Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο «πατέρας» της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε ηλικία 95 ετών

Πέθανε ο «πατέρας» της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε σε ηλικία 95 ετών

Newsroom eleftherostypos.gr

Το θάνατο του Ρόμπερτ Μουγκάμπε ανακοίνωσε μέσω twitter ο νυν πρόεδρος της χώρας, Έμερσον Μνανγκάγκουα. Και η οικογένεια του πρώην ηγέτη της Ζιμπάμπουε επιβεβαίωσε το θάνατό του.

Εδώ και καιρό, άλλωστε, ο 95χρονος πολιτικός αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Reuters, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

Στην ανάρτησή του, ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα – «εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Ο Μουγκάμπε ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα τον Νοέμβριο του 2017, έπειτα από τρεις δεκαετίες στην εξουσία.

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση, ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Ζιμπάμπουε μετά την ανεξαρτησία της.

Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

Προτεινόμενα για εσάς

Ζιμπάμπουε: Μεταξύ λοιμού και λιμού

Kon

Φόβοι για πάνω από 1000 νεκρούς από το πέρασμα του κυκλώνα σε Μοζαμβίκη και Ζιμπάμπουε

Ανδρέας Ντίνης

Τουλάχιστον 31 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Ιντάι στην Ζιμπάμπουε

Ανδρέας Ντίνης