Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας

Le Figaro: Η Τουρκία δεν έχει συμμάχους στην κρυφή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Συνεχίζεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας προκαλώντας προβλήματα στην τουρκική οικονομία.

Απο την αρχή του έτος η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας  από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι και τις 5 Μαϊου έχει διαθέσει από τα αποθεματικά της 28.5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εντύπωση προκάλεσε επίσης η μείωση των καταθέσεων συναλλάγματος στις τράπεζες κατά 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κι όμως παρά τα δεδομένα αυτά η τουρκική λίρα σήμερα υποτιμήθηκε -1.60% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία δολαρίου/ λίρας  έφτασε στα 7.19 η ισοτιμία  . Συνολικά η υποτίμηση έναντι του δολαρίου άγγιξε το 22%  από την αρχή του 2020.

Παρόμοια εικόνα και με το ευρώ  που σήμερα υποτιμήθηκε η λίρα κατά 1.3%.   έναντι του Ευρώ και η ισοτιμία Ευρώ/λίρας έφτασε στο  7.77  Η υποτίμηση από την αρχή του 2020 άγγιξε το 20%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ σε τηλεδιάσκεψη που είχε με διεθνείς επενδυτές ανέφερε πως η Τουρκία «συνεχίζει συνομιλίες για swap με χώρες των G-20 ίσως έχει περισσότερες συμφωνίες».

Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «στο χειρότερο σενάριο  η οικονομική δραστηριότητα θα ομαλοποιηθεί το Β᾽εξάμηνο». Παράλληλα διαβεβαίωσε πως «στην Τουρκία δεν θα υπάρξει κεφαλαιϊκός έλεγχος όπως και θα συνεχιστεί η ευέλικτη πολιτική στις ισοτιμίες συναλλάγματος».

Προτεινόμενα για εσάς

Νέο κακό χαμπέρι για τον Ερντογάν: Γκρεμίστηκε η τουρκική λίρα σε νέο ιστορικό χαμηλό

Μιχάλης Μάρδας

Αρχισαν τα όργανα για την Τουρκία: Πτώση της λίρας μετά την παραλαβή των S-400

Μιχάλης Μάρδας

Ερντογάν: Αποτρέψαμε επιθέσεις κατά της τουρκικής λίρας

Μιχάλης Μάρδας