Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τριάντα δισ. ευρώ διακινούνται ετησίως για την αγορά ναρκωτικών στην Ευρώπη

Τριάντα δισ. ευρώ διακινούνται ετησίως για την αγορά ναρκωτικών στην Ευρώπη

Newsroom eleftherostypos.gr

«Η γενιά μετά το Trainspotting, δεν κάνει πλέον τόσο διαδεδομένα χρήση ηρωίνης αλλά διαφορετικών ναρκωτικών ουσιών για την αγορά των οποίων διακινούνται ετησίως στην Ευρώπη τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ».

Τη διαπίστωση έκανε στο 17ο Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου για τα Ναρκωτικά και την εξάρτηση (European Monitoring Centre for drugs and drug addiction) Αλέξις Γκούσντιλ (Alexis Goosdeal).

«Παρατηρείται μεγάλη αύξηση διαθεσιμότητας ουσιών, με ενδεικτικό το γεγονός ότι μόλις πέρσι κατασχέθηκε στην Αμβέρσα φορτίο με 50 τόνους κοκαΐνης» είπε ο κ. Γκούσντιλ κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στην «τεράστια αύξηση διαθεσιμότητας και διεγερτικών ουσιών» αλλά και στην άνθιση νέων ψυχοδραστικών.

«Παράλληλα», συνέχισε ο κ. Γκούσντιλ, «έχει ανέβει ο αριθμός των θανάτων από υπερβολική δόση που φτάνει τους 10.000 τον χρόνο στην Ευρώπη». Για τον ίδιο, «επειδή το ανθρώπινο ον αισθάνεται πλέον πιο μόνο και έχει, προοδευτικά, χάσει την υποστήριξη του κοινωνικού του περιβάλλοντος, ο ρόλος των θεραπευτικών κοινοτήτων είναι πολύ σημαντικός».

Για την κατακόρυφη αύξηση των ανθρώπων που κάνουν καθημερινά χρήση κάνναβης και μάλιστα, όχι μόνο μία φορά, έκανε λόγο ο επικεφαλής του αρμόδιου για ναρκωτικά και έγκλημα γραφείου των Ηνωμένων Εθνών (United nations office on drugs and crime) Γκιλμπέρτο Γκέρα (Gilberto Gerra). Αναφέρθηκε μάλιστα και σε μελέτη όπου προκύπτει ότι οι πλούσιοι πειραματίζονται πιο πολύ με τα ναρκωτικά, δοκιμάζουν μαριχουάνα, αλλά την σταματούν νωρίς, σε αντίθεση με τους φτωχούς που δύσκολα την «κόβουν».

«Αν θέλουμε να σταματήσει αυτή η κατάσταση, πρέπει να δώσουμε μια γερή «δόση» κοινωνικής συνοχής» κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς

Οταν έπεσε η Ρώμη

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός – Ματαρέλα: Να παρέμβει η Ε.Ε. πριν να είναι αργά

Tinad

Ευρώπη: Σημαντική μείωση της ρύπανσης λόγω των έκτακτων μέτρων για τον κορωνοϊό [εικόνες]

Tinad

Πυγμή και αποφασιστικότητα απέναντι στη… γραφικότητα

Κώστας Σκαναβής

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το χωριό που σκόρπισε τον ιό στην Ευρώπη

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Πάνω από 8.000 νεκροί, η Ευρώπη ξεπέρασε την Ασία

Ανδρέας Ντίνης

ΕΤΕπ: Έως 40 δισ. ευρώ για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην ΕΕ

Κώστας Σκαναβής

Το «χαβά» του ο Ερντογάν: Τα σύνορα δεν θα κλείσουν αν η Ευρώπη δεν αναλάβει το βάρος που της αναλογεί

Κορωνοϊός: Πανικός στην Ιταλία – Ντόμινο κρουσμάτων στην Ευρώπη

Ανδρέας Ντίνης