Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βρετανία χωρίς καραντίνα οι Έλληνες, ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση Τζόνσον

Στη Βρετανία χωρίς καραντίνα οι Έλληνες, ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση Τζόνσον

Newsroom eleftherostypos.gr

Την Τετάρτη και όχι σήμερα θα παρουσιαστούν τελικά από τη Βρετανίδα Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ οι λεπτομέρειες του μέτρου της καραντίνας των 14 ημερών για τις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω έντονων διαφωνιών από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και από τους επαγγελματίες του βρετανικού τουριστικού τομέα.

Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις 8 Ιουνίου, θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες και θα ισχύει και για τους Βρετανούς που επιστρέφουν από ταξίδι στο εξωτερικό.

Περιλαμβάνει σε πρώτη φάση συγκεκριμένες εξαιρέσεις, όπως οδηγούς φορτηγών που μεταφέρουν αναγκαία προϊόντα, διπλωμάτες, εργαζόμενους σε κρίσιμες υποδομές και πιθανότατα κορυφαίους αθλητές. Εξαιρούνται επίσης οι αφίξεις από την Ιρλανδία καθώς ανήκει σε κοινή ταξιδιωτική ζώνη με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, πολλοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος πιέζουν είτε για αντικατάσταση της καραντίνας με άλλα μέτρα είτε κυρίως για τη θέσπιση «αεροπορικών γεφυρών» με χώρες που έχουν λίγα κρούσματα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, μετά από τις πιέσεις κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να επιδιώξει την ισχύ τέτοιων εξαιρέσεων για συγκεκριμένες χώρες με την πρώτη επανεξέταση του μέτρου στο τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Telegraph, ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι πλέον «προσωπικά υπέρ» της ιδέας.

Οι Times αναφέρουν ότι οι χώρες με τις οποίες θα επιδιωχθεί η σύναψη συμφωνίας για «αεροπορική γέφυρα» θα καθορίζονται με βάση ένα σύστημα πέντε σημείων αξιολόγησης. Αυτά τα σημεία θα αφορούν κυρίως την τιμή του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού R0 και τον συνήθη αριθμό των επιβατών, αλλά και την οικονομική σημασία της σύνδεσης των δύο χωρών για τη Βρετανία.

Οι αεροπορικές εταιρείες και οι tour operator της Βρετανίας θεωρούν πολύ πιθανές τις εξαιρέσεις από την καραντίνα για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και ήδη έχουν αρχίσει να ρίχνουν τις τιμές σε πακέτα διακοπών για τον Ιούλιο, κυρίως προς τα τέλη του μήνα. Ελπίζουν επίσης ότι παράλληλα με την άρση της καραντίνας για συγκεκριμένους προορισμούς θα λήξει και η ταξιδιωτική σύσταση του Foreign Office κατά όλων των μη αναγκαίων ταξιδιών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, παρά την καραντίνα οι υπό περιορισμό επισκέπτες ή Βρετανοί που θα έχουν γυρίσει από το εξωτερικό θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στον προορισμό τους όπου θα μένουν σε απομόνωση, καθώς και να βγαίνουν για ψώνια αν δεν έχουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει. Επίσης, μόνο το 20% των περιπτώσεων υπολογίζεται ότι θα ελέγχεται με επισκέψεις από την αστυνομία, που θα έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου χιλίων λιρών.

Το μέτρο θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων ως νομοθετικό διάταγμα που προστίθεται σε ισχύοντα νόμο, κάτι που σημαίνει ότι δε θα υποβληθεί σε ψηφοφορία.

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν πάντως ότι οι Βρετανοί πολίτες υποστηρίζουν το μέτρο της καραντίνας, σε ποσοστό 69% και 80% αντίστοιχα.

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Μπόρις Τζόνσον ψάχνει τον δικό του «Τσιόδρα» μέσω… αγγελίας!

Tinad

Ο Covid-19 φέρνει απόσχιση

Kon

Ο Μπόρις Τζόνσον κηρύσσει τον… πόλεμο κατά της παχυσαρκίας – Το σχέδιο που θα ανακοινώσει

Tinad

Βρετανία-Κορωνοϊός: Σε καραντίνα θα μπαίνουν οι ταξιδιώτες από την Ισπανία

Ανδρέας Ντίνης

Κυκλοφορούσε γυμνός στην Όξφορντ Στριτ με μια μάσκα να καλύπτει τα… γεννητικά του όργανα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Κοντά στο 1 ο δείκτης R0 στην Βρετανία – Ανησυχία και στην Γαλλία

Ανδρέας Ντίνης

Πάτησαν… Ελλάδα οι Βρετανοί: Οι πρώτες απευθείας πτήσεις σε Ρόδο, Ζάκυνθο και Κρήτη!

Tinad

Οι Βρετανοί… ξανάρχονται: «Πρεμιέρα» για τις απευθείας πτήσεις με μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα

Tinad

Κορωνοϊός – Μελέτη – σοκ στη Βρετανία: Ο κίνδυνος για ένα δεύτερο «κύμα» και το «χειρότερο σενάριο»

Tinad