Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Πρώην σχεδιάστρια μόδας “δίνει” πρόσωπο στους άγνωστους νεκρούς

Για μήνες η αστυνομία αναζητούσε την ταυτότητα ενός άγνωστου πτώματος που βρέθηκε σε μεταλλικό κιβώτιο στον ποταμό Έλβα. Τη λύση μπορεί να δώσει τώρα μια ειδικός που εφαρμόζει μεθόδους του FBI.

Στο γραφείο της Στέφι Μπούρατ καταλήγουν υποθέσεις άγνωστων νεκρών, των οποίων το πρόσωπο δεν μπορεί πλέον να αναγνωριστεί. Η κ. Μπούρατ είναι η μόνη ειδικός στη Γερμανία που κατέχει την τεχνική αναπαράστασης των μαλακών μερών του προσώπου. Την τεχνική αυτή τη διδάχθηκε το 2002 στο FBI στις ΗΠΑ. Έκτοτε σχεδιάζει πρόσωπα για το τοπικό γραφείο εγκληματολογικών ερευνών στο Μαγδεβούργο και βοηθάει στην εξιχνίαση εγκληματολογικών υποθέσεων.

36409798_403

Ο νεκρός στο μεταλλικό κιβώτιο

Στις αρχές Ιουλίου στο κρατίδιο της Σαξονίας-Άνχαλτ βρέθηκε το πτώμα ενός άνδρα μέσα σε ένα μεταλλικό κιβώτιο στον ποταμό Έλβα. Η αστυνομία εκτιμά ότι ο άνθρωπος είχε πέσει θύμα εγκλήματος. Μέχρι τώρα όλες οι έρευνες κατέληξαν σε αδιέξοδο και κανείς δεν γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο άνδρας. Ακόμη και το τατουάζ που έφερε στον βραχίονα με το όνομα «Μιχαέλα» δεν βοήθησε τους αστυνομικούς. Τώρα όλες οι ελπίδες εναποτίθενται στις ικανότητες της κ. Μπούρατ.

36409873_403

Η μέθοδoς του FBI

Μέσω της αφής η πρώην σχεδιάστρια μόδας ανακαλύπτει σημαντικά χαρακτηριστικά του προσώπου, όπως για παράδειγμα ρυτίδες. 29 μικρές λαστιχένιες βελόνες έχουν τοποθετηθεί σε συγκεκριμένα σημεία και δείχνουν το πάχος που πρέπει να είχαν τα μαλακά μέρη του προσώπου. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα: «Την πρώτη μέρα κάνω απλά έρευνες. Εξετάζω τις φωτογραφίες της νεκροψίας, την ηλικία, εάν είναι γυναίκα ή άνδρας». Η καταγωγή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Στην περίπτωση του νεκρού από τον Έλβα οι αρχές γνωρίζουν ότι είχε καταγωγή από την νοτιοανατολική Ευρώπη. «Είδα πολλές φωτογραφίες ανθρώπων από αυτή την περιοχή» αναφέρει η Στέφι Μπούρατ και χρησιμοποιεί στον σχεδιασμό της έναν πιο σκούρο τόνο δέρματος και έντονα φρύδια.

Συνολικά η ειδικός έχει σχεδιάσει 30 πρόσωπα που σχετίζονται με εγκληματολογικές υποθέσεις. Δύο με τέσσερα το χρόνο περίπου. Το ποσοστό επιτυχίας της, δηλαδή της ανεύρεσης της ταυτότητας του αγνώστου, είναι 50%. Αυτοί που δεν ταυτοποιούνται είναι συνήθως άνθρωποι από το εξωτερικό ή άστεγοι. «Όταν υπάρχει ταυτοποίηση, πάντα ρωτάω αν μπορώ να έχω μια φωτογραφία. Αυτός είναι ο ποιοτικός μου έλεγχος» αναφέρει χαρακτηριστικά η Στέφι Μπούρατ.

 

Πηγή: Deutsche Welle

Προτεινόμενα για εσάς

Εκτακτο: Τραγωδία στο Παλαιό Φάληρο: Νεκροί και οι δύο εργάτες που έπεσαν από οικοδομή

Μιχάλης Μάρδας

Σάλος στη Γερμανία: Ο Νόιερ τραγουδάει φασιστικό άσμα

Ανδρέας Ντίνης

Η Γερμανία «κάνει πλάτες» στον Ερντογάν: Η Αγία Σοφία δεν αφορά τις πολιτικές μας σχέσεις

Evanthia Karra

Αρπαγή μαθήτριας: Οι Αρχές «χτενίζουν» το λάπτοπ και τις διαδικτυακές επαφές της 33χρονης – Η σύνδεση με κυκλώματα στη Γερμανία

Tinad

Το Afrika Korps του Νόρμπερτ Ρέτγκεν

Kon

ΕΚΠΑ: Οι νεκροί από τον κορωνοϊό ίσως είναι περισσότεροι – Πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο

Ανδρέας Ντίνης

«Μουδιασμένη» η Γερμανία: Πώς ένας άνδρας που ασελγούσε στην κόρη του «ξεσκέπασε» το μεγαλύτερο δίκτυο παιδεραστίας στη χώρα

Evanthia Karra

HΠΑ-Γερμανία: Μια κόντρα με μέλλον

Kon

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης επέστρεψε στις ΗΠΑ – Πάνω από 40.000 κρούσματα σε 24 ώρες

Evanthia Karra