Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Σιγά που θα κάθονταν: Ο Ερντογάν άρχισε το «μαγείρεμα» για τις εκλογές στην Τουρκία!

Newsroom eleftherostypos.gr

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να προωθήσει μέτρα με τους εθνικιστές συμμάχους του, που θα επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο πολιτικές ομάδες μπορούν να λάβουν μέρος σε εκλογές και μπορεί να εμποδίσουν νέα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν σε πρόωρες εκλογές.

Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου δύο από τους κορυφαίους μακροχρόνιους συμμάχους του Ερντογάν, ο πρώην πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Αλί Μπαμπατζάν, συγκρότησαν τους πρόσφατους μήνες ξεχωριστά πολιτικά κόμματα για να αμφισβητήσουν το AKP στην Τουρκία.

Tρεις αξιωματούχοι του κυβερνώντος κόμματος είπαν στο Reuters ότι δεν υπάρχει πρόθεση να διεξαχθούν εκλογές πριν από το 2023. Τα σχεδιαζόμενα μέτρα δεν προορίζονται για τον αποκλεισμό νέων κομμάτων αλλά για την αποτροπή μιας πολιτικής ελιγμών που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν, υποστήριξαν.

Το 2018, 15 βουλευτές από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταπήδησαν στο νέο Κόμμα Iyi, ώστε να μπορέσει αυτό να συμμετάσχει σε πρόωρες εκλογές σχηματίζοντας κοινοβουλευτική ομάδα. Ένας αξιωματούχος του AKP είπε ότι τα νέα μέτρα θα εμποδίσουν τα κόμματα να σχηματίσουν κοινοβουλευτικές ομάδες με αυτόν τον «ανήθικο τρόπο».

Τι θέλει να αλλάξει ο Ερντογάν

Τα μέτρα θα μειώσουν το κατώτατο όριο για την είσοδο κομμάτων στην τουρκική εθνοσυνέλευση στο 5% από το 10%, των συνολικών ψήφων, αλλά κυρίως για τα νέα κόμματα θα αποτρέψουν τακτικές μεταπήδησης όπως αυτές που έγιναν το 2018. Η κυβέρνηση αναμένεται να υποβάλει τις τροποποιήσεις αυτές στο κοινοβούλιο τον Ιούνιο, τόνισε ο αξιωματούχος του AKP.

Το CHP έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα προσφέρει στήριξη στα νέα κόμματα, προτρέποντας τον ανώτερο αξιωματούχο του AKP Νάτζι Μποσταντζί να πει ότι το κόμμα του συνεργάζεται με τους εθνικιστές συμμάχους του MHP για να αποτρέψει τις προσπάθειες «εξαγοράς» βουλευτών με αντιδημοκρατικό τρόπο.

Για να συμμετάσχουν στις εκλογές, τα κόμματα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει ένα συνέδριο και να έχουν συγκροτήσει μια κομματική δομή στις μισές επαρχίες της Τουρκίας ή να έχουν ήδη μια ομάδα τουλάχιστον 20 βουλευτών στο κοινοβούλιο – κριτήρια τα οποία δεν πληρούν ακόμη τα δύο νεοσυσταθέντα κόμματα.

«Είναι σαφές ότι οποιοσδήποτε νομικός κανονισμός σχετικά με τα πολιτικά κόμματα έρχεται στην ημερήσια διάταξη για να αποτρέψει νέα κόμματα όπως τα δικά μας να λάβουν μέρος σε εκλογές», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος της Δημοκρατίας και της Προόδου (Deva) του Μπαμπατζάν.

Ο Σελίμ Τεμουρτζί, εκπρόσωπος του Κόμματος του Μέλλοντος (Future Party) του Νταβούτογλου, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι στα όρια εκπλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου και θα πραγματοποιήσει συνέδριο τον Αύγουστο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Τουρκία: «Persona non grata» θα κηρυχθούν οι 10 πρέσβεις που ζήτησαν αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

«Μπλοκάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ινδοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός

Τουρκία: Το νέο ροζ βίντεο που ανάβει… φωτιές στον Ερντογάν – Πολιτικός του Ψευδοκράτους σε πρωταγωνιστικό ρόλο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρκία: Απειλή επέμβασης κατά Κύπρου αν ξεκινήσει γεωτρήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αμερικανοί βουλευτές στον Μπλίνκεν για την Τουρκία: Μη αποδεκτή η πώληση και η αναβάθμιση των F-16

Ελεύθερος Τύπος Newsroom