Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Συμπρόεδρος Γερμανών Πρασίνων: Να έρθουν στη Γερμανία 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Συμπρόεδρος Γερμανών Πρασίνων: Να έρθουν στη Γερμανία 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Newsroom eleftherostypos.gr

Με αφορμή τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης στα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής και καταγραφής στα ελληνικά νησιά, ο συμπρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά η Γερμανία να δεχτεί «τους πιο ευάλωτους» στο έδαφός τους.

«Βγάλτε πρώτα τα παιδιά», δηλώνει χαρακτηριστικά στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine (FAS). Πρόκειται για περίπου 4.000 ασυνόδευτους ανηλίκους που όπως επισημαίνει έχουν «ανάγκη και η Ελλάδα μας έχει ζητήσει να βοηθήσουμε». Όπως τονίζει ακόμη, «ο ανθρωπισμός επιβάλει μια γρήγορη βοήθεια.»

Οι Γερμανία έχει αυτή τη δυνατότητα, εκτιμά ο κ. Χάμπεκ. Από το 2015 έχει επεκτείνει τις δομές πρώτης υποδοχής προσφύγων ώστε να είναι σε θέση να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Εκτός αυτού, η προθυμία στη Γερμανία για βοήθεια είναι στην προκειμένη περίπτωση «πολύ μεγάλη». Μια σειρά από γερμανικά κρατίδια όπως το Βερολίνο, η Θουριγγία και η Κάτω Σαξονία έχουν ήδη εκφράσει την πρόθεσή τους να δεχτούν αυτά τα παιδιά, επισημαίνει ο συμπρόεδρος των Πρασίνων.

«Ποτέ δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες»

Εκτός αυτού, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ζητά από τη γερμανική κυβέρνηση να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσφατη έκκληση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να δεχτούν πρόσφυγες όλων των ηλικιών από την Ελλάδα. Η Γερμανία δεν θα βρισκόταν μπροστά σε «ανεξέλεγκτες καταστάσεις», δηλώνει. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Χάμπεκ θύμισε τη δέσμευση που είχε αναλάβει πριν τέσσερα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δεχτεί 27.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο αρχηγός των Πρασίνων, η Γερμανία δεν έχει υλοποιήσει την υπόσχεση της. Ως τα μέσα 2018 είχε δεχτεί «μόλις 10.000» άτομα. Βέβαια, το Βερολίνο είχε αναλάβει αυτή την υποχρέωση το Σεπτέμβριο του 2015, δηλαδή σε μια στιγμή όταν ακόμη δεν διαφαίνονταν οι πραγματικές διαστάσεις του προσφυγικού ζητήματος.

Τέλος, στην ερώτηση αν η Γερμανία θα έπρεπε να υποδεχτεί πρόσφυγες από την Ελλάδα ακόμη και αν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμα της άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απαντά: «Ναι. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν συμμετέχουν όλοι».

Πηγή: dw.com

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανία: 50.000 σπίτια χωρίς ρεύμα εξαιτίας του τυφώνα «Ιγνάτιου»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Σύλληψη πρώην στρατιωτών-Ετοίμαζαν ομάδα μισθοφόρων για τον εμφύλιο της Υεμένης

Μαρίνα Μπενέκου

Κατά της ψήφου στα 16 η πλειοψηφία των Γερμανών

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Άνδρας σκότωσε τη σύζυγό του και ξεκίνησε να την «ψάχνει» με τα παιδιά τους και την αδελφή της

Μαρίνα Μπενέκου

Χαντί και Κεϊτά: Πώς από ασυνόδευτοι ανήλικοι έγιναν «μέντορες» άλλων παιδιών στο υπουργείο Μετανάστευσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom