ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

«Προσπαθούν να εξαφανίσουν το ελληνικό στοιχείο από την Χειμάρρα»

Δρυμάδες Χειμάρρας, 26 Αυγούστου 2015: Μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας κατεδαφίζουν το ναό του Αγίου Αθανασίου. Οι Ελληνες ομογενείς παρακολουθούν την καταστροφή, φέρνοντας στο νου μνήμες από τα «πέτρινα χρόνια» (1967), τότε που ο Εμβέρ Χότζα εν μια νυκτί γκρέμισε εκκλησίες και έκλεισε σχολεία. Σχεδόν ένα χρόνο μετά, οι Ελληνες της Χειμάρρας παλεύουν να κρατηθεί, όπως λένε, ζωντανό το ελληνικό στοιχείο. Και με μια ανθρώπινη αλυσίδα προστατεύουν τα σπίτια τους, που με εντολή των αλβανικών αρχών απειλούνται με κατεδάφιση.

Το αλβανικό κράτος σχεδιάζει μια «νέα Χειμάρρα» και προχωρά σε έργα ανάπλασης του Ιστορικού της Κέντρου. Κατά τον Αλβανό πρωθυπουργό Εντι Ράμα, ο οποίος έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ακρόπολη διασώθηκε από τους Αλβανούς, στη «νέα Χειμάρρα» δεν χωράει το ελληνικό στοιχείο, το οποίο υπάρχει στην περιοχή περισσότερα από 3.000 χρόνια.

Οπως εξηγούν εκπρόσωποι της ομογένειας, στις 28 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής μας επετείου, ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος απέστειλε σε («αποκλειστικά») ελληνικής καταγωγής κατοίκους πάνω από δεκαεννέα «λιτά, χωρίς καν αναφορά στο νομικό πλαίσιο της διαταγής» ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση σπιτιών και καταστημάτων. Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο. Το ειδοποιητήριο έδινε προθεσμία εκκένωσης εντός πέντε ημερών.

Η Αθήνα αντέδρασε, υπενθυμίζοντας ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ε.Ε. περνά μέσα από το σεβασμό των περιουσιακών και δη μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Οι ομογενείς, από την άλλη, θεωρούν πως το περιστατικό δεν είναι «μεμονωμένο» και πως αθροίζεται σε μια σειρά άλλων που δείχνουν ότι τα Τίρανα οξύνουν τη στρατηγική τους απέναντι στην Αθήνα.

«Ζούμε έναν πόλεμο που δεν έχει προηγούμενο!». Κάπως έτσι περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χειμάρρα ο κ. Παναγιώτης Δημαλέξης. Και αυτό διότι όχι μόνο καλείται να εγκαταλείψει το μόλις 25 τ.μ. κατάστημά του, αφού, στο πλαίσιο της ανάπτυξης, θα κατεδαφιστεί, αλλά και γιατί καλείται καθημερινά να αντιμετωπίζει την εχθρότητα των αλβανικών αρχών.

Η οικογένεια του κ. Δημαλέξη έχασε ό,τι είχε και δεν είχε επί Χότζα. «Χάσαμε τα πάντα! Το σπίτι μας, τα κτήματά μας. Από τότε έως σήμερα, τόσα χρόνια, δεν μας έχουν επιστρέψει τίποτα. Χάθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας, δυστυχώς επικρατεί ένα μπάχαλο…».

Με την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, τα χρόνια πέρασαν και κάποια στιγμή κατάφερε να πάρει ένα κτίσμα μόλις 25 τ.μ. Τα τελευταία χρόνια, το νοικιάζει και το λειτουργεί ως μίνι μάρκετ. «Ηθελα να αφήσω κάτι στα παιδιά μου. Εχω τέσσερα παιδιά, ο γιος μου αντιμετωπίζει προβλήματα αναπηρίας, οι δύο κόρες μου σπουδάζουν στην Ελλάδα, Νομική η μία, Οικονομικά η άλλη. Η μικρή πηγαίνει στο ελληνικό σχολείο στη Χειμάρρα».

ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Ο εναγκαλισμός Αγκυρας-Τιράνων προβληματίζει την Αθήνα

Μιχάλης Μάρδας

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για εμπόριο βρεφών μετά τις αποκαλύψεις για τη διπλή δολοφονία αδελφών στην Αλβανία

Tinad

Φρικτό έγκλημα στην Αλβανία: Η δολοφονία δυο αδελφών αποκάλυψε κύκλωμα πώλησης βρεφών στη Θεσσαλονίκη

Ανδρέας Ντίνης

Ράμα: Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση στα 12 ν.μ. – Πολιτικός εμφύλιος στην Αλβανία

Ανδρέας Ντίνης

Delivery χασίς με τζετ σκι από την Αλβανία – Κοκαΐνη κρυμμένη σε γαριδάκια από την Ιταλία

Ανδρέας Ντίνης

Χάος στη Αλβανία: Το τελεσίγραφο του ράπερ- ηγέτη  και η «μαφιόζικη κλίκα του Ράμα»

Δημήτρης Ντόγκας

Αλβανία: Πεδίο μάχης τα Τίρανα για τη δολοφονία του 25χρονου από αστυνομικό – Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Tinad

«Φλέγονται» τα Τίρανα: Κύμα οργής για τη δολοφονία 25χρονου από αστυνομικό – «Απαιτούμε δικαιοσύνη» λέει ο πατέρας του

Tinad

Χάος στην Αλβανία μετά τον θάνατο 25χρονου από αστυνομικό

Μιχάλης Μάρδας