Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική αλλαγή: Η 8χρονη ακτιβίστρια Λισιπρίγια Κανγκούτζαμ που δεν θέλει να την συγκρίνουν με την Γκρέτα

Κλιματική αλλαγή: Η 8χρονη ακτιβίστρια που δεν θέλει να την συγκρίνουν με την Γκρέτα

Αθηνά Σούτζου

Στην Ινδία υπάρχει μια λιλιπούτεια περιβαλλοντική ακτιβίστρια, που κάνει τη 17χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ να φαντάζει… «ηλικιωμένη». Πρόπερσι, στην τρυφερή ηλικία των 6 (!) ετών, η Λισιπρίγια Κανγκούτζαμ ξεκίνησε τον δικό της αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η ομιλία της στην πρόσφατη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP25) στην Μαδρίτη μαγνήτισε τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας, που όμως εστίασε στο «φαινόμενο Τούνμπεργκ» και την επιρροή που ασκεί στους νέους. Η Λισιπρίγια ήταν η νεαρότερη ομιλήτρια στην εκδήλωση και θεωρείται η μικρότερη ακτιβίστρια στον κόσμο, κάτι σαν «μαθήτρια» της Σουηδέζας «πρώτης διδάξασας».

Η οχτάχρονη σήμερα Ινδή Λισιπρίγια από τη Μανιπούρ χαρακτηρίζεται συχνά ως η «Ινδή Γκρέτα Τούνμπεργκ», μια σύγκριση που η ίδια απορρίπτει, υποστηρίζοντας πως με αυτό τον τρόπο τα μέσα ενημέρωσης δεν λένε την ιστορία της, αλλά την ακυρώνουν. «Αγαπητά μίντια, σταματήστε να με αποκαλείτε “Γκρέτα της Ινδίας”. Δεν είμαι ακτιβίστρια για να μοιάζω με την Γκρέτα Τούνμπεργκ. Ναι, αποτελεί έμπνευση και έχει μεγάλη επιρροή. Μοιραζόμαστε κοινό στόχο, αλλά έχω τη δική μου ταυτότητα και ιστορία. Ξεκίνησα το δικό μου κίνημα τον Ιούλιο του 2018, προτού αρχίσει η Γκρέτα», έγραψε σε ανάρτησή της στο Twitter. Μάλιστα, ο πατέρας της επεσήμανε πως η ομιλία της ενώπιον ηγετών σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών στη Μογγολία έγινε τον Ιούλιο του 2018, ένα μήνα προτού η Τούνμπεργκ κάνει την πρώτη της καθιστική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας.

«Από τότε ξεκίνησα τη δική μου δράση που λέγεται “Παιδικό Κίνημα” και στόχο έχει να κινητοποιήσει τους ηγέτες όλου του κόσμου να αναλάβουν δράση», έχει δηλώσει η Λισιπρίγια. Πάντως, οι κινητοποιήσεις της αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, αφού δεν μπορεί να εξασφαλίσει την κατάλληλη χρηματοδότηση για να παρευρίσκεται σε διεθνείς εκδηλώσεις, ενώ έχει σταματήσει και το σχολείο σε μια πολύ ευαίσθητη ηλικία, όπως παραδέχεται.

Στις 7 Φεβρουαρίου ολοκλήρωσε ένα χρόνο καθιστικών διαδηλώσεων μπροστά από το Κοινοβούλιο της Ινδίας στο Νέο Δελχί (πόλη που υποφέρει αφάνταστα από την ατμοσφαιρική ρύπανση) ζητώντας την αλλαγή του νόμου για την κλιματική αλλαγή. Σε επετειακή ανάρτησή της επεσήμανε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τον τελευταίο χρόνο. «Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας με απείλησαν ότι θα με συλλάβουν αν δεν φύγω από το σημείο. Δεν το έκανα. Τους είπα: “Συλλάβετέ με αν μπορείτε”».

Τους τελευταίους μήνες ολοένα περισσότερα νεαρά πρόσωπα ξεπηδούν στο προσκήνιο του αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η Τούνμπεργκ παραμένει η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα ανάμεσά τους.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη η ανακοίνωση του BBC Studios ότι θα γυρίσει μια τηλεοπτική σειρά-ντοκιμαντέρ, αφιερωμένη στη νεαρή Σουηδέζα, που έχει διχάσει πολλούς με την ασυμβίβαστη, αλλά και άκρως επιθετική συμπεριφορά της. Στη σειρά θα καταγράφεται η «διεθνής σταυροφορία» υπέρ του περιβάλλοντος της 17χρονης Γκρέτα, παρουσιάζοντας τις συναντήσεις της με επιφανείς επιστήμονες και πολιτικούς ηγέτες, αλλά και το «δύσκολο ταξίδι της προς την ενηλικίωση».

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ανακάλυψη: Άγνωστη μαζική εξαφάνιση ειδών στη Γη πριν 233 εκατ. χρόνια

Tinad

Η Γκρέτα σε νέες περιπέτειες…

Kon

Καθηγητής Ζερεφός για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια: Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς – Στο νερό δεν γίνεται ποτέ εκκένωση

Tinad

Η Ανταρκτική «πρασινίζει» από την κλιματική αλλαγή

Tinad

H Γκρέτα Τούνμπεργκ τώρα πρωταγωνιστεί σε βίντεο κλιπ των Pearl Jam [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Κορωνοϊός – Ελβετία: Τα παπούτσια πήραν τη θέση ακτιβιστών και «διαδήλωσαν» για το κλίμα

Tinad

Κορωνοϊός: Η Γκρέτα Τούνμπεργκ «πιθανότατα» προσβλήθηκε από τον ιό

Ανδρέας Ντίνης

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ ίδρυσε ΜΚΟ – Που βρήκε 94.000 δολάρια

Evanthia Karra

Η κλιματική αλλαγή δυσκολεύει την απογείωση των αεροπλάνων στην Ελλάδα

Ανδρέας Ντίνης