και αντισυστημικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη περιελάμβανε και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία, εκτός από τους Ποδέμος στην Ισπανία. Τις παλιές «καλές» μέρες για αντιευρωπαϊστές, αντισυστημικούς και κάθε προέλευσης λαϊκιστές -που άνθησαν εν μέσω της μεγάλης ευρωκρίσης- η κυβέρνηση του Τσάβες χρηματοδοτούσε κινήσεις στην Ευρώπη, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει πολιτικά κόμματα που θα αποτελούσαν προέκταση του τσαβισμού!

Συνεχίζοντας τις πολύ σημαντικές αποκαλύψεις της για το μεγαλόπνοο σχέδιο του -εκλιπόντος πια- Τσάβες, η ισπανική εφημερίδα «ABC» δημοσίευσε χθες ντοκουμέντα που καταγράφουν χρηματοδότηση και προς το κίνημα των Πέντε Αστέρων στην Ιταλία! Συγκεκριμένα, η έγκριτη συντηρητική ισπανική εφημερίδα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Τσάβες έστειλε το 2010 στο, νεόκοπο τότε, Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Αποδέκτης του πακέτου, σύμφωνα με την «ABC», ήταν ο συνιδρυτής του M5S Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο (ο ιθύνων νους της πολιτικής Κίνησης των Πέντε Αστέρων), ο οποίος έλαβε τη βαλίτσα με τα χρήματα από τον πρόξενο της Βενεζουέλας στο Μιλάνο. Ο Νικολάς Μαδούρο ήταν επικεφαλής τότε του υπουργείου Εξωτερικών. Οπως ανέφεραν κάποια ισπανικά δημοσιεύματα, στο σχέδιο του Καράκας για μυστικές χρηματοδοτήσεις σε φιλικά κόμματα στην Ευρώπη περιλαμβανόταν -μαζί με το Podemos- και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε η «ABC» (η οποία δημοσιεύει και έγγραφο που αποκαλύπτει διασυνδέσεις με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας), το Καράκας χρηματοδότησε τα Πέντε Αστέρια του Γκρίλο γιατί ήθελε να εγκαθιδρυθεί στην Ιταλία ένα «αντικαπιταλιστικό, αριστερό κίνημα». Οπως φαίνεται, στα μάτια του καθεστώτος Τσάβεζ-Μαδούρο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του 2010 πληρούσε όλες τις προδιαγραφές -το M5S ήταν τότε ακραία αντιευρωπαϊκό και αντισυστημικό, με βασικό του αίτημα την έξοδο από την ευρωζώνη- και βρισκόταν σε φάση ανόδου. Οι οπαδοί του αυξάνονταν όσο η Ιταλία βυθιζόταν στην κρίση, και το ίδιο συνέβαινε με το ριζοσπαστικό Podemos στην Ισπανία, που εμφανιζόταν ως κινητήρια δύναμη του «κινήματος των Αγανακτισμένων» στις πλατείες. Πίσω από αυτό το αντιευρωπαϊκό προφίλ των Πέντε Αστέρων βρισκόταν ο Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο (απεβίωσε το 2016). Μετά το θάνατό του, ο Μπέπε Γκρίλο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, αφού είχε προλάβει να στρέψει το Κίνημα σε πιο συστημικά μονοπάτια και να προωθήσει στην ηγεσία τον μετριοπαθή και φιλοευρωπαϊστή Λουίτζι ντι Μάιο (νυν υπουργό Εξωτερικών στην κυβέρνηση Κόντε).

Ο Ντάβιντε Καζαλέτζιο, γιος του εκλιπόντος συνιδρυτή των Πέντε Αστέρων, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πατέρας του έλαβε ποτέ μυστικές χρηματοδοτήσεις για το Κίνημα, και ο Βίτο Κρίμι, επικεφαλής του M5S, μίλησε για «fake news» (ψευδείς ειδήσεις).

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι (προερχόμενος από τη Forza Italia) δήλωσε πως θα ζητήσει από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, να γίνει έρευνα ώστε να διευκρινιστεί «ποιοι έλαβαν χρηματοδότηση από τη Βενεζουέλα».

«Ψευδές» χαρακτήρισαν το ντοκουμέντο της «ABC» διπλωματικοί κύκλοι του Καράκας. Οπως υποστηρίζουν, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του Γκρίλο ουδέποτε ήρθε κοντά σε πολιτικό επίπεδο με την κυβέρνηση του Τσάβες, ή με τον Μαδούρο στη συνέχεια (μετά το θάνατο του Ούγο Τσάβες, το 2013). Ομως, παλαιά στελέχη των Πέντε Αστέρων δεν έκρυβαν τη συμπάθεια του Κινήματος προς το καθεστώς Τσάβες.

«Σχεδόν σε όλες τις χώρες που συναλλάσσονται με τη Βενεζουέλα υπάρχουν ομάδες συμφερόντων που έχουν βγάλει πολλά χρήματα… Εχει αποδειχθεί ότι τόσο ο Τσάβες όσο και ο Μαδούρο έχουν δώσει χρήματα σε συγκεκριμένες πολιτικές οργανώσεις και κόμματα προκειμένου αυτά να υποστηρίξουν τις ιδέες τους -για παράδειγμα, στους Ισπανούς Podemos, στους αντάρτες του FARC στην Κολομβία», δήλωνε πριν από ένα χρόνο, στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Μαρία-Κορίνα Ματσάδο, επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Vente Venezuela, αντιπάλου του Μαδούρο.

Για τις χρηματοδοτήσεις στους Podemos -που, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «ABC», ήταν προέκταση του τσαβισμού στην Ισπανία- έχει ξεκινήσει μεγάλη έρευνα στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που ερευνώνται, η κυβέρνηση της Βενεζουέλας χορήγησε περισσότερα από 7 εκατομμύρια ευρώ σε ίδρυμα του οποίου προΐστατο ο Ιγκλέσιας. Δημοσιεύματα στον ισπανικό Τύπο ανέφεραν ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν στο Ιδρυμα Πολιτικών και Κοινωνικών Μελετών (CEPS), των Podemos, μεταξύ των ετών 2003 και 2011.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο γιος του Μπέπε Γκρίλο κατηγορείται για βιασμό μιας 19χρονης

Ανδρέας Ντίνης

Είκοσι χρόνια μετά τη «μπολιβαριανή» επανάσταση, πρώην τσαβιστές δηλώνουν απογοητευμένοι

Δημήτρης Κατσάκος