Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βενέδικτος τώρα παίρνει αποστάσεις από το βιβλίο περί αγαμίας του κλήρου

Ο Βενέδικτος τώρα παίρνει αποστάσεις από το βιβλίο περί αγαμίας του κλήρου

Newsroom eleftherostypos.gr

«Όπισθεν ολοταχώς» από τον Βενέδικτο την Τρίτη. Ο τέως ποντίφικας ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο, που φέρεται να έχει ως σκοπό να επηρεάσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο ακανθώδες θέμα της αγαμίας των κληρικών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως σήμερα το πρωί, με υπόδειξη του επίτιμου πάπα, ζήτησα από τον καρδινάλιο Ρομπέρ Σάρα», -τον κύριο- συγγραφέα του βιβλίου, «να επικοινωνήσει με τους εκδότες του βιβλίου και να τους παρακαλέσει να αφαιρέσουν το όνομα του Βενέδικτου ΙΣΤ’» δήλωσε ο ιδιαίτερος γραμματέας του, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κι όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το εν λόγω βιβλίο, με τίτλο «Από τα βάθη της καρδιάς μας» το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτή την Τετάρτη στη Γαλλία, παρουσιάζει στο εξώφυλλο τις φωτογραφίες του Βενέδικτου ΙΣΤ’ και του καρδιναλίου Σάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι αμφότεροι οι συγγραφείς του.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε την Κυριακή αποσπάσματα του βιβλίου με τίτλο «Από τα βάθη της καρδιάς μας» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Βενέδικτου ΙΣΤ’ και του καρδιναλίου Σάρα.

Στο βιβλίο ο Βενέδικτος και ο Σάρα υπεραμύνονται της αγαμίας των κληρικών, σε μια έκκληση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, προς τον Πάπα Φραγκίσκο να μην αλλάξει τους κανόνες έπειτα από μία πρόταση να επιτρέψει σε μεγαλύτερους σε ηλικία παντρεμένους άνδρες να λάβουν το χρίσμα σε περιορισμένη βάση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιερέων στον Αμαζόνιο. Ο Φραγκίσκος ετοιμάζει ένα έγγραφο για το θέμα.

Ο κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ δεν ζητά μόνο να αφαιρεθεί το όνομά του ως ενός από τους συγγραφείς του βιβλίου αλλά και την αφαίρεση της υπογραφής του από την εισαγωγή και τα συμπεράσματα του βιβλίου, διευκρινίζει ο Γκένσβαϊν.

«Ο επίτιμος πάπας γνώριζε πως ο καρδινάλιος ετοίμαζε ένα βιβλίο και του είχε στείλει ένα από τα άρθρα του για την ιεροσύνη επιτρέποντάς του να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμούσε. Δεν ενέκρινε ωστόσο οποιοδήποτε σχέδιο του βιβλίου με διπλή υπογραφή και ούτε είχε δε ούτε έδωσε άδεια για το εξώφυλλο… Πρόκειται για παρεξήγηση που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την καλή πίστη του καρδιναλίου Σάρα» διευκρίνισε ο Γερμανός ιερέας που βρίσκεται στο πλάι του Βενέδικτου επί πολλά χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς

Ηχηρή παρέμβαση Πάπα για την Αγία Σοφία: «Είμαι πολύ πονεμένος…»

Μιχάλης Μάρδας

Πάπας Φραγκίσκος: Μετά τον κορωνοϊό καλεί την ανθρωπότητα να βοηθήσει τους φτωχούς

Tinad

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη με τον Πάπα Φραγκίσκο – Τι συζήτησαν και τι του πρότεινε ο Πρωθυπουργός

Μιχάλης Μάρδας

Πάσχα Καθολικών: Χωρίς πιστούς η λειτουργία στον Άγιο Πέτρο – Το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου

Tinad

Πάπας Φραγκίσκος: Γίνετε αγγελιοφόροι της ζωής εν καιρώ θανάτου

Kon

Πάπας Φραγκίσκος: Γιατροί και νοσηλευτές είναι οι «άγιοι» της διπλανής πόρτας

Tinad

Πάπας Φραγκίσκος: Η ζωή δεν έχει νόημα εάν δεν υπηρετούμε τους άλλους

Kon

Πάπας Φραγκίσκος: Μεγάλο σκότος κάλυψε τις πόλεις μας, τους δρόμους και τις πλατείες μας

Tinad

Συναγερμός στο Βατικανό: Θετικός στον κορωνοϊό συγκάτοικος του Πάπα

Μιχάλης Μάρδας