Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κορωνοϊός: Συναγερμός για τους οίκους ευγηρίας – Ηλικιωμένοι «σβήνουν» αβοήθητοι σε γηροκομεία

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Ανάρρωσε Ολλανδή ασθενής ηλικίας 101 ετών

ΑΛΙΚΗ ΚΟΤΖΙΑ

Μια δραματική πλευρά της πανδημίας του κορονοϊού αποκαλύφθηκε ύστερα από τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων στην Ισπανία, που δυστυχώς ακολουθεί την Ιταλία στην εξάπλωση της ασθένειας Covid-19.

Οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία θεωρούνται τα πιο «εύκολα» θύματα του κορονοϊού, καθώς, όπως αποδείχθηκε σε μονάδες φροντίδας στην Ισπανία και τη Γαλλία, είναι σχεδόν εγκαταλελειμμένοι στην τύχη τους. Μπροστά στη λαίλαπα της πανδημίας, οι αρχές άργησαν να δώσουν την αναγκαία προσοχή σε αυτές τις μονάδες ηλικιωμένων, καθιστώντας τις μια «κερκόπορτα» στην είσοδο του ιού και τη διασπορά του στην ευρύτερη κοινότητα. Το θέμα των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας πολλών χωρών της Ευρώπης την ώρα της μεγάλης πανδημίας απασχολεί πια πολλές κυβερνήσεις.

Οπως έγινε γνωστό από ρεπορτάζ του ΒΒC, ηλικιωμένοι βρέθηκαν εγκαταλελειμμένοι ή νεκροί στα κρεβάτια τους σε οίκους ευγηρίας στην Ισπανία, καθώς οι υπάλληλοι και το προσωπικό τους εγκατέλειψαν από τον φόβο του κορονοϊού.

Δεκαπέντε θάνατοι τροφίμων καταγράφηκαν σε οίκο ευγηρίας του Γκαντίνο, κοντά στο Μπέργκαμο, την πόλη της Λομβαρδίας που έχει πληγεί περισσότερο στην Ιταλία από την πανδημία. Στην Ιταλία υπολογίζονται σε περίπου 500.000 οι άνθρωποι που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, μια εξαιρετικά ευάλωτη μερίδα του πληθυσμού μπροστά στον κορονοϊό. Εκπρόσωποι των εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας καταγγέλλουν μεγάλες ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό.

Καμπανάκι κίνδυνου έχει σημάνει και στις γαλλικές και ισπανικές αρχές, που προσπαθούν να λάβουν μέτρα για να προστατευτούν τόσο οι ηλικιωμένοι στους οίκους που διαμένουν όσο και το προσωπικό που τους φροντίζει. Στη Γαλλία η πανδημία θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερους από 100.000 θανάτους, προειδοποιούν οι ομοσπονδίες εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, ύστερα από τον θάνατο 20 ανθρώπων που διέμεναν σε οίκο ευγηρίας της Βοζ. Γάλλοι πολίτες που έχουν να επικοινωνήσουν πολλές μέρες με τους ηλικιωμένους γονείς και συγγενείς τους σε οίκους ευγηρίας όπου έχουν βρεθεί κρούσματα κορονοϊού τονίζουν ότι κανείς δεν ενημερώνεται για το τι πραγματικά συμβαίνει εκεί.

Στη Μαδρίτη βρέθηκαν τουλάχιστον 19 πτώματα σε ένα γηροκομείο από στρατιώτες που μπήκαν στο κτίριο ενώ δεκάδες θάνατοι έχουν καταγραφεί σε άλλους οίκους ευγηρίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, αρκετοί υπάλληλοι στους οίκους ευγηρίας έφυγαν μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κορονοϊού. Αλλοι, τους αφήνουν στα κρεβάτια τους και ζητούν ενισχύσεις ή καλούν τα γραφεία τελετών που έχουν ειδικό εξοπλισμό να τους παραλάβουν.

Η ισπανική κυβέρνηση απέστειλε τον στρατό να απολυμάνει τα κτίρια και έθεσε τους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας υπό την εποπτεία των περιφερειών. Ανακοινώθηκε επίσης ότι θα γίνονται περισσότερα τεστ στους ηλικιωμένους. Η έλλειψη σε διαγνωστικά τεστ και στη Γαλλία προκαλεί πολλά ερωτήματα για τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων σε κοινότητες όπου ζουν ευπαθείς ομάδες και ιδίως στα γηροκομεία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Προτεινόμενα για εσάς

Τα τρελά του κορωνοϊού: 26χρονος χτύπησε την μητέρα του γιατί δεν του έλεγε που είχε κρύψει το χαρτί υγείας

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πέφτει η καμπύλη των θανάτων στην Ισπανία – 605 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Μιχάλης Μάρδας

Άλυτο μυστήριο γιατί ο κορωνοϊός πλήττει τους άνδρες και το τι συμβαίνει με τους καπνιστές

Μιχάλης Μάρδας

«Λουκέτο» έως τις 10 Μαΐου στα σχολεία λόγω κορωνοϊού

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Συγκλονίζει η εξομολόγηση ασθενούς του ιού στον «Ε.Τ.» – «Είχα αφόρητους πόνους»

Ανδρέας Ντίνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Μπλόκα παντού, 150 παραβάσεις και αστείες δικαιολογίες για να κάνουν Πάσχα στο χωριό

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός: Εικόνες – σοκ με ομαδικούς τάφους στη Νέα Υόρκη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Νέος συναγερμός στην Λάρισα: Σε καραντίνα οικισμός Ρομά και δομή προσφύγων

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός… περιμένει τη χαλάρωση των μέτρων – Καμπανάκι για νέο κύμα του ιού από τον ΠΟΥ

Ανδρέας Ντίνης