Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Μνήμες Ουχάν «ξυπνούν» στην Κίνα: Σε καραντίνα η πόλη Σουλάν λόγω έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού

Ανατροπή: Ο νέος κορωνοϊός μπορεί να διαδιδόταν στην Κίνα ήδη από τον Αύγουστο του 2019

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι κινεζικές αρχές έχουν «σφραγίσει» την πόλη Σουλάν, της επαρχίας Τζιλίν, στα ΒΑ της χώρας που αριθμεί περί τους 700.000 κατοίκους μετά από μια έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού ενώ όπως αναφέρει ο Guardian τα μέτρα που έχουν επιβληθεί είναι παρόμοια με αυτά που είχαν εφαρμοστεί στην Ουχάν.

Όλα τα χωριά και τα συγκροτήματα κατοικιών στην πόλη «έκλεισαν», και μόνο ένα άτομο από κάθε νοικοκυριό επέτρεπε για δύο ώρες κάθε δεύτερη μέρα να εξέρχεται για να προμηθεύεται με είδη πρώτης ανάγκης.

Χάρτης που απεικονίζει την γεωγραφική θέση της πόλης Σουλάν

Στα οικιστικά συγκροτήματα σφραγίστηκαν οι πολλαπλές είσοδοι – έξοδοι και θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο οχημάτων για έκτακτα περιστατικά ενώ απαγορεύτηκε η είσοδος μη κατοίκων και οχημάτων. Εάν υπάρξουν κρούσματα σε μια κοινότητα θα απαγορεύεται η είσοδος σε αυτή και η έξοδος από αυτή.

Η απόφαση για την επιβολή των περιορισμών ήρθαν καθώς την περασμένη εβδομάδα η πόλη αξιολογήθηκε ως «υψηλού κινδύνου» μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που συνδέονται με μια γυναίκα που δεν είχε ταξιδέψει ούτε είχε κάποια επαφή που νοσούσε.

Οι αρχές αμέσως έκλεισαν τους δημόσιους χώρους, τα σχολεία και σταμάτησαν τα δρομολόγια των δημοσίων ΜΜΜ.

Τη Δευτέρα όμως αποφασίστηκε η ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων και η China Daily αναφέρεται στην πόλη ως «το πιο πρόσφατο επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα».

Βίντεο που δημοσίευσε η Beijing News δείχνει υγειονομικούς με ειδικές στολές να κάνουν τεστ κορωνοϊού σε κατοίκους της επαρχίας Τζιλιν

Επίσης κάνει λόγο για εκατοντάδες ασθενείς που έχουν τεθεί σε ιατρική καραντίνα εκτιμώντας παράλληλα πως η επιστροφή στην κανονικότητα μπορεί να μην απέχει αρκετές εβδομάδες.

Σημειώνεται πως το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, που συνορεύει με τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στο Πεκίνο καθώς φαίνεται ότι έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις «εισαγόμενων» κρουσμάτων ενώ στη συνέχεια ο ιός άρχισε να μεταδίδεται στην κοινότητα.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 34 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην επαρχία Τζιλίν.

Παρά πάντως τον υψηλό αριθμό lockcdowns που έχουν επιβληθεί εξαιτίας κάποιων δεκάδων κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί, τα κινεζικά ΜΜΜ αναφέρουν πως το Πεκίνο μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα «εισαγόμενα» κρούσματα και πιθανότατα θα αρχίσει να ανοίγει τα σύνορα. Η χαλάρωση των μέτρων αναμένεται να ξεκινήσει όμως μετά το Συνέδριο του Κ.Κ. της Κίνας που αρχίζει την Πέμπτη.

Η χαλάρωση μπορεί να φορά Κινέζους που φοιτούν στο εξωτερικό και θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το τέλος της ακαδημαϊκής χρονιάς αλλά και επιχειρηματίες ( πληροφορίες αναφέρουν πως η Κίνα συζητά με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα πως συζητά το θέμα των επαγγελματικών ταξιδιών), αλλά πιθανότητα η χαλάρωση δεν αφορά μεγάλο αριθμό τουριστών σύμφωνα με στην Global Times.

Ο Ζου Ζιτζούν, ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου δήλωσε στην εφημερίδα πως η Κίνα «μπορεί τώρα να χειριστεί επιτυχώς έναν μικρό αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων».

Πάντως οι κινεζικές αρχές είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο ενδεχόμενο εμφάνισης νέων εστιών εξάπλωσης του κορωνοϊού λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του Συνεδρίου του Κόμματος που ήταν να διεξαχθεί τον Μάρτιο και αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Φυσικά έχουν ληφθεί πρόσθετα, αυστηρά μέτρα τις συναντήσεις των αντιπροσώπων του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση βέβαια η ίδια η απόφαση για διεξαγωγή του Συνεδρίου δείχνει πως το Πεκίνο εκτιμά ότι μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Εισαγόμενα τα 27 από τα 50 νέα κρούσματα – Η γεωγραφική κατανομή τους

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για τα νέα κρούσματα – 50 το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα 

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Έκανε πίσω το Βέλγιο – Στην «πράσινη» λίστα των χωρών η Ελλάδα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Απίστευτο και όμως αληθινό: Δεν ενημέρωσαν οδηγό ταξί πως μετέφερε ύποπτα κρούσματα [βίντεο]

Evanthia Karra

Κορωνοϊός – Συναγερμός στην Καβάλα: Θετικό κρούσμα σε οίκο ευγηρίας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Έτοιμη για νέα μέτρα είναι η κυβέρνηση – Κρίσιμο για τις αποφάσεις το Σαββατοκύριακο!

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το νέο σύστημα δειγματοληψιών του ΕΟΔΥ – Barcode και ταχεία καταχώρηση των δεδομένων

Ανδρέας Ντίνης

«Ημερολόγια Πανδημίας – Μια Νέα Αρχή»: Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ του ΑΝΤ1

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Πέτσας για κορωνοϊό: Απαράδεκτα τα φαινόμενα χαλάρωσης – Σαρωτικοί έλεγχοι και πρόστιμα

Μιχάλης Μάρδας