ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Άγιο Φως: Δείτε live από τον Πανάγιο Τάφο την τελετή της αφής

Πανάγιος Τάφος

Newsroom eleftherostypos.gr

Σε κλίμα κατάνυξης αλλά και με αυστηρά  μέτρα λόγω κορωνοϊού, γίνεται η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στην Ιερουσαλήμ.

Το Άγιο Φως αναμένεται να φτάσει στις 18:00 στην Αθήνα με ειδική πτήση, ωστόσο δεν θα διανεμηθεί στους πιστούς.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι:

– Αεροσκάφος της Aegean θα αναχωρήσει για το Ισραήλ. Σε αυτό θα επιβαίνει μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου των Ιεροσολύμων στην Ελλάδα, Αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός μαζί με έναν βοηθό του.

– Θα λάβουν το Άγιο Φως από αυτοκίνητο του Ελληνικού Προξενείου στα Ιεροσόλυμα που θα το φέρει απευθείας από τον Πανάγιο Τάφο.

– Το αεροσκάφος θα επιστρέψει από το Τελ Αβιβ στο αεροδρόμιο   «Ελευθέριος Βενιζέλος».

– Το Άγιο Φως θα υποδεχθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Βλάχος και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

– Θα γίνει μια λυτή υποδοχή στην οποία θα συμμετέχουν συνολικά 17 άτομα.

– Εν συνεχεία το Άγιο Φως θα μεταφερθεί για φύλαξη στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Πλάκα χωρίς να διανεμηθεί.

«Θα πρέπει οι συμπολίτες μας να καταλάβουν ότι φέτος η μεταφορά και υποδοχή του Αγίου Φωτός είναι πιο συμβολική από ποτέ», δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο Κωνσταντίνος Βλάσης, υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Μπροστά στον κίνδυνο να «τιναχτεί» όλη η προσπάθεια που κάνει το διάστημα αυτό η Πολιτεία για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, το Αναστάσιμο Φως, για πρώτη φορά, θα παραμείνει, ως φαίνεται, στην Αθήνα. Δεν θα «ταξιδέψει» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια και οι πιστοί θα προσευχηθούν στο σπίτι τους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στις εκκλησίες.

«Οφείλουμε να έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία τη δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας», τονίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών και εξηγεί ότι η σημερινή τελετή υποδοχής του Αγίου Φωτός θα είναι ιδιαίτερα λιτή και συμβολική με γνώμονα τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Είναι γεγονός ότι το φετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Οι πιστοί καλούνται να κάνουν Ανάσταση και Πάσχα στο σπίτι, μια που στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας οι Ιερές Ακολουθίες τελούνται κεκλεισμένων των θυρών. Μεγάλο ζήτημα προέκυψε και με το Αγιο Φως, το οποίο, όπως έχετε δηλώσει, θα έρθει κανονικά στη χώρα μας. Μπορείτε να μας περιγράψετε τη διαδικασία μεταφοράς και άφιξής του στην Ελλάδα;

Υπήρξαν συνεχείς διαβουλεύσεις όλο αυτό το διάστημα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τις ισραηλινές αρχές, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της μεταφοράς του Αγίου Φωτός. Τελικά καταλήξαμε ότι η μεταφορά θα γίνει μέσω μίας ειδικής πτήσης της Aegean, που θα πάει από την Αθήνα στο Tελ Αβίβ. Στο αεροπλάνο θα επιβαίνει μόνο ο έξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα, αρχιμανδρίτης κ. Δαμιανός με τον βοηθό του. Θα παραλάβουν το Aγιο Φως δίχως να αποβιβαστούν από το αεροσκάφος και θα επιστρέψουν στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου θα έχω την ευλογία, την τιμή και τη χαρά να είμαι αυτός που θα το υποδεχθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής Πολιτείας. Η φετινή τελετή παραλαβής θα είναι λιτή και συμβολική, με γνώμονα τα μέτρα προφύλαξης που οφείλουμε να τηρήσουμε. Θα αποδοθούν τιμές από ένα μικρό άγημα 8 ατόμων, ενώ θα είναι παρούσα 9μελής μπάντα μαζί με τον επικεφαλής του ΥΠΕΘΑ.

Θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη;

Θα υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ.

Το Aγιο Φως θα φτάσει σε όλους τους προορισμούς, ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό; Και, αν ναι, με ποιον τρόπο;

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός μέσω πτήσεων σε κάποιες πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όμως φοβηθήκαμε ότι θα προέκυπταν ενδεχομένως καταστάσεις συνωστισμού από τους αξιωματούχους και τους πιστούς, οι οποίοι θα ήθελαν να το υποδεχθούν. Γι’ αυτό αποφασίσαμε ότι το καλύτερο είναι να παραμείνουμε πιστοί σε αυτά που εφαρμόζουμε όλο αυτό το διάστημα, να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και να κάνουμε κι εμείς από την πλευρά μας ό,τι μπορούμε προκειμένου να μη δημιουργηθούν καταστάσεις πολυκοσμίας.

Θα μπορούν οι πιστοί να πάνε στις εκκλησίες και να πάρουν το Αγιο Φως;

Θα πρέπει οι συμπολίτες μας να καταλάβουν ότι φέτος η μεταφορά και υποδοχή του Αγίου Φωτός είναι πιο συμβολική από ποτέ. Ναι μεν το Αγιο Φως θα έρθει απευθείας από τον Πανάγιο Τάφο, αλλά δεν θα είναι εφικτό να το έχει στη λαμπάδα του ο κάθε πιστός. Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, οφείλουμε να έχουμε ως απόλυτη προτεραιότητα την υγεία τη δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας. Οφείλουμε να τηρήσουμε πιστά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε τις ημέρες αυτές μαζί με τους δικούς μας ανθρώπους και να ζήσουμε μαζί την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου, να τη ζήσουμε κανονικά, στις εκκλησιές των πόλεων και των χωριών μας και να κάνουμε την Ανάσταση όλοι μαζί.

Τι θα λέγατε σε εκείνους που διαμαρτύρονται για το κλείσιμο των ναών;

Επειδή κι εγώ προσωπικά βρίσκομαι κοντά στην Eκκλησία κατανοώ και σέβομαι απόλυτα τη δυσαρέσκειά τους, ωστόσο πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Οι τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Πολιτεία, αλλά και η ατομική προσπάθεια του καθενός από εμάς έχουν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα. Θα ήταν κρίμα να «δυναμιτίσουμε» τις προσπάθειες αυτές και να βρεθούμε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις. Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει τις ζωές όλων μας, έχει διαταράξει την καθημερινότητά μας και σίγουρα αυτό δεν είναι ευχάριστο. Οφείλουμε όμως να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα.

Αυτό το Πάσχα καλούμαστε να το γιορτάσουμε μακριά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους Ελληνες;

Το φετινό Πάσχα σίγουρα θα είναι διαφορετικό. Δεν θα το ζήσουμε όπως θα θέλαμε τηρώντας τα πατροπαράδοτα έθιμά μας και ευρισκόμενοι κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλονιστεί η πίστη μας. Το μήνυμα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης του Ιησού Χριστού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μετά τα Πάθη και μέσα από αγώνα και πίστη έρχεται το Φως και η Ανάσταση. Ετσι θα τα καταφέρουμε κι οι Ελληνες, τόσο εμείς που ζούμε στην πατρίδα όσο και οι απανταχού Ελληνες που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της Γης και ζουν κι εκείνοι δύσκολες στιγμές. Θέλω να ξέρουν ότι τους έχουμε πάντα στο μυαλό μας και ότι είμαστε δίπλα τους. Εύχομαι σε όλους καλή Ανάσταση με υγεία, ελπίδα και πίστη. Εύχομαι του χρόνου όλοι μαζί υγιείς να γιορτάσουμε τις μέρες αυτές με τη λαμπρότητα που τους αρμόζει.

Προτεινόμενα για εσάς

Με λαμπρότητα η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στα Ιεροσόλυμα – Το απόγευμα στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Άγιο Φως: Δείτε live από τον Πανάγιο Τάφο την τελετή της αφής

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Άγιο Φως: Πότε φτάνει στην Ελλάδα – Πώς θα μεταφερθεί στην επικράτεια

Evanthia Karra

Άγιο Φως: Χωρίς τιμές αρχηγού κράτους θα έρθει το Μ. Σάββατο στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Πώς θα γίνει η μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα; Οι αντιστάσεις του Ισραήλ και τα 12 αεροπλάνα

Evanthia Karra

Άγιο Φως: Τι ώρα θα έρθει στην Αθήνα – Τι θα γίνει στους ναούς που δεν προλάβει να φτάσει

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το Άγιο Φως ξεκίνησε το ταξίδι του στην Οικουμένη – Πότε θα έρθει στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βλάσης στον ΕΤ: Tο Άγιο Φως θα έρθει αλλά δεν θα το έχει στη λαμπάδα του ο κάθε πιστός…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom