Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Επαφές του βασιλιά με τα κόμματα προς άρση του πολιτικού αδιεξόδου στην Ισπανία

Newsroom eleftherostypos.gr

βασιλιάς της Ισπανίας Φίλιππος Στ’ άρχισε να δέχεται σήμερα τους επικεφαλής των κομμάτων που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης και την αποφυγή νέας προσφυγής στις κάλπες, για τέταρτη φορά σε διάστημα τεσσάρων ετών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντεθ, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη Απριλίου. Όμως με 123 βουλευτές σε σύνολο 350 δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία για να σχηματίσει κυβέρνηση και χρειάζεται τη στήριξη του αριστερού κόμματος Podemos, το οποίο μέχρι στιγμής αρνείται.

Οι διαβουλεύσεις του βασιλιά, που ξεκίνησαν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα (11:00 ώρα Ελλάδας), αναμένεται να διαρκέσουν δύο ημέρες. Ο Σάντσεθ και ο επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας θα γίνουν δεκτοί από τον Φίλιππο αύριο Τρίτη, όπως και οι επικεφαλής άλλων μεγάλων κομμάτων.

Αν ο Σάντσεθ δεν καταφέρει να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου ως τις 23 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν νέες εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Σοσιαλιστών και Podemos έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο, καθώς ο Ιγκλέσιας απαιτεί το κόμμα του να λάβει υπουργικές θέσεις, κάτι που ο Σάντσεθ απορρίπτει, προτείνοντας απλώς τη διαπραγμάτευση ενός κυβερνητικού προγράμματος.

Τον Ιούλιο ο Σοσιαλιστής δέχθηκε να περιλάβει το Podemos στην κυβέρνηση, όμως το κόμμα αυτό είχε εκτιμήσει ότι οι υπουργικοί θώκοι που του προσφέρθηκαν δεν ήταν επαρκείς.

Η Ισπανία ζει μια περίοδο πολιτικής αστάθειας μετά την κατάρρευση του δικομματισμού το 2015 και την είσοδο στο κοινοβούλιο του Podemos και των φιλελεύθερων του Ciudadanos. Ένα πέμπτο κόμμα, το ακροδεξιό Vox, κατάφερε να κερδίσει έδρες στο κοινοβούλιο στις εκλογές του Απριλίου.

Προτεινόμενα για εσάς

Ισπανία-Κορωνοϊός: 1.178 νέα κρούσματα και 26 επιπλέον θάνατοι

Ανδρέας Ντίνης

Εγκαταλείπει την Ισπανία εν μέσω των ερευνών για διαφθορά o Χουάν Κάρλος

Ανδρέας Ντίνης

Ο κορωνοϊός «γονατίζει» τον ισπανικό τουρισμό: Χαριστική βολή η επιβολή καραντίνας από την Βρετανία

Tinad

Κορωνοϊός: Σοκ στην Ισπανία – Αναζωπύρωση με 905 νέα κρούσματα σε 24 ώρες

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Ο εφιάλτης «επιστρέφει» στην Ισπανία με 922 νέα κρούσματα

Tinad

Ισπανία-Κορωνοϊός: 2.615 νέα κρούσματα σε μια ημέρα

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός-Ισπανία: Νέα περιοριστικά μέτρα στη χώρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων

Ανδρέας Ντίνης

Ισπανία-Κορωνοϊός: Τη θανάτωση 100.000 μινκ που προσβλήθηκαν από τον ιό διέταξαν οι Αρχές

Ανδρέας Ντίνης

Ισπανία – κορωνοϊός: Έχει εκτεθεί το 5% του πληθυσμού

Ανδρέας Ντίνης