Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία επιμένει: Μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδος-Ελληνοκυπρίων

Ελληνοτουρκική κρίση: Η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την υφαλοκρυπίδα στο Καστελόριζο

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Αμετακίνητη παραμένει η Τουρκία αναφορικά με την στάση που κρατά απέναντι στην Κύπρο.

Το τουρκικό  ΥΠΕΞ απαντώντας στο ελληνικό κάνει λόγο για ατυχής και παραπλανητική δήλωση. Συγκεκριμένα το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Στον πυρήνα του προβλήματος της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκονται οι μαξιμαλιστικές απαιτήσεις του διδύμου Ελλάδος-Ελληνοκυπρίων για μέγιστη ναυτική δικαιοδοσία και η παραμέληση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων και από την Ελλάδα και από την Ε.Ε.

Δεν έχουν καμία νομική αξία οι προσπάθειες νομιμοποίησης των απαιτήσεων εντός αυτού του πεδίου εφαρμογής μέσω της ΕΕ και με τους χάρτες που δημοσιεύονται στο πλαίσιο αυτού του θεσμικού οργάνου.

Είναι ενάντια του διεθνούς δικαίου οι ισχυρισμοί περί θαλάσσιας δικαιοδοσίας που έθεσε η Ελλάδα ως  δήθεν αρχιπελαγικό  κράτος, το οποίο αγνοεί την αρχή της δίκαιης και ισότιμης δικαιοδοσίας  που είναι ο βασικός κανόνας στον καθορισμό  των ναυτιλιακών δικαιοδοσιών..

Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι το Καστελόριζο , όπως αναφέρθηκε στις προηγούμενες εξηγήσεις μας.

Η Τουρκία από τη μια  πλευρά, διατηρεί  ανοικτή  τη διπλωματική οδό και τους διαύλους  συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, από την άλλη θα συνεχίζει να υπερασπίζεται  τα δικαιώματά της όπως και αυτά των Τουρκοκυπρίων».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Η εμμονή της Τουρκία στην παραβατικότητα δε δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα, σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφορικά με την επιστολή του Τούρκου μόνιμου αντιπροσώπου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για τις θαλάσσιες ζώνες.

“Ψευδεπίγραφα, για πολλοστή φορά, στο όνομα της ειρήνης και σταθερότητας της Ανατολικής Μεσογείου, με ανυπόστατα επιχειρήματα, η Τουρκία επιμένει στην παραβατικότητα και αποσταθεροποίηση”, σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει χαρακτηριστικά: “Χτίζει παράνομους, χάρτινους πύργους”.

“Για πολλοστή φορά επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ, να μην αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα ελληνικών νησιών, να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας”.

Υπογραμμίζει δε πως “σε πείσμα της διεθνούς παραβατικότητας της Τουρκίας, η Ελλάδα, αλλά και σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, καταδικάζει την τουρκική στάση, συνεχίζει να αναγνωρίζει τα νόμιμα κράτη μέλη της τελευταίας και να αποκηρύσσει παράνομες οντότητες”.

“Συνεχίζει να τηρεί το Διεθνές Δίκαιο ως ακρογωνιαίο λίθο ειρήνης και σταθερότητας στον κόσμο. Συνεχίζει να απαιτεί το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και να υπογραμμίζει ότι παράνομες και άκυρες συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα”.

“Επαναλαμβάνουμε ότι η εμμονή στην παραβατικότητα, με ή χωρίς χάρτες, δεν δημιουργεί ούτε δίκαιο, ούτε δικαιώματα. Και, βεβαίως, απαντάται καταλλήλως”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Προτεινόμενα για εσάς

Κορωνοϊός – Τουρκία: 75 νέοι θάνατοι – Στους 649 οι νεκροί συνολικά

Tinad

Κορωνοϊός: 574 νεκροί και 27.069 κρούσματα στη Τουρκία

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός-Τουρκία: Η χώρα μετρά πλέον 501 νεκρούς και 23.934 κρούσματα

Ανδρέας Ντίνης

Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού από τον Ερντογάν

Tinad

Κορωνοϊός-Τουρκία: Νέα μέτρα από τον Ερντογάν – Σε καραντίνα 31 πόλεις μεταξύ αυτών και η Άγκυρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Τουρκία: Πάνω από 20.000 τα κρούσματα, στους 425 οι νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: 13 νεκροί και 396 κρούσματα στην Κύπρο

Evanthia Karra

Νέες μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από Λειψούς & Φαρμακονήσι

Ανδρέας Ντίνης

Δένδιας: Η Τουρκία εκτέθηκε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης

Tinad