Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Σάλος: Σκοπιανή υπουργός επανέφερε πινακίδα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Η Βουλή απέπεμψε την Σκοπιανή υπουργό Εργασίας για την επίμαχη πινακίδα με το όνομα

ΑΓΓ. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Σε δύο μήνες στήνονται οι κάλπες στη Βόρεια Μακεδονία και η συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση συμμετέχουν δύο υπουργοί που προέρχονται από το (μέχρι τον Δεκέμβριο αντιπολιτευόμενο κόμμα) VMRO-DPMNE, το οποίο διαλαλεί πως αν αναλάβει τα ηνία της χώρας θα επιχειρήσει να ακυρώσει τη συμφωνία και να επαναφέρει το παλιό όνομα του κρατιδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της υπηρεσιακής κυβέρνησης και στέλεχος του VMRO-DPMNE, Ρασέλα Μιζράχι, προχώρησε σε μία εξαιρετικά προκλητική ενέργεια προς την Αθήνα καθώς επανέφερε στο κτίριο του υπουργείο πινακίδα με το προηγούμενο όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»). Μάλιστα, γεμάτη καμάρι για το «επίτευγμά» της παραχώρησε συνέντευξη Τύπου με φόντο την επίμαχη πινακίδα.
Σημειώνεται ότι από τότε που τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία των Πρεσπών (τον Φεβρουάριο του 2019), σε όλα τα υπουργεία τοποθετήθηκαν επιγραφές και πινακίδες με τη νέα ονομασία της χώρας, «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ωστόσο, η Μιζράχι αγνόησε την υποχρέωση της χώρας, όπως προκύπτει από τη συμφωνία των Πρεσπών, και επανέφερε στο υπουργείο του οποίου ηγείται παλαιότερη πινακίδα. Η «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ επέκρινε έντονα την ενέργεια αυτή της υπουργού Εργασίας. «Πρόκειται για παραβίαση του Συντάγματος και για μία ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία των Πρεσπών και ως εκ τούτου συνιστά απειλή για την ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή ενσωμάτωσή της. Χωρίς τη συμφωνία (των Πρεσπών) δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.», αναφέρεται σε ανακοίνωση του SDSM, το οποίο κατηγόρησε ακόμη την ηγεσία του VMRO-DPMNE ως υπεύθυνη για το όλο θέμα.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το κόμμα του οποίου είχε αντιταχθεί στη συμφωνία των Πρεσπών και την αλλαγή του ονόματος της χώρας, κληθείς να σχολιάσει την ενέργεια της υπουργού του κόμματός του, αρνήθηκε να λάβει θέση, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους να ρωτήσουν στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής για το όλο θέμα που ανέκυψε. Η Ρασέλα Μιζράχι ορίστηκε υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής στις αρχές Ιανουαρίου, στη βάση της ισχύουσας νομοθεσίας που ορίζει πως 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στη χώρα σχηματίζεται μία υπηρεσιακή κυβέρνηση, στην οποία συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς. Το VMRO-DPMNE εκπροσωπείται στην υπηρεσιακή κυβέρνηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής.

Στο μεταξύ, ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη επίσκεψη στη Βόρεια Μακεδονία του πρώην πρωθυπουργού και νυν βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργου Παπανδρέου. Η επίσκεψη έρχεται σε συνέχεια εκείνης που πραγματοποίησε στο Σεράγεβο, στα τέλη του 2019, ενώ το προσεχές διάστημα προγραμματίζει να περιοδεύσει και στις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Εντάσσεται στην πρωτοβουλία για την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα και αποφασίστηκε στο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. στη Θεσσαλονίκη, το 2003.

Στις επαφές του με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την υπουργό Αμυνας και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ραντμίλα Σεκέρινσκα, τον πρόεδρο της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, Ζόραν Ζάεφ και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Ενωσης για την Ενσωμάτωση, Αλί Αχμέτι, πρόκειται να συζητήσει την προοπτική συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων μπροστά στις κοινές παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις.

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Ελληνικά F-16 πέταξαν μαζί με αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τα Σκόπια

Tinad

Πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Συμφωνία των Πρεσπών κατέθεσε η Ελληνική Λύση

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Σκόπια

Evanthia Karra

Τα Σκόπια απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα από την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Δημήτρης Κατσάκος

Κορωνοϊός: Συναγερμός και κλειστά σχολεία σε Λευκωσία και Σκόπια

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός στα Σκόπια: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Evanthia Karra

Η Βουλή στα Σκόπια απέπεμψε την υπουργό Εργασίας για την επίμαχη πινακίδα με το όνομα

Μιχάλης Μάρδας

Εκτός κυβέρνησης η Σκοπιανή υπουργός για την πινακίδα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Δημήτρης Κατσάκος

Αμετανόητη η Σκοπιανή υπουργός δεν βγάζει την πινακίδα με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Μιχάλης Μάρδας