ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο προκλητικό παραλήρημα Ερντογάν: Δεν θα πάρουμε την άδειά σας για την Αγιά Σοφιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας αλλά και προκλήσεις για την μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στο TRT.

Για την Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα να «μάθει καλύτερα» ποια είναι η δυναμική της χώρας και πού είναι τα όρια της σε σχέση με την Τουρκία.

«Δεν είχαμε σεισμικά ερευνητικά πλοία, ούτε γεωτρήσεις. Τώρα έχουμε τρεις γεωτρήσεις και δύο σεισμικά ερευνητικά σκάφη» σημείωσε για τις δραστηριότητες της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για την Αγιά Σοφιά είπε: «Τώρα μιλούν για την Αγία Σοφία. Λένε δεν θα την μετατρέψετε σε τζαμί. Μήπως είστε άνθρωποι της τουρκικής διοίκησης;. Αυτοί θα το αποφασίσουν. Δεν θα πάρουμε την άδεια από εσάς. Ως κράτος δικαίου, περιμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μετά την απόφαση, θα πράξουμε αναλόγως» είπε.

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak, γίνεται λόγος ότι στις 2 Ιουλίου αναμένεται η απόφαση για την Αγία Σοφία.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο σύλλογος «Στήριξης Αρχαίων Μνημείων και Περιβάλλοντος» κατέθεσε αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εξεταστεί αν στο διάταγμα του 1934 για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας η υπογραφή του Κεμάλ Ατατούρκ είναι αυθεντική ή πλαστή.

Το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak

Αν η προσφυγή στις 2 Ιουλίου γίνει δεκτή τότε θα ξεκινήσει, σύμφωνα με την εφημερίδα, η διαδικασία προσπάθειας μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζάμι, στην περίπτωση δηλαδή που αποδειχθεί πως η υπογραφή είναι πλαστή!

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εν λόγω σύλλογος είχε καταθέσει και στο παρελθόν αιτήματα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, άλλα όλες οι πρόσφυγες είχαν απορριφθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Προτεινόμενα για εσάς

Ολα για το πρώτο τηλεφώνημα

Kon

Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο

Kon

Ο Ερντογάν τάζει εξοπλιστικά για την εύνοια των Ευρωπαίων

Kon

Αυτή τη γυναίκα θέλει να εξαφανίσει από προσώπου γης ο Ερντογάν

Evanthia Karra

«Ο Ερντογάν θα εκκαθαριστεί από το στρατό»: Σάλος στην Τουρκία από τις δηλώσεις Νταβούτογλου

Evanthia Karra

Δυσαρέσκεια Ερντογάν γιατί δεν χτυπάει το τηλέφωνο από τον Μπάιντεν – Ανοιγμα για διάλογο κορυφής με Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Ερντογάν: Είμαι θετικός για μία συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Μιχάλης Μάρδας

Να προσέχουμε…

Kon

Οχι σωσίβια στον Ερντογάν

Kon