ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΔΙΕΘΝΗ

Θηλυκή επανάσταση στον «Αστερίξ»: Για πρώτη φορά μια γυναίκα γίνεται ηρωίδα του κόμικ

Αθηνά Σούτζου

Επαναστάτρια, αεικίνητη και… χίπστερ χαρακτηρίζουν οι δημιουργοί του «Αστερίξ» την Αδρεναλίνη, την πρώτη ηρωίδα που έρχεται μετά από 60 χρόνια να προστεθεί στο πρωταγωνιστικό «καστ» του διάσημου γαλλοβελγικού κόμικ.
Η Αδρεναλίνη εισβάλλει στο 38ο τεύχος για να ταράξει τα νερά και να βάλει σε νέες περιπέτειες τους πρωταγωνιστές. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ επέστρεψαν από χθες στα βιβλιοπωλεία έχοντας στο πλευρό τους μια νεαρή γυναίκα, την έφηβη κόρη του Γαλάτη βασιλιά Βερσινζετορίξ. Παρακολουθώντας τις αλλαγές, την ανάδυση φεμινιστικών κινημάτων και ισχυρών γυναικών που θέλουν να διαμορφώσουν τη σύγχρονη εποχή, η δημιουργοί κατάφεραν να παραμείνουν επίκαιροι, σχεδιάζοντας ένα κόμικ με έντονη γυναικεία παρουσία που αναμένεται να γίνει ανάρπαστο.

Με τα μακριά κόκκινα μαλλιά της πιασμένα σε πλεξούδα, το μαύρο παντελόνι, τα χρυσά ακουστικά (!) και το ατσούμπαλο εφηβικό της «σουλούπι», η Αδρεναλίνη αποτελεί το κέντρο του ενδιαφέροντος, καθώς ο Αστερίξ και ο πιστός σύντροφός του Οβελίξ καλούνται να διασφαλίσουν την προστασία της. Οι Ρωμαίοι κυνηγούν με λύσσα την έφηβη Αδρεναλίνη και οι Γαλάτες ήρωες πρέπει να προστατεύσουν την κόρη του Αρχηγού.

Τη δεκαετία του 1960 και του 1970 υπήρξαν κάποιες σύντομες παρουσίες γυναικών στο κόμικ, ωστόσο η δημιουργία της Αδρεναλίνης είναι μια πολύ διαφορετική εξέλιξη από αυτές που έχουν συνηθίσει οι αναγνώστες, αφού όσες έχουν περάσει από την ιστορία είχαν το ρόλο της femme fatale. «Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα χαρακτήρα που να βασίζεται στη σαγηνευτική του πλευρά, όπως συνήθως συμβαίνει με τους θηλυκούς χαρακτήρες στον “Αστερίξ”. Τις περισσότερες φορές είναι νέες, ελκυστικές γυναίκες που παρασύρουν τον Οβελίξ και ο ρόλος τους σταματά εκεί», δήλωσε ο σκιτσογράφος Ντιντιέ Κονράντ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου. Oπως εξηγούν οι δημιουργοί, η απουσία πρωταγωνιστριών για πολλά χρόνια δεν ήταν τυχαία, αλλά υπήρχαν στρατηγικοί λόγοι, αφού το αναγνωστικό κοινό του κόμικ δεν αποτελείται από γυναίκες, αλλά κυρίως από άνδρες.

Στο νέο κόμικ, ο Αστερίξ και o Οβελίξ, οι ανυπότακτοι Γαλάτες που αντιστέκονται στη ρωμαϊκή κατοχή με τη βοήθεια ενός μαγικού φίλτρου που φτιάχνει ο σεβάσμιος Δρυίδης τους, Πανοραμίξ, καλούνται να βρουν τρόπους επικοινωνίας με την ανυπότακτη νεαρή κόρη του βασιλιά και μειώνοντας το… χάσμα γενεών. «Η επιλογή του λεξιλογίου ήταν αρκετά απαιτητική και διασκεδαστική διαδικασία, αφού έπρεπε να δημιουργήσω ένα είδος εφηβικής γλώσσας της εποχής. Δεν υπάρχουν αρκετά ντοκουμέντα για το πώς μιλούσαν τότε, έτσι η ιδέα ήταν να χρησιμοποιήσω συγκεκριμένες φράσεις και να τις προσαρμόσω», δήλωσε ο συγγραφέας Ζαν-Ιβς Φερί.
Η τελευταία περιπέτεια «Ο Αστερίξ και η κόρη του αρχηγού» που κυκλοφόρησε χθες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων έχει τυπωθεί σε 5 εκατομμύρια αντίτυπα και μεταφράστηκε σε 20 γλώσσες.

Ο «Αστερίξ» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή γαλλοβελγικά κόμικ στον κόσμο. Εχει μεταφραστεί σε πάνω από 100 γλώσσες, αποτελώντας έμπνευση για δεκάδες ταινίες και σειρές κινουμένων σχεδίων και θεματικά πάρκα, αποτελώντας παγκόσμιο φαινόμενο. Ενα από τα μεγαλύτερα κατορθώματα του «Αστερίξ» είναι ότι σύστησε σε ενηλίκους τη μαγεία των κόμικς, καταφέρνοντας παράλληλα να κεντρίζει το ενδιαφέρον των παιδιών, πουλώντας τα τελευταία 60 χρόνια 370 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Το υπογράφουν ο Ζαν-Ιβς Φερί (κείμενα) και ο Ντιντιέρ Κονράντ (σκίτσα) που έχουν μείνει πιστοί στο αρχικό «στήσιμο» του κόμικ, όπως το εμπνεύστηκαν οι μέντορές τους, ο συγγραφέας Ρενέ Γκοσινί (απεβίωσε το 1977) και ο καρτουνίστας Αλμπέρτ Ουντερζό, ο οποίος παρέδωσε τα ηνία το 2011.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ

Η ιστορία του Αστερίξ και του Γαλατικού Χωριού

Η σειρά αναφέρεται στα κατορθώματα ενός μικρού χωριού ανυπότακτων Γαλατών της Αρμορικής, που αντιστέκονται στη ρωμαϊκή κατοχή. Η δράση τοποθετείται στο 50 π.Χ. Ο πρωταγωνιστής Αστερίξ, μαζί με τον φίλο του τον Οβελίξ έχουν διάφορες περιπέτειες ή γύρω από το χωριό τους ή σε ξένες χώρες, αν και άλλες τοποθετούνται μέσα και γύρω από το χωριό τους. Γνωρίζοντας ότι η κατάκτηση του χωριού είναι αδύνατη λόγω της υπερφυσικής δύναμης των Γαλατών, ο Ιούλιος Καίσαρας προσπαθεί να το καταλάβει με κάποιο τέχνασμα. Ο Αστερίξ και ο Οβελίξ καταφέρνουν, με τη βοήθεια του μαγικού φίλτρου, της εξυπνάδας αλλά και της καλής τους τύχης, να χαλάσουν τα σχέδια του Ρωμαίου Καίσαρα. Ο αρχηγός του χωριού Vercingetorix ήταν υπαρκτό πρόσωπο – ήταν αρχηγός της φυλής των Αρβέρνων (80 π.Χ.- 46 π.Χ.) και θέλησε να ενώσει όλες τις φυλές της Γαλλίας εναντίον του Καίσαρα, ωστόσο απέτυχε στη διάσημη μάχη της Αλεσίας.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ο Μπότσαρης όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί – Το κόμικ του Κρις Τζέιμς στα ελληνικά

Tinad

Ο Μητροπολίτης Μόρφου το τερμάτισε: Ο Αστερίξ είχε προβλέψει από το 2017 την πανδημία! [βίντεο]

Μιχάλης Μάρδας

Πέθανε ο «πατέρας» του Αστερίξ Αλμπέρ Ουντερζό!

Μιχάλης Μάρδας

«Sons of chaos»: Η Επανάσταση του 1821 σε κόμικ [εικόνα]

Evanthia Karra

Η νέα ηρωίδα του Αστερίξ είναι μια έφηβη με ελληνικό όνομα: Η Αδρεναλίνη [εικόνες & βίντεο]

Δημήτρης Κατσάκος

Οι αρχαίοι Κέλτες πρόγονοι του Αστερίξ έπιναν ελληνικό κρασί πριν από 2.500 χρόνια

George Michaelides

Τα κινηματογραφικά έργα της εβδομάδας

Evanthia Karra