ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία παρακολουθεί τα σύνορα στον Έβρο με το μη επανδρωμένο Bayraktar

Η Τουρκία παρακολουθεί τα σύνορα στον Έβρο με το μη επανδρωμένο Bayraktar

Μανώλης Κωστίδης

Με το μη επανδρωμένο σκάφος  Bayraktar TB2 παρακολουθούν οι Τούρκικοι τα Ελληνικά σύνορα στον Έβρο.

Σε βίντεο μάλιστα που έδωσε στην δημοσιότητα η Άγκυρα , φαίνονται Τούρκοι αξιωματικοί οι οποίοι  παρακολουθούν στο κέντρο επιχειρήσεων την πτήση του μη επανδρωμένου σκάφους στα Ελληνικά σύνορα.

Η πτήση του Bayraktar  με κωδικό 1453 μάλιστα καταγράφετε και από το  flightradar24 όπως θα δείτε και στην παρακάτω φωτογραφία.

«Φρούριο» ο Έβρος – Ενίσχυση Frontex στα σύνορα

Περιπολίες τόσο στο φράχτη των Καστανιών όσο και γενικότερα σε όλο το μήκος της ελληνοτουρκικής μεθορίου πραγματοποιούν πλέον στελέχη της Frontex που έφτασαν στην περιοχή για να συνδράμουν στο έργο του Ελληνικού Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αστυνομικοί από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως Αυστρία, Εσθονία, Τσεχία, Ουγγαρία και άλλοι που αναμένονται επιτηρούν τα ελληνοτουρκικά σύνορα, έτοιμοι να αποτρέψουν τις όποιες προσπάθειες επιχειρούν οι μετανάστες να εισέλθουν, καθοδηγούμενοι και βοηθούμενοι από τους Τούρκους και συγκεκριμένα τη Στρατοφυλακή. Η συμβολή τους αναμένεται να είναι σημαντική, καθώς τα επεισόδια από τους μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά και οι συνεχείς ρίψεις μολότοφ, καπνογόνων, ακόμη και δακρυγόνων είναι συνεχείς. Οι αστυνομικοί της Frontex αρχικά μετέβησαν στο Φυλάκιο στις Καστανιές Εβρου, όπου ενημερώθηκαν σε επιχειρησιακό επίπεδο από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατάσταση που επικρατεί στη συνορογραμμή. Στη συνέχεια, μετέβησαν στην Ορεστιάδα, όπου έλαβαν οδηγίες από τους αξιωματικούς τους.
Στο πλευρό της Ελλάδας

Το μήνυμα που στέλνουν Αθήνα και Frontex είναι ξεκάθαρο: τα ελληνικά είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και παραμένουν κλειστά. Η Frontex στέκεται έμπρακτα στο πλευρό της Ελλάδας και διακηρύσσει ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε μετανάστες που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα. Η ενίσχυση της Frontex δίνει στον Ελληνικό Στρατό και τα Σώματα Ασφάλειας μία βαθιά «ανάσα» μετά από δύο εβδομάδες συνεχών προκλήσεων και σοβαρών επεισοδίων. Οι επιτελείς του Στρατού και τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. προχωρούν σε ανασύνταξη των δυνάμεων σφραγίζοντας και τα τελευταία δυνητικά περάσματα του Εβρου.

Επεισόδια

Προχθές το βράδυ σημειώθηκαν και πάλι επεισόδια, τα οποία ήταν καθοδηγούμενα από την τουρκική Στρατοφυλακή. Οι μετανάστες εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά στο φράχτη, επιχείρησαν να τον ρίξουν και όταν οι ελληνικές δυνάμεις αντέδρασαν, άρχισαν να πετούν πέτρες, ξύλα, δακρυγόνα, ακόμη και μολότοφ, με τα οποία είχαν εφοδιαστεί από τις τουρκικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά το φράχτη, καθημερινά πραγματοποιούνται εργασίες επιδιόρθωσης και ενίσχυσής του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του στρατού, ώστε να διατηρήσει την αποτρεπτική του δυνατότητα, ενώ σχεδιάζεται και η επέκτασή του.

Δύο εβδομάδες μετά την αιφνιδιαστική και ενορχηστρωμένη αναζωπύρωση του μεταναστευτικού και μέρα με τη μέρα, ο σχεδιασμός, η οργάνωση και η αποτελεσματικότητα της περιφρούρησης του ελληνικού εδάφους, όπως προκύπτει και από τα επίσημα στοιχεία συλλήψεων και αποτροπών, έχουν επιτύχει, πέραν της απόδειξης στην πράξη του απρόσβλητου των συνόρων της χώρας, και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, η οποία αντικατοπτρίζεται και στους ρυθμούς της καθημερινότητας των κατοίκων του ακριτικού νομού.

Προτεινόμενα για εσάς

Ελληνοτουρκικά-διερευνητικές επαφές: Μικρές οι προσδοκίες από τις επαφές στην Πόλη

Μιχάλης Μάρδας

Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αναμένουν η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας να συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης προς Τουρκία για διερευνητικές: Συζητάμε μόνο οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών – Tι είπε για τα Rafale

Μιχάλης Μάρδας

Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας: Ποια θέματα άνοιξε η Άγκυρα – Στην Αθήνα ο επόμενος γύρος

Μιχάλης Μάρδας

Η Ελλάδα δεν φοβάται τον διάλογο

Kon

Stratfor: Τουρκικά τερτίπια στη Βορειοανατολική Συρία

Kon

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές: 3,5 ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση Ελλάδας – Τουρκίας

Ανδρέας Ντίνης

Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας – Συμμετέχει και ο Καλίν

Ανδρέας Ντίνης

Σαμαράς κατά των διερευνητικών Ελλάδας-Τουρκίας: Με «πειρατές» δεν κάνεις διάλογο – Η επόμενη απειλή θα είναι η Θράκη

Μιχάλης Μάρδας