Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή απάντηση του τούρκικου ΥΠΕΞ εναντίον του Μαργαρίτη Σχοινά

Σκληρή απάντηση του τούρκικου ΥΠΕΞ εναντίον του Μαργαρίτη Σχοινά

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Άκσοϊ απάντησε στις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά στο EURONEWS.

«Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, θυμίζουν περισσότερο την πολιτική ρητορική των μελών της ελληνικής κυβέρνησης παρά έναν αξιωματούχο της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα έπρεπε να είναι ο προστάτης των ιδρυτικών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έχει εκκινήσει, μέχρι τώρα, μία σοβαρή εξέταση σχετικά με τις παραβιάσεις δικαιωμάτων και τις απωθήσεις στα σύνορα της ΕΕ».

Στην δήλωση του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε για άλλη μια φορά τις απόψεις της Τουρκίας για τα γεγονότα στον Έβρο και επιτέθηκε και στην Ελλάδα.

«Υπενθυμίζουμε στον επίτροπο Σχοινά ότι θα πρέπει πρώτα να ερευνήσει τη δολοφονία του Πακιστανού Μουχάμαντ Γκιουλζάρ που διαπράχθηκε από Έλληνες αξιωματούχους, τα συνεχιζόμενα περιστατικά απωθήσεων στο Αιγαίο και στον ποταμό Έβρο ενώπιον των υπηρεσιών της ΕΕ, τη μη λήψη αιτήσεων ασύλου από τους αιτούντες άσυλο, εθνικές πρακτικές αντίθετες προς τις διεθνείς συμφωνίες και την οδηγία της ΕΕ για το άσυλο’, καθώς και τη ‘βία κατά των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Άκσοϊ υποστηρίζει πως το τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν είναι η Ελλάδα και αναφέρει πως «η Τουρκία δεν είναι και δεν θα γίνει ο φύλακας των συνόρων της ΕΕ ή δομή αιτούντων άσυλο. Η χώρα μας, που υποφέρει υπερβολικά από το φαινόμενο της παράτυπης μετανάστευσης, επιθυμεί μόνο δίκαιο διαμοιρασμό του βάρους και της ευθύνης. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ αγνοώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο θα σημαίνει άρνηση των ιδρυτικών συμφωνιών της ΕΕ. Ουσιαστικά, το να θεωρεί κανείς την Ελλάδα ως εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης σημαίνει πλήρη αποστασιοποίηση από την ιστορική και γεωγραφική πραγματικότητα».

Προτεινόμενα για εσάς

«Μπλοκάρουν» την πώληση F-16 στην Τουρκία Έλληνες, Αρμένιοι, Κούρδοι και Ινδοί

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πρόκληση δίχως όριο από τον Τατάρ: Οι Κύπριοι πρέπει να προσεύχονται σε Τουρκία και τουρκικό στρατό

Λάμπρος Κατσαρός

Τουρκία: Το νέο ροζ βίντεο που ανάβει… φωτιές στον Ερντογάν – Πολιτικός του Ψευδοκράτους σε πρωταγωνιστικό ρόλο [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός

Σύνοδος Κορυφής: Η Άγκυρα να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας του 2016

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης από τη Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία οφείλει να γνωρίζει τις συνέπειες των επιλογών της

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Αθήνα σε Άγκυρα: Απαράδεκτες και προκλητικές οι απειλές της Τουρκίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τουρκία: Απειλή επέμβασης κατά Κύπρου αν ξεκινήσει γεωτρήσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Αμερικανοί βουλευτές στον Μπλίνκεν για την Τουρκία: Μη αποδεκτή η πώληση και η αναβάθμιση των F-16

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ανοιχτές απειλές από την Τουρκία σε Ελλάδα-Κύπρο: Απάντηση στο πεδίο αν παραβιαστεί η υφαλοκρηπίδα μας

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom