Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Έλληνα αξιωματούχου του ΟΗΕ

Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ κατά Έλληνα αξιωματούχου του ΟΗΕ

Newsroom eleftherostypos.gr

Σφοδρή επίθεση κατά του περιφερειακού συντονιστή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πάνου Μουμτζή, με αφορμή όσα δήλωσε τη Δευτέρα για την τουρκική εισβολή στη Συρία, εξαπέλυσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο συσχετισμός που έκανε ο Μουμτζής ανάμεσα στις προσπάθειες της Τουρκίας για την «ζώνη ασφαλείας» και τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα το 1995, εξόργισε τους Τούρκους, που τόνισαν, μέσω του ΥΠΕΞ πως «καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση του Πάνο Μουμτζή, Περιφερειακού Ανθρωπιστικού Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την Κρίση της Συρίας, στην οποία παρομοιάζεται η ασφαλής ζώνη που θα εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα».

Θυμίζεται πως ο Μουμτζής είχε δηλώσει πως… «για εμάς στον ΟΗΕ, η έννοια της ασφαλούς ζώνης έχει πικρή ιστορία και ποτέ δεν την προωθούμε, ούτε την ενθαρρύνουμε. Δεν πιστεύουμε ότι πέτυχε στο παρελθόν για τον ΟΗΕ, με δεδομένες τις μνήμες από τη Σρεμπρένιτσα και όσα έγιναν στο παρελθόν».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, συνέχισε, αναφέροντας πως… «με αυτή την ανεύθυνη δήλωση, ο Περιφερειακός Συντονιστής υπερέβη τα όριά του και έχουμε, ήδη, κάνει τις απαραίτητες αναφορές στους αξιωματούχους του ΟΗΕ».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να είναι «γνωστό από έναν υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών που προέρχεται από την περιοχή αυτή. Η τουρκική κοινή γνώμη ήταν πολύ ευαίσθητη για τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα και επομένως η χρησιμοποίησή της από μια παραμορφωμένη νοοτροπία είναι εντελώς απαράδεκτη».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε επίσης: «Το γεγονός ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν έδειξε καμία ευαισθησία, όταν ο τρομοκρατικός οργανισμός PYD/YPG καταπίεζε και ασκούσε βία εναντίον όλων των λαών της περιοχής, μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί ως μια μη υγιής άποψη».

Προτεινόμενα για εσάς

Νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού από τον Ερντογάν

Tinad

Κορωνοϊός-Τουρκία: Νέα μέτρα από τον Ερντογάν – Σε καραντίνα 31 πόλεις μεταξύ αυτών και η Άγκυρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Τουρκία: Πάνω από 20.000 τα κρούσματα, στους 425 οι νεκροί

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: «Τα χειρότερα έπονται» – Προειδοποίηση από τον ΟΗΕ

Evanthia Karra

Νέες μπαράζ τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από Λειψούς & Φαρμακονήσι

Ανδρέας Ντίνης

Η σημαία της Ιταλίας στο κτήριο του ΥΠΕΞ – Μήνυμα αλληλεγγύης προς τον ιταλικό λαό

Tinad

Δένδιας: Η Τουρκία εκτέθηκε στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης

Tinad

Κορωνοϊός: 356 νεκροί και 18.135 κρούσματα στην Τουρκία

Evanthia Karra

Τουρκία: Πολιτικοί κρατούμενοι στο έλεος του Covid-19

Κώστας Σκαναβής