Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Έρευνα-σοκ: Οι Αφρικανοί παράνομοι μετανάστες θα έκαναν και πάλι το ταξίδι στην Ευρώπη παρά τους κινδύνους

Αυτή είναι η προκήρυξη για τους 800 νέους συνοροφύλακες στα νησιά - Ποια προσόντα και κριτήρια απαιτούνται

Newsroom eleftherostypos.gr

Μελέτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το φαινόμενο της μετανάστευσης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα, καταγράφει ότι το 93% των μεταναστών από την Αφρική που ταξίδεψαν προς την Ευρώπη παράτυπα διέτρεξε κίνδυνο καθ’ οδόν.

Όμως μόλις το 2% θα εγκατέλειπε την προσπάθεια εάν γνώριζε εκ των προτέρων τους κινδύνους. Η μελέτη του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον τίτλο «Σκαρφαλώνοντας Φράχτες: Φωνές Παράτυπων Αφρικανών Μεταναστών στην Ευρώπη» βασίστηκε σε δείγμα σχεδόν 2.000 μεταναστών από 39 αφρικανικές χώρες σε 13 κράτη της Ευρώπης. Όλοι τους είπαν ότι αφίχθησαν παράτυπα στην Ευρώπη και δεν είχαν πρόθεση να ζητήσουν άσυλο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η εύρεση δουλειάς δεν είναι το μοναδικό κίνητρο για τη μετακίνηση: μόλις το 1% του δείγματος είπε ότι μετανάστευσε απλώς ή μόνο για να βρει δουλειά.

Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τεκμηριώνουν ότι δεν είναι όλοι οι παράτυποι μετανάστες — συγκριτικά — φτωχοί στις χώρες τους στην Αφρική, ούτε έχουν όλοι κατώτερο μορφωτικό επίπεδο.

Περίπου το 58% του δείγματος είτε εργαζόταν είτε σπούδαζε όταν αποφάσισε να φύγει και η πλειονότητα εξ όσων εργάζονταν είχε μισθό, σύμφωνα με την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ. Όμως, περίπου οι μισοί θεωρούν ότι δεν εξασφάλιζαν αρκετά.

Η μελέτη «υπογραμμίζει ότι η μετανάστευση είναι επίπτωση της αναπτυξιακής προόδου στην Αφρική, προόδου εντούτοις άνισης και όχι αρκετά ταχείας ώστε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες των ανθρώπων», εξηγεί στον πρόλογό της ο διευθυντής του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ο Άχιμ Στάινερ [1].

«Οι φραγμοί στις ευκαιρίες, η “έλλειψη επιλογών” προκύπτει από τη μελέτη ότι αποτελούν κρίσιμους παράγοντες που διαμορφώνουν τους υπολογισμούς αυτών των νέων», προσθέτει ο ίδιος.

Η μελέτη αναφέρει εξάλλου πως το αίσθημα ντροπής διότι δεν επιτυγχάνουν την «αποστολή» τους, να στέλνουν χρήματα πίσω στην πατρίδα, είναι ένας από τους λόγους που αποτρέπουν τους μετανάστες από την επιστροφή τους στις χώρες τους. Πάντως, περίπου το 78% του δείγματος στέλνει χρήματα στην οικογένεια και στην κοινότητά του/της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Μηδενικές ροές στα νησιά: Πόσοι μετανάστες διαμένουν σε κάθε περιφέρεια

Μιχάλης Μάρδας

Ακραία πρόκληση: Τουρκικές ακταιωροί συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα

Ανδρέας Ντίνης

Μυτιλήνη: Βάρκα με πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε σε παραλία του νησιού

Ανδρέας Ντίνης

Αναφορές για έντονη κινητικότητα στον Έβρο – Συναγερμός στις Αρχές για μετακίνηση μεταναστών στα σύνορα

Ανδρέας Ντίνης

Μετανάστες έσπασαν την καραντίνα στο Κρανίδι και έκαναν πορεία στο Πόρτο Χέλι

Tinad

Θωρακίζεται ο Έβρος: Ενισχύονται οι δυνάμεις με ακόμα 400 αστυνομικούς μετά τις απειλές της Άγκυρας

Ανδρέας Ντίνης

Δομές φιλοξενίας της… παρανομίας: Οι ΜΚΟ και οι 3.000 μετανάστες φαντάσματα

Ανδρέας Ντίνης

Συναγερμός στον Έβρο: Μεταφέρονται εκατοντάδες αστυνομικοί στα σύνορα μετά τις τουρκικές απειλές

Μιχάλης Μάρδας

Μόρια: Συνελήφθη η 23χρονη Αφγανή που δολοφόνησε νεαρή ομοεθνή της

Tinad