Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Αποπομπές και παραληρήματα στη Τουρκία – Ο παροπλισμός του αρχηγού του τουρκικού Στόλου και οι νέες προκλήσεις

Τουρκία

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Ο φερόμενος ως «σχεδιαστής» τoυ μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης και από τους φανατικούς υποστηρικτές της θεωρίας της «Γαλάζιας Πατρίδας», αρχηγός του τουρκικού Στόλου Τζιχάντ Γιαϊτζί, μετατάχθηκε και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου με απόφαση της τουρκικής προεδρίας.

Αυτή η κίνηση θεωρείται ως «παροπλισμός διά αναβαθμίσεως», καθώς ο Γιαϊτζί δεν θα είναι πια αρχηγός και θα βρίσκεται υπό τον απόλυτο έλεγχο του Επιτελείου.

Στον τουρκικό Τύπο, αρθρογράφοι υπενθυμίζουν πως ο Γιαϊτζί είχε προκαλέσει την αντίδραση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρώην αρχηγός Στόλου της Τουρκίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Hürriyet» είχε δηλώσει πως «η Τουρκία μπορεί και πρέπει να καθορίσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με το Ισραήλ». Ο Τσαβούσογλου είχε ξεκαθαρίσει πως αυτό το σχέδιο ούτε είναι εφικτό αλλά ούτε είναι στους σχεδιασμούς της Τουρκίας.

Στοχοποίηση

Ο αρθρογράφος της εφημερίδας «Hürriyet» Νεντίμ Σενέρ είχε υποστηρίξει πως «μέσα στις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις κάποιοι προσπαθούν να στοχοποιήσουν τον Τζιχάντ Γιαϊτζί για τα κριτήρια που είχε θέσει για τον εντοπισμό μελών του FETO (Fetometre)».

Στην Αγκυρα είχαν προκαλέσει εντύπωση και τα διαδοχικά βιβλία του Γιαϊτζί, που υποστήριζαν πως η Ελλάδα πρέπει να υποχωρήσει τα χωρικά της ύδατα στα 3 μίλια, οι θεωρίες του για ΑΟΖ με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.τ.λ., ζητήματα που δεν είναι στην άμεση ατζέντα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Στην Τουρκία αναφέρουν πως η προσωπική υπερπροβολή του και οι θέσεις του ενδέχεται να συνέβαλαν στην απόφαση αυτή. Η εφημερίδα «Cumhuriyet» αναφέρει χαρακτηριστικά πως «ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ήταν ενοχλημένος από την προβολή του Γιαϊτζί ως αρχιτέκτονα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης, για τις συνεντεύξεις του, για την προβολή του. Ηδη είχε διαρρεύσει η πληροφορία πως ο Ακάρ έβαλε εμπόδια σε διαλέξεις που είχε σχεδιάσει ο Γιαϊτζί. Ο Ακάρ στα στελέχη του AKP είχε κάνει συστάσεις, τους είχε υπενθυμίσει πως το σχέδιο του μνημονίου με τη Λιβύη έχει παρελθόν 10 ετών και είχε τονίσει πως δεν πρέπει να παρουσιάζεται ο Γιαϊτζί ως ο αρχιτέκτονας του μνημονίου αυτού!». Η ίδια εφημερίδα υπενθυμίζει πως «στο προηγούμενο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναμενόταν να προαχθεί, όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο».

Στον κόσμο τους

H μεγάλη τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» ισχυρίζεται για άλλη μια φορά πως «υπάρχουν 18 νησιά και 2 βραχονησίδες τουρκικές που είναι υπό την κατοχή της Ελλάδας»!!!

Σε άρθρο που υπογράφει ο Μπαρίς Ντόστερ αρχικά κατηγορεί τον αντιπρόεδρο του CHP Oυνάλ Τσεβίκοζ, ο οποίος με ενημερωτικό σημείωμα προς τα στελέχη του κόμματος είχε αναφέρει πως αυτή η θεωρία για τα 18 νησιά δεν έχει βάση, δεν πρέπει να καταθέτουν ερωτήσεις προς την κυβέρνηση αλλά να αναφέρουν απλά την «αποστρατιωτικοποίηση» των νησιών αυτών.

Ο Ντόστερ γράφει χαρακτηριστικά ότι «είναι γνωστό πως 18 νησιά και 2 βραχονησίδες που βρίσκονται στο Αιγαίο και ανήκουν στην Τουρκία, από το 2004 βρίσκονται υπό την ελληνική κατοχή. Πρέπει να τονίσουμε πως το καθεστώς του Αιγαίου καθορίστηκε με τις Συνθήκες Λονδίνου, Αθηνών, Λωζάννης και Παρισίων. Στις συνθήκες δεν γίνεται αναφορά πως ανήκουν στην Ελλάδα τα νησιά που βρίσκονται πίσω από αυτή τη γραμμή. Οι Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων ορίζουν ονομαστικά σε ποια χώρα ποια νησιά ανήκουν. Η Τουρκία δεν έχει καμία αντίρρηση στα νησιά που έχουν καθοριστεί ονομαστικά. Ομως είναι δικαίωμα της Τουρκίας να ζητάει να σεβαστεί η Ελλάδα όσα έχει υπογράψει. Κυρίως η Ελλάδα δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Στο άρθρο που δημοσιεύεται στην «Cumhuriyet» ο Ντόστερ ισχυρίζεται πως «για όσα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που της ανήκουν και δεν έχουν παραχωρηθεί στην Ελλάδα, η Τουρκία έχει αντιρρήσεις στη δημιουργία τετελεσμένων, στην εγκατάσταση στρατευμάτων αλλά και στην εγκατάσταση κατοίκων. Η σιωπή της Τουρκίας στην κατοχή της Ελλάδας στα 18 νησιά και τις 2 βραχονησίδες δίνει πλεονέκτημα κινήσεων στην Ελλάδα. Της δίνει θάρρος στις επεκτατικές βλέψεις της στα ζητήματα χωρικών υδάτων, Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης».

Ο αρθρογράφος κατηγορεί την προσπάθεια αλλαγής στάσης από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε διαδοχικές ερωτήσεις βουλευτών του CHP έχει απαντήσει πως «από την ημέρα που ανέλαβε την κυβέρνηση της χώρας το AKP δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στο καθεστώς στο Αιγαίο». Η κυβέρνηση Ερντογάν κυβερνάει την Τουρκία από το 2002.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Ερσίν Τατάρ: Μαθήματα κυριαρχίας από τον ηγέτη του Ψευδοκράτους – «Θα κυριαρχήσουμε από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο

Λάμπρος Κατσαρός

Απάντηση στην Τουρκία η αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τελευταίο ραντεβού Μέρκελ-Έρντογαν: Οι εκατέρωθεν ευχαριστίες και οι επικρίσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πόνεσε την Τουρκία η ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία – «Τι πίνεις, Δένδια;» και άλλα φαιδρά στον τουρκικό Τύπο

Μαρίνα Μπενέκου

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ: Κάποιες χώρες αναζητούν ρόλο που ξεπερνά το μπόι τους

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ρεκόρ Γκίνες: Αυτή είναι η ψηλότερη εν ζωή γυναίκα στον κόσμο

Μαρίνα Μπενέκου

Τουρκία: Βάζει «φωτιά» στο Αιγαίο απειλώντας με έρευνες και γεωτρήσεις παντού – Δείτε τον χάρτη

Λάμπρος Κατσαρός

Πογκρόμ κατά Τουρκοκύπριων δημοσιογράφων

Kon

Η οργή της Άγκυρας, τα την ορθότητα της εξωτερικής μας πολιτικήςο καλύτερο σημάδι γι

Kon