Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Στο τραπέζι των 27 της ΕΕ νέα παράταση του Brexit – Σήμερα αποφασίζουν

Στο τραπέζι των 27 της ΕΕ νέα παράταση του Brexit – Σήμερα αποφασίζουν

Newsroom eleftherostypos.gr

Στις Βρυξέλλες θα συναντηθούν οι πρεσβευτές των 27 χωρών μελών της ΕΕ προκειμένου να συζητήσουν την περίπτωση παράτασης του Brexit για άλλους τρεις μήνες, όπως ανέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, οι πρεσβευτές θα ξεκινήσουν την συζήτηση στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας), καθώς μένουν τρεις ημέρες πριν από την 31η Οκτωβρίου, ημερομηνία που θεωρητικά θα ολοκληρωνόταν η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρόταση προβλέπει την αναβολή του Brexit ως την 31η Ιανουαρίου 2020, με την Γαλλία να είναι η χώρα που έχει εκφράσει πιο έντονα την αντίθεσή της με αυτό το σενάριο. Η σκέψη που έχουν είναι να δοθεί παράταση ως το τέλος Γενάρη, αλλά συμπεριλαμβάνει την πιθανότητα το Ηνωμένο Βασίλειο να πάψει να είναι κράτος μέλος της ΕΕ νωρίτερα, είτε την 30ή Νοεμβρίου είτε την 31η Δεκεμβρίου, σε περίπτωση επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο πριν από τις ημερομηνίες αυτές.

Η αναβολή του Brexit, την οποία ζήτησε τελικά ο ηγέτης των Συντηρητικών την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27. Το εμπόδιο είναι η Γαλλία καθώς έχει ζητήσει επαρκείς εξηγήσεις για να δώσει την συναίνεσή της για μια νέα παράταση.

Ψηφίζουν για πρόωρες εκλογές στη Βρετανία

Αργότερα το απόγευμα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί της πρότασης του αρχηγού των Συντηρητικών και πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών την 12η Δεκεμβρίου. Αν και η αντιπολίτευση είναι κάθετα αντίθετη στο ενδεχόμενο αυτό, δύο κόμματα υπέβαλαν τελικά πρόταση για να γίνουν οι εκλογές, υπό την προϋπόθεση να πάρει αναβολή το Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου. Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, δέχεται πιέσεις από Σκωτία και άλλους βουλευτές να αποδεχτεί την πρόταση Τζόνσον για εκλογές τον Δεκέμβρη, κάτι στο οποίο δεν είναι σύμφωνος ως τώρα.

Προτεινόμενα για εσάς

Κυριακίδου: Είναι επείγον να μεγιστοποιηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού

Μαρίνα Μπενέκου

Μάγχη: «Αν δεν κάνει πίσω ο Τζόνσον, οι Αγγλοι δεν θα έχουν να φάνε αυτά τα Χριστούγεννα», λένε οι Γάλλοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Βρετανία: Στέρεψαν οι αντλίες βενζίνης, άδειασαν τα σούπερ μάρκετ…

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τέλος η ταυτότητα, μόνο διαβατήριο για τα ταξίδια στη Μ. Βρετανία

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΕ: Αποδέσμευση 5,4 δισ. ευρώ για στήριξη των χωρών που επλήγησαν από το Brexit

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Brexit και πανδημία αδειάζουν τα ράφια: Μεγάλα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού στην Βρετανία

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Ευρωπαϊκό «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους Αμερικανούς, Ισραηλινούς- Ποιες άλλες χώρες αποκλείονται

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

EE: Μειώθηκαν οι εισαγωγές από τη Βρετανία το πρώτο εξάμηνο λόγω του Brexit

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – ΕΕ: Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom