Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: 12 κράτη μέλη ζητούν αναστολή του κανονισμού επιστροφής χρημάτων πτήσεων που ακυρώθηκαν

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι κυβερνήσεις δώδεκα κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τους κανόνες που υποχρεώνουν τις αεροπορικές εταιρείες να προβαίνουν σε πλήρη επιστροφή χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και αντί αυτού να προσφέρουν κουπόνια για μελλοντικές πτήσεις.

Aεροπορικές εταιρείες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Lufthansa και της Air France-KLM, επιδιώκουν κρατική διάσωση, καθώς τα μέτρα lockdown λόγω του ιού έχουν οδηγήσει στην καθήλωση των αεροσκαφών τους για περισσότερο από ένα μήνα, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στην κρίση αυτή.

Οι υπουργοί Μεταφορών του Βελγίου, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Λετονίας, της Μάλτας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και της Πορτογαλίας ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσωρινή τροποποίηση του κανονισμού.

Σε κοινή τους δήλωση που εκδόθηκε πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Μεταφορών της ΕΕ, τόνισαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να προβεί κατεπειγόντως στην τροποποίηση. Οι καταναλωτές πρέπει να δέχονται κουπόνια αντί για επιστροφές χρημάτων με συγκεκριμένους όρους.

Ωστόσο, στη συνάντηση, ορισμένες κυβερνήσεις της ΕΕ αντιτάχθηκαν σε αλλαγές στους ισχύοντες κανόνες, ώστε να μην ανατρέψουν τις νόμιμες προσδοκίες των επιβατών. Δεν ελήφθη κάποια απόφαση.

Η Επίτροπος Μεταφορών είπε προηγουμένως ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να προβαίνουν σε επιστροφές χρημάτων για ακυρωμένες πτήσεις και μπορούν να προσφέρουν κουπόνια μόνο εάν οι επιβάτες το δεχτούν.

Στην ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Μεταφορών ανέφεραν ότι τα κουπόνια πρέπει να ισχύουν για καθορισμένο χρονικό διάστημα και να περιλαμβάνουν το δικαίωμα αποζημίωσης εάν δεν χρησιμοποιηθούν πριν από το τέλος αυτής της περιόδου. Θα πρέπει επίσης να παρέχεται προστασία σε περίπτωση χρεοκοπίας αεροπορικών εταιρειών.

Η λύση, ανέφεραν οι υπουργοί, θα βοηθούσε τις αεροπορικές εταιρείες που αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, επιτρέποντας παράλληλα ένα κοινό και επαρκές επίπεδο προστασίας των καταναλωτών.

Οι υπουργοί Μεταφορών της Ένωσης συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα μαζί με ομολόγους τους από τη Νορβηγία, την Ελβετία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, για να συζητήσουν πώς θα συντονίσουν τη χαλάρωση των περιορισμών καθώς τα κράτη μέλη αρχίζουν την αίρουν μέτρα απαγόρευσης.

Οι υπουργοί ζήτησαν από την Επιτροπή να παρουσιάσει κατευθυντήριες γραμμές το συντομότερο δυνατό για τον τομέα των μεταφορών και τόνισαν ότι κανόνες όπως τα υγειονομικά μέτρα για διαφορετικούς τρόπους μεταφοράς θα πρέπει να εναρμονιστούν σε ολόκληρη την Ευρώπη για να διασφαλιστεί η συνοχή.

Η Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τις κατευθυντήριες γραμμές την επόμενη εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός: Πώς έρχονται τουρίστες από «κόκκινες» χώρες στην Ελλάδα και γιατί υπάρχουν ακόμη απευθείας πτήσεις από αυτές!

Μιχάλης Μάρδας

Άνοιγμα τουρισμού – Κορωνοϊός: Αρνητικά τα πρώτα τεστ ταξιδιωτών [συνεχής ενημέρωση]

Tinad

Ασφαλείς χώρες: Οργή Ερντογάν για το «μπλόκο» της Ε.Ε.

Tinad

Προσοχή: Νέα οδηγία για τους επιβάτες διεθνών πτήσεων – Αυτή είναι η φόρμα που θα συμπληρώνουν

Tinad

Κορωνοϊός: Με ποιες χώρες ανοίγει τα σύνορά της η ΕΕ – Εκτός ΗΠΑ, Ρωσία, Αλβανία

Evanthia Karra

Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία

Kon

Τουρισμός: Το σχέδιο για τον ελέγχο ταξιδιωτών – 20 δείγματα με 1 τεστ

Ανδρέας Ντίνης

Καραμανλής: Σταδιακή ανάκαμψη των πτήσεων

Evanthia Karra

Σχέδιο Μάρσαλ

Kon