Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρωβουλή καταδίκασε το μπλόκο σε Σκόπια και Τίρανα

Νίκος Μπέλλος

«Στρατηγικό σφάλμα με καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της Ε.Ε.» χαρακτηρίζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη μη λήψη απόφασης από τους Ευρωπαίους ηγέτες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.
Με ψήφισμά της που ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (412 ψήφους υπέρ, 136 κατά και 30 αποχές», η ολομέλεια της Ευρωβουλής εκφράζει τη βαθιά της απογοήτευση για την αποτυχία εξεύρεσης συμφωνίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (17-18 Οκτωβρίου), ώστε να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες.

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν το μπλοκάρισμα της απόφασης από τη Γαλλία, τη Δανία και την Ολλανδία και δηλώνουν ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια, μετά τις οποίες πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη των συνομιλιών για την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Επαινώντας τις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας να διευθετήσει δύσκολα διμερή ζητήματα με τις γειτονικές της χώρες, το ψήφισμα χαιρετίζει επίσης τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος στην Αλβανία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η «μη απόφαση» των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων της Ε.Ε. αποτελεί στρατηγικό σφάλμα, με καταστροφικές συνέπειες για την αξιοπιστία της Ε.Ε., και στέλνει αρνητικό μήνυμα σε πιθανές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει σε άλλους ξένους παράγοντες, των οποίων η δραστηριότητα ενδέχεται να μην είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα συμφέροντα της Ε.Ε., να συνεργαστούν στενότερα με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αναφέρει το ψήφισμα.

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, μια πιθανή μεταρρύθμιση της διαδικασίας διεύρυνσης δεν θα πρέπει να εμποδίζει τις χώρες που ήδη πληρούν τις προϋποθέσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σημειώνει επιπλέον ότι οι υποψήφιες χώρες πρέπει να αξιολογούνται με βάση τα προσόντα τους βάσει αντικειμενικών κριτηρίων και όχι παραγόντων που αφορούν τις εσωτερικές πολιτικές ατζέντες των άλλων κρατών-μελών.

Οι βουλευτές παροτρύνουν τις χώρες της Ε.Ε. να δράσουν υπεύθυνα όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία και να πάρουν ομόφωνα την απαραίτητη θετική απόφαση στην επόμενη συνάντησή τους. Το Κοινοβούλιο με τη σειρά του θα πρέπει να εντείνει περαιτέρω τις δραστηριότητές του για τη στήριξη της δημοκρατίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά Κοινοβούλια στα Δυτικά Βαλκάνια θα διαδραματίσουν το ρόλο τους ως κινητήριες δυνάμεις για τη δημοκρατική μεταρρύθμιση, προσθέτουν.

Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρνήθηκε να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση για τις δύο χώρες εάν δεν προηγηθεί ριζική αναθεώρηση της διαδικασίας της διεύρυνσης, ώστε οι υποψήφιες χώρες να υποχρεώνονται υπό την απειλή της αποπομπής να υλοποιούν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις με στόχο την προσαρμογή τους στο κοινοτικό κεκτημένο.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ελληνικά F-16 πέταξαν μαζί με αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από τα Σκόπια

Tinad

Πρόεδρος Ευρωβουλής: Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ταμείο οικονομικής ανασυγκρότησης

Kon

Κεφαλογιάννης: Ζητά πανευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας για τους άστεγους

Kon

Ευρωβουλή: Την Πέμπτη η έκτακτη Ολομέλεια για την υιοθέτηση μέτρων κατά της πανδημίας

Kon

Κορωνοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Σκόπια

Evanthia Karra

Τα Σκόπια απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα από την Ελλάδα λόγω κορωνοϊού

Δημήτρης Κατσάκος

Κορωνοϊός: Συναγερμός και κλειστά σχολεία σε Λευκωσία και Σκόπια

Μιχάλης Μάρδας

Συναγερμός στα Σκόπια: Πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Evanthia Karra

Η Βουλή στα Σκόπια απέπεμψε την υπουργό Εργασίας για την επίμαχη πινακίδα με το όνομα

Μιχάλης Μάρδας