ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Βενέδικτος τώρα παίρνει αποστάσεις από το βιβλίο περί αγαμίας του κλήρου

Ο Βενέδικτος τώρα παίρνει αποστάσεις από το βιβλίο περί αγαμίας του κλήρου

Newsroom eleftherostypos.gr

«Όπισθεν ολοταχώς» από τον Βενέδικτο την Τρίτη. Ο τέως ποντίφικας ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από ένα αμφιλεγόμενο βιβλίο, που φέρεται να έχει ως σκοπό να επηρεάσει τον Πάπα Φραγκίσκο στο ακανθώδες θέμα της αγαμίας των κληρικών.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως σήμερα το πρωί, με υπόδειξη του επίτιμου πάπα, ζήτησα από τον καρδινάλιο Ρομπέρ Σάρα», -τον κύριο- συγγραφέα του βιβλίου, «να επικοινωνήσει με τους εκδότες του βιβλίου και να τους παρακαλέσει να αφαιρέσουν το όνομα του Βενέδικτου ΙΣΤ’» δήλωσε ο ιδιαίτερος γραμματέας του, αρχιεπίσκοπος Γκέοργκ Γκένσβαϊν, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κι όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το εν λόγω βιβλίο, με τίτλο «Από τα βάθη της καρδιάς μας» το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει αυτή την Τετάρτη στη Γαλλία, παρουσιάζει στο εξώφυλλο τις φωτογραφίες του Βενέδικτου ΙΣΤ’ και του καρδιναλίου Σάρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι αμφότεροι οι συγγραφείς του.

Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε την Κυριακή αποσπάσματα του βιβλίου με τίτλο «Από τα βάθη της καρδιάς μας» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ του Βενέδικτου ΙΣΤ’ και του καρδιναλίου Σάρα.

Στο βιβλίο ο Βενέδικτος και ο Σάρα υπεραμύνονται της αγαμίας των κληρικών, σε μια έκκληση, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, προς τον Πάπα Φραγκίσκο να μην αλλάξει τους κανόνες έπειτα από μία πρόταση να επιτρέψει σε μεγαλύτερους σε ηλικία παντρεμένους άνδρες να λάβουν το χρίσμα σε περιορισμένη βάση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη ιερέων στον Αμαζόνιο. Ο Φραγκίσκος ετοιμάζει ένα έγγραφο για το θέμα.

Ο κατά κόσμον Γιόζεφ Ράτσινγκερ δεν ζητά μόνο να αφαιρεθεί το όνομά του ως ενός από τους συγγραφείς του βιβλίου αλλά και την αφαίρεση της υπογραφής του από την εισαγωγή και τα συμπεράσματα του βιβλίου, διευκρινίζει ο Γκένσβαϊν.

«Ο επίτιμος πάπας γνώριζε πως ο καρδινάλιος ετοίμαζε ένα βιβλίο και του είχε στείλει ένα από τα άρθρα του για την ιεροσύνη επιτρέποντάς του να το χρησιμοποιήσει όπως επιθυμούσε. Δεν ενέκρινε ωστόσο οποιοδήποτε σχέδιο του βιβλίου με διπλή υπογραφή και ούτε είχε δε ούτε έδωσε άδεια για το εξώφυλλο… Πρόκειται για παρεξήγηση που δεν θέτει σε αμφισβήτηση την καλή πίστη του καρδιναλίου Σάρα» διευκρίνισε ο Γερμανός ιερέας που βρίσκεται στο πλάι του Βενέδικτου επί πολλά χρόνια.

Προτεινόμενα για εσάς

Σε φυλάκιση 8 ετών και 11 μηνών καταδικάστηκε ο πρώην επικεφαλής της τράπεζας του Βατικανού

Μαρίνα Μπενέκου

Όσους ταξιδεύουν για να γλιτώσουν από το lockdown στη χώρα τους «καταδίκασε» ο Πάπας Φραγκίσκος

Μαρίνα Μπενέκου

Πάπας για Μαραντόνα: Ποιητής στο γήπεδο, εύθραυστος έξω από αυτό

Μιχάλης Μάρδας

Πάπας Φραγκίσκος: Ελπίζουμε να υπάρξουν νέες θεραπείες αλλά χρειάζεται εμβόλιο και για την καρδιά

Μιχάλης Μάρδας

Νέο… πονηρό like από τον λογαριασμό του Πάπα στο instagram [εικόνες]

Μιχάλης Μάρδας

O Πάπας στη Μεσοποταμία

Kon

Ο Πάπας Φραγκίσκος θυμάται τον Ντιέγκο Μαραντόνα

Tinad

Γιατί ο Πάπας προσκάλεσε 5 αστέρια του ΝΒΑ στο Βατικανό

Μαρίνα Μπενέκου

Πυρ κατά βούληση του Πάπα στους πολέμιους μάσκας

Μιχάλης Μάρδας