Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τον Ιούνιο στο Λονδίνο ο Μακρόν – Η επιστολή του στους Βρετανούς

Πιέζει ο Μακρόν για ευρωομόλογο: Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επισκεφθεί το Λονδίνο τον Ιούνιο, αναφέρει σε μια «επιστολή» που απευθύνεται στον βρετανικό λαό και δημοσιεύεται στην εφημερίδα Times σήμερα, λίγες ώρες μετά το Brexit.

Στην επιστολή, γραμμένη στα αγγλικά, προς τους «αγαπητούς Βρετανούς φίλους» και ειδικότερα προς τα «εκατομμύρια των Βρετανών (…) που διατηρούν μια βαθιά σύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση», ο Εμανουέλ Μακρόν εκφράζει τη «βαθιά λύπη» του για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπεραμυνόμενος της «σκληρής» στάσης που είχε κρατήσει η Γαλλία κατά τις διαπραγματεύσεις του Brexit.

«’Ηθελα να υπερασπίσω τις υπαρξιακές αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο Εμανουέλ Μακρόν. «Όμως ποτέ ένα πνεύμα εκδίκησης ή τιμωρίας δεν κινητοποίησε είτε τη Γαλλία είτε τον γαλλικό λαό, ούτε, πιστεύω ότι μπορώ να πω, κανέναν λαό της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στη «μελλοντική σχέση» ανάμεσα στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Εμανουέλ Μακρόν προβλέπει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε να δημιουργηθεί ένας επιβλαβής ανταγωνισμός».

«Πιο προσωπικά, ελπίζω πως ανάμεσα στις δύο χώρες μας θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο βασισμένο στη δύναμη των απαράμιλλων δεσμών μας», συνεχίζει ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία θα γιορτάσει φέτος την 80ή επέτειο από την Έκκληση που απηύθυνε ο στρατηγός Ντε Γκολ στις 18 Ιουνίου 1940, μέσω της γαλλικής υπηρεσίας του BBC, για αντίσταση των Ευρωπαίων στη ναζιστική κατοχή της χώρας του, υπογραμμίζει πως «οι Γάλλοι γνωρίζουν τι οφείλουν στους Βρετανούς, που επέτρεψαν στη [Γαλλική] Δημοκρατία να ζήσει».

«Θα έλθω στο Λονδίνο τον Ιούνιο για να επιδώσω σε αυτή την πόλη το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής, ως φόρο τιμής στο τεράστιο θάρρος μιας ολόκληρης χώρας, ενός ολόκληρου λαού», συνεχίζει, εκφράζοντας την ευχή οι δύο χώρες να εμβαθύνουν τη «συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, της ασφάλειας, των υπηρεσιών πληροφοριών».

Ο Μακρόν δήλωσε χθες πως η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι ένα «σοκ» και ένα «ιστορικό σήμα κινδύνου» για «ολόκληρη την Ευρώπη».

Προτεινόμενα για εσάς

Σκληρή επίθεση Ακάρ σε Γαλλία: Οποιαδήποτε επέμβαση εναντίον των πλοίων μας δεν θα μείνει αναπάντητη

Tinad

Γαλλία-Κορωνοϊός: Το Παρίσι γίνεται και πάλι «κόκκινη» ζώνη

Ανδρέας Ντίνης

Το «φυσάνε και δεν κρυώνει» – Fake news από την Τουρκία για ζημιά στη φρεγάτα «Λήμνος»

Ανδρέας Ντίνης

Απάντηση Μακρόν σε Τουρκία με Γαλλική στρατιωτική δύναμη στην Αν. Μεσόγειο: Μαχητικά και φρεγάτα στην Κρήτη

Ανδρέας Ντίνης

«Τελεσίγραφο» Μακρόν σε Ερντογάν: Σταματήστε τις μονομερείς έρευνες – Ενισχύεται η στρατιωτική παρουσία της Γαλλίας στη Μεσόγειο

Tinad

Ο πρωθυπουργικός «Γύρος της Γαλλίας»

Kon

Πιθανή συνάντηση Μέρκελ – Μακρόν σε… εξοχική κατοικία εντός του Αυγούστου

Tinad

Eurostat: Στοιχειά-σοκ για Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία – Yφεση-ρεκόρ και πολιτικές αναταράξεις

Ανδρέας Ντίνης

Γαλλία: Ένοπλος κρατάει ομήρους μέσα σε μια τράπεζα στη Χάβρη

Ανδρέας Ντίνης