Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός και νόσος Kawasaki: Τι ανακάλυψαν Βρετανοί ερευνητές – Τα αποτελέσματα μελέτης σε 8 παιδιά

Newsroom eleftherostypos.gr

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα πρώτα στοιχεία, όσον αφορά στο γεγονός ότι η προσβολή ενός παιδιού από τον κορωνοϊό προκαλεί τα συμπτώματα που μοιάζουν με τη νόσο Kawasaki.

Την είδηση μεταδίδει ως αποκλειστική η DailyMail και πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη στην μάχη κατά του κορωνοϊού.

Πιο σοβαρό ακόμα είναι ότι η μελέτη σε 8 παιδιά που εισήχθησαν σε νοσοκομείο του Μπέρμινγχαμ αποκάλυψε ότι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό πολλές εβδομάδες πριν εμφανίσουν τα συμπτώματα.

Όλα τα παιδιά βρέθηκαν αρνητικά στα τεστ που υποβλήθηκαν και χρησιμοποιούνται για να διαγνωσθεί ο κορωνοϊός στους ενήλικες.

Όμως σε ένα τεστ αντισωμάτων που δημιουργήθηκε στην Βρετανία αποκαλύφθηκε ότι οι νεαροί ασθενείς είχαν μολυνθεί με κορωνοϊό και παρήγαγαν αντισώματα για να πολεμήσουν την ασθένεια.

Οι γιατροί που ανέλαβαν τα παιδιά είπαν ότι τα τεστ αντισωμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί με ακρίβεια ο ιός στα παιδιά που εμφανίζουν τα τρομακτικά αυτά εξανθήματα και που μπορούν να αποβούν μοιραία για την ζωή τους.

Αυτό που δεν έχει απαντηθεί είναι γιατί το σύνδρομο εμφανίζεται εβδομάδες μετά την προσβολή από τον κορωνοϊό αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό γίνεται λόγω της έντονης αντίδρασης του ανοσοποιητικού.

Παρόμοιο φαινόμενο έχει εμφανιστεί και σε ενήλικες και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο σε εκείνους που είναι πιο βαριά άρρωστοι.

Το σύνδρομο που προσβάλλει τα παιδιά το αποκαλούν PIMS-TS.

Η ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Dr Alex Richter και τον καθηγητή Adam Cunningham του Πανεπιστημίου του Μπέρμινγχαμ μελέτησε 8 παιδιά που εισήχθησαν στο νοσοκομείο από τις 28 Απριλίου έως τις 8 Μαΐου.

Τα εργαστηριακά τεστ που έγιναν στα παιδιά για την ανίχνευση του κορωνοϊού και χρησιμοποιούνται και στο υγειονομικό προσωπικό όλα βγήκαν αρνητικά. Αυτά τα τεστ, που ονομάζονται PCR είναι εξαιρετικά αξιόπιστα.

Η μέση ηλικία των παιδιών είναι τα 9 χρόνια και πέντε από αυτά είναι αγόρια. Επτά από τα παιδιά εμφάνισαν συμπτώματα τόσο υπερφλεγμονής όσο και της νόσου Kawasaki. Ένα από αυτά εμφάνισε συμπτώματα υπερφλεγμονής αλλά και τοξικού σοκ.

Η μυστηριώδης και επικίνδυνη αυτή κατάσταση έχει περιγραφεί από γνωστούς γιατρούς ως πολύ σπάνια και μεταξύ των συμπτωμάτων είναι ο πυρετός, ο πόνος στην κοιλιά, τα εξανθήματα και τα κόκκινα μάτια.

Από τα 8 παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο Μπέρμινγχαμ και έγιναν αντικείμενο μελέτης όλα είχαν πυρετό, πόνους στην κοιλιά, εμετούς και διάρροια.

Έξι από αυτά μπήκαν στην εντατική καθώς εμφάνισαν καρδιολογικά προβλήματα και χαμηλή πίεση.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος από τα 8 παιδιά και τα ανέλυσαν. Στην συνέχεια ανέπτυξαν ένα δικό τους τεστ αντισωμάτων με την βοήθεια συναδέλφων τους από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Και ανακάλυψαν ότι κάποια από τα αντισώματα στο αίμα των παιδιών έδειξαν προσβολή από τον κορωνοϊό. Έτσι κατέληξαν ότι τα παιδιά είχαν προσβληθεί από τον ιό πολλές εβδομάδες πριν.

Προτεινόμενα για εσάς

Συναγερμός για τον κορωνοϊό σε Παγγαίο και Θάσο – Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα από τουρίστες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τα πέντε αναπάντητα ερωτήματα που βασανίζουν τους ειδικούς

Ανδρέας Ντίνης

ZDF: Ελλάδα, χώρα πρότυπο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

ΗΠΑ: Νέο ρεκόρ – Ξεπέρασαν τις 60.000 τα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στα σκαριά μοριακό τεστ από Ελληνες επιστήμονες – Από που μας ήρθαν τα εισαγόμενα κρούσματα!

Μιχάλης Μάρδας

Χαμός στη Σερβία μετά την απόφαση για lockdown – Διαδηλωτές έκαναν ντου στη Βουλή

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Τα Βαλκάνια «καίγονται» και εμείς παίζουμε με την «φωτιά» – Έκδηλη ανησυχία για τους συνωστισμούς!

Μιχάλης Μάρδας

Ο κορωνοϊός αλωνίζει στη Σερβία – Απαγόρευση κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι

Μιχάλης Μάρδας

Δεν έχουν τον Θεό τους: Μετέφεραν με ταξί θετικά κρούσματα κορωνοϊού στο Νοσοκομείο Λαμίας

Μιχάλης Μάρδας