Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

DW: Επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό θέλει Γκουτέρες

DW: Επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό θέλει Γκουτέρες

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να προωθήσει την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό όπως αναφέρει η DW.

Συνάντηση για το Κυπριακό Αναστασιάδη -Γκουτέρες

Οι επαφές του Νίκου Αναστασιάδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περιελάμβαναν και μια άκρως σημαντική συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, με τον οποίο για το ίδιο θέμα συναντήθηκε και ο Κυριάκο Μητσοτάκης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες εμφανίστηκε αποφασισμένος να εμπλακεί ουσιαστικά στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό. Όπως προκύπτει ο ΓΓ θα επιχειρήσει την σύγκλιση μιας τριμερούς συνάντησης, σε χώρα της Ευρώπης εντός Οκτωβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι όροι αναφοράς για επανέναρξη των συνομιλιών.

Άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό

Η τριμερής συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την συνάντηση του Αντόνιο Γκουτέρες με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων την Δευτέρα επίσης στη Νέα Υόρκη. Πέραν τούτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εμφανίζεται έτοιμος να συγκαλέσει και μια άτυπη πενταμερή συνάντηση με την συμμετοχή και της Ελλάδας και της Τουρκίας, (ηδη έγινε μια πρώτη συζήτηση στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν) η οποία θα συμβάλει στην επανέναρξη του διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της DW η άτυπη πενταμερής θα γίνει σε επίπεδο τεχνοκρατών όλων των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά και διαπραγματευτών.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι τουρκικές απειλές

Την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταγγέλλοντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς για την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων ανακοίνωσε από την Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μάλιστα είχε και μία περιπέτεια με το αεροπλάνο, επιστρέφοντας από Νέα Υόρκη.

Μιλώντας μετά από γεύμα που παρέθεσε στους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές για τις τουρκικές απειλές περί διάνοιξης της κατεχόμενης πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και για την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προσφύγει στο ΣΑ.

Σύμφωνα με τον Νίκο Αναστασιάδη στόχος της προσφυγής είναι να επαναβεβαιωθεί η θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την πόλη την Βαρωσίων, έτσι όπως αυτή περιγράφεται στα ψηφίσματα 550 και 789 τα οποία αφορούν την επιστροφή της περίκλειστης πόλης στους κατοίκους της μέσω της παράδοσης της στα Ηνωμένα Έθνη.

Προτεινόμενα για εσάς

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο Δένδιας στη συνεδρίαση του ΟΗΕ – «Τέλος στις ξένες παρεμβάσεις στη Λιβύη»

Tinad

Έκθεση – σοκ του ΟΗΕ: Αυξήθηκε το λαθρεμπόριο μασκών και αντισηπτικών λόγω κορωνοϊού

Tinad

Κατάπαυση του πυρός παγκοσμίως για 90 ημέρες ζητεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Tinad

ΟΗΕ ετών 75: Το μαραμένο Ρόδο της Ειρήνης

Kon

ΟΗΕ: Εγκρίθηκε ψήφισμα που καταδικάζει τον συστημικό ρατσισμό

Tinad

Πώς θέλουμε τον κόσμο μας το 2045; – Παγκόσμια έρευνα του ΟΗΕ

Tinad

Το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Tinad

Κορωνοϊός: ΗΠΑ και Κίνα «σφάζονται» και ο ΟΗΕ μπαίνει στο περιθώριο

Μιχάλης Μάρδας

Κλειστά σχολεία για 1,3 δισ. μαθητές σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων

Kon