Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τσιμουδιά η Μέρκελ για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα

Η Σακελλαροπούλου και οι άλλες: Αυτές είναι οι γυναίκες στην εξουσία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsroom eleftherostypos.gr

«Με ψυχραιμία και χωρίς ιδιαίτερο πάθος η καγκελάριος Μέρκελ απάντησε χθες στη γερμανική βουλή σε ερωτήσεις βουλευτών χωρίς να προκύψουν εκπλήξεις», γράφει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

«Ενα από τα ερωτήματα αφορούσε το δράμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων στους υπερπλήρεις καταυλισμούς στην Ελλάδα. Σε επίμονες ερωτήσεις της βουλευτή των Πρασίνων Λουίζε Αμτσμπεργκ αν θα μπορούσε να φανταστεί τη μεταφορά 5.000 ασυνόδευτων ανηλίκων στη Γερμανία η καγκελάριος αναφέρεται κατ΄ αρχήν στη στενή ανταλλαγή απόψεων με την ελληνική κυβέρνηση. Εν τέλει όμως απαντά απευθείας στο ερώτημα λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις και σκέψεις. Δεν πρόκειται φυσικά για υπόσχεση, αλλά απλά για ένδειξη. Και σίγουρα δεν πρόκειται για ένα σαφές όχι», σημειώνει.

Στην απάντηση της καγκελαρίου στην ερώτηση σχετικά με τους 5.000 ανήλικους αναφέρεται στην ιστοσελίδα του και το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF: «Η Αγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό και όχι γερμανικό πρόβλημα. Για να προσθέσει ότι απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους να δεχθούν στο έδαφός τους πρόσφυγες και μετανάστες. Και τα παιδιά; επιμένει η βουλευτής. Γίνονται συζητήσεις, μια τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, απάντησε η καγκελάριος».

«Η Αθήνα παίζει το χαρτί του προσφυγικού»

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit φιλοξενεί ρεπορτάζ από τη Μόρια με τίτλο: «Και η Γερμανία στέλνει κουβέρτες». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Στη Μόρια ζουν 17.000 άνθρωποι μέσα στη βρώμα. Και έρχονται ολοένα περισσότεροι. Επίσκεψη σε ένα τόπο, τον οποίο η ευρωπαϊκή πολιτική επιλέγει να ξεχνά».

Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Στο παράδειγμα της Μόριας θα δούμε αν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε θέση να διασώσουν την προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία. Και ποιό τίμημα προτίθενται να πληρώσουν. Η συμφωνία ήταν εξ αρχής εύθραυστη. Τώρα όμως τίθεται εν αμφιβόλω από όλες τις πλευρές. Ο πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη. Στην Ελλάδα κυβερνά από το καλοκαίρι ένας πρωθυπουργός, ο οποίος υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους του μια αυστηρότερη πολιτική ασύλου. Προτίθεται να επιταχύνει τις διαδικασίες, να αυξήσει τις απελάσεις προς την Τουρκία και να αντικαταστήσει τους καταυλισμούς με κλειστά κέντρα προσφύγων. Το πώς θα τα καταφέρει αποτελεί αίνιγμα για όσους δραστηριοποιούνται στη Μόρια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο μέλλον θα αναγκαστεί να μεταφέρει ακόμα περισσότερους μετανάστες στην ηπειρωτική Ελλάδα, αν θέλει να αποφύγει νέα βίαια επεισόδια στα προσφυγικά κέντρα».

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα παίζει το χαρτί του προσφυγικού και προφητεύει την άφιξη 100.000 μεταναστών την ερχόμενη χρονιά, σχολιάζει η εφημερίδα Neues Deutschland με τίτλο «Ο πόνος δεν είναι διαπραγματευτικό χαρτί»: «Η αντίδραση των Ευρωπαίων εταίρων δεν θα αργήσει. Το πολύ – πολύ να συμφωνήσουν σε μια νέα εκδοχή της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, η οποία όμως δεν θα βοηθά ούτε τους μετανάστες, ούτε τις χώρες προέλευσης».

Πηγή: DW

Προτεινόμενα για εσάς

Δισεκατομμύρια σωτηρίας σε εταιρίες – Κρατική βοήθεια σε Renault, Air France και Lufthansa για να μην καταρρεύσουν

Ανδρέας Ντίνης

Ελπίδες ανάκαμψης μετά από τη γαλλογερμανική συμφωνία

Kon

Αντιμέτωπη με αρκετή… γκρίνια η Μέρκελ για το γαλλογερμανικό σχέδιο – Άκαμπτη στάση της Αυστρίας

Tinad

Μέρκελ: Έγινα στόχος Ρώσων χάκερ και έχω αποδεικτικά στοιχεία

Μιχάλης Μάρδας

Η Μέρκελ το ξέκοψε στους Γερμανούς: Ξεχάστε τις διακοπες στο εξωτερικό

Μιχάλης Μάρδας

Μέρκελ: Η Γερμανία θέλει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της

Kon

Μέρκελ για άρση περιορισμών: Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ούτε δευτερόλεπτο

Μιχάλης Μάρδας

Ηγέτες και οικονομίες στα πρόθυρα… νευρικής κρίσης

Μιχάλης Μάρδας

Μέρκελ: Παράταση των μέτρων περιορισμού μέχρι και τις 3 Μαΐου

Kon