Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Η Αίγυπτος καταφεύγει στο Δ.Ν.Τ.

Newsroom eleftherostypos.gr

Στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταφεύγει η Αίγυπτος, για να καλύψει τις επιπτώσεις που ήδη καταγράφονται στην οικονομία της από τα μέτρα που έλαβε για τον κορονοϊό.

Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή.

Η Χώρα του Νείλου, που μόλις ολοκλήρωσε με επιτυχία το τριετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων με την υποστήριξη του ΔΝΤ και ένα δάνειο ύψους 12 δισεκ. δολαρίων για την περίοδο 2016-2019, βλέπει τώρα να κινδυνεύουν όσα κερδήθηκαν αυτά τα τρία τελευταία χρόνια με τους κόπους και τις θυσίες του αιγυπτιακού λαού.

Βέβαια, ο κ. Μαντμπούλι υπεραμύνθηκε της άποψης ότι η αιγυπτιακή οικονομία κατάφερε πολύ να αντέξει στις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, ακριβώς γιατί μόλις εφάρμοσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα που πραγματοποιήθηκαν με το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Και για το λόγο αυτό, με δεδομένη την ανάγκη να διατηρηθούν αυτά τα οφέλη που απεκόμισε η Αίγυπτος από τη συμφωνία της και τη συνεργασία της με το ΔΝΤ, αλλά και με δεδομένες τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην παγκόσμια οικονομία, το Κάιρο ήδη ξεκίνησε συζητήσεις για την επέκταση του προγράμματος για ένα ακόμη χρόνο, τόσο όσον αφορά οικονομική στήριξη και ενίσχυση της ρευστότητας όσο και υποστήριξη από τις τεχνικές ομάδες του διεθνούς οικονομικού οργανισμού.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο έναντι τυχόν δυνητικών επιπτώσεων στην αιγυπτιακή οικονομία και προορίζεται να προστατεύσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας, καθώς η κρίση έχει σταματήσει σημαντικές βιομηχανίες όπως τον τουρισμό και τις αερομεταφορές», προσέθεσε ο Αιγύπτιος Πρωθυπουργός.

Η Αίγυπτος θα ζητήσει να λάβει τα νέα κεφάλαια βάσει του Ταμείου Ταχείας Χρηματοδότησης του ΔΝΤ.

Να σημειωθεί ότι τους προηγούμενους μήνες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε εκφραστεί με τα θετικότερα λόγια για τις δράσεις της κυβέρνησης και το πώς αξιοποίησε με επιτυχία και συνεργάστηκε άρτια με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΔΝΤ για το εν λόγω δάνειο και το πώς εφάρμοσε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

«Αχίλλειος πτέρνα» της χώρας των Φαραώ, της Ερυθράς Θάλασσας και του μεγάλου αρχαιολογικού πολιτισμού είναι ο τουρισμός που και αυτός κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ύφεση, όπως έγινε στα χρόνια μετά την Αιγυπτιακή Επανάσταση του 2011, παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν η καλύτερη χρονιά σε τουριστικά έσοδα της τελευταίας δεκαετίας.

Πάντως, ο Πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι διαβεβαίωσε την αιγυπτιακή κοινή γνώμη ότι «η αιγυπτιακή οικονομία παραμένει σταθερή παρά την όποια επιβράδυνση που υφίσταται και η Αίγυπτος από την παγκόσμια πανδημία», κάνοντας λόγο για «υψηλή αξιοπιστία της αιγυπτιακής οικονομίας».

Από την πλευρά του, ο Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου Τάρεκ Άμερ, συμμετέχοντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό δήλωσε ότι «η Αίγυπτος διαθέτει επαρκή συναλλαγματικά αποθέματα για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού για τα επόμενα τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια».

Η Αίγυπτος αναμένεται να δει την οικονομική της ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο 4,2% για την τρέχουσα δημοσιονομική περίοδο 2019/2020, που λήγει τον Ιούνιο, λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού, δήλωσε στην ίδια συνέντευξη τύπου η Υπουργός Προγραμματισμού Χάλα Ελ Σαΐντ.

Προτεινόμενα για εσάς

Αποκαλύψεις Νταβούτογλου: Το 2012 είχαμε διχοτομήσει την Ανατολική Μεσόγειο με την Αίγυπτο

Μιχάλης Μάρδας

Αυστηρή προειδοποίηση Αιγύπτου: Δεν θα αφήσουμε τη Λιβύη στα χέρια τρομοκρατών και παραστρατιωτικών

Tinad

Η Αίγυπτος τραβά το αυτί στη Τουρκία: Σεβασμός στο διεθνές δίκαιο – Στο τραπέζι η ΑΟΖ με Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Ο δεύτερος γύρος

Kon

Δένδιας: Ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για την ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Ανδρέας Ντίνης

Κρίσιμη επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο – «Η Τουρκία απειλεί τη σταθερότητα στη Μεσόγειο»

Tinad

Κρίσιμο ραντεβού Δένδια στην Αίγυπτο την Πέμπτη για τις θαλάσσιες ζώνες

Μιχάλης Μάρδας

«Ελ. Βενιζέλος»: Πάνω από 7.800 έλεγχοι σε επιβάτες που έφθασαν στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης

Νέος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ – Ποιος είναι ο Μιχάλης Μασουράκης

Evanthia Karra