Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Χάρτης-πρόκληση από τον Ερντογάν: Θεωρεί δικό του το μισό Αιγαίο

Βιβλίο η «γαλάζια πατρίδα» του Ερντογάν!

Newsroom eleftherostypos.gr

Με τον πιο επίσημο τρόπο αποκαλύφθηκε η θεωρία της «γαλάζιας πατρίδας», την οποία έχουν αναφέρει Τούρκοι αξιωματούχοι πολλές φορές – χωρίς όμως να έχουν διευκρινίσει πού βρίσκεται ακριβώς. Αυτό συνέβη κατά τη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας, στην οποία μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε μία από τις φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε η τουρκική προεδρία στην ιστοσελίδα της, εμφανίζεται ο Ερντογάν να υπογράφει το βιβλίο επισκεπτών της σχολής, όπου στο φόντο υπάρχει ένας χάρτης που γράφει «Γαλάζια πατρίδα έκταση 462.000 χιλιομέτρων». Στο χάρτη αυτόν εμφανίζεται το μισό Αιγαίο να περιλαμβάνεται στη «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας: οι θαλάσσιες περιοχές γύρω από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο μέχρι και ανατολικά της Κρήτης περιλαμβάνονται στο χάρτη!

Στο παρελθόν και ο Τούρκος πρόεδρος αλλά και ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας είχαν αναφέρει πως η «γαλάζια πατρίδα» της Τουρκίας εκτείνεται σε 462.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ποτέ όμως επίσημα δεν είχε εμφανιστεί χάρτης για τα σημεία όπου εκτείνεται αυτή.

Η συγκεκριμένη επίσημη φωτογραφία της τουρκικής προεδρίας δείχνει τη θέση της Αγκυρας για το Αιγαίο, αλλά και για τη Μεσόγειο – στην οποία, όμως, δεν φαίνεται καθώς καλύπτεται από τον Ερντογάν.

Ωστόσο, αξιωματούχοι της Τουρκίας έχουν δημοσιεύσει χάρτες με την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκίας (ΑΟΖ) να «εξαφανίζει» την επήρεια του Καστελλόριζου στην ελληνική ΑΟΖ και να ενώνεται με αυτήν της Λιβύης.
Στη συγκεκριμένη τελετή ο Ερντογάν πραγματοποίησε ομιλία προς τους αποφοίτους της Στρατιωτικής Σχολής και αφού υποστήριξε πως η Τουρκία έχει ισχυροποιήσει τις Ενοπλες Δυνάμεις της, ανέφερε πως «δεν έχουμε σκοπό να απομακρυνθούμε από το ΝΑΤΟ και από τους συμμάχους μας. Αντιθέτως, θέλουμε να έχουμε πιο ισχυρή παρουσία μέσα σε αυτές τις δομές».

Στη δεξίωση που ακολούθησε στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας, με αφορμή τη στρατιωτική νίκη των τουρκικών δυνάμεων το 1922, ο Ερντογάν υποστήριξε πως κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία.

«Σήμερα, ο αγώνας που διεξάγουμε στο Ιράκ, στη Συρία, στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και σε όλη την περιοχή γύρω μας έχει έναν στόχο. Ο σκοπός είναι κυρίως να προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας και παράλληλα να εξασφαλίσει τα δικαιώματα των φίλων και αδελφών. Γιατί όταν εκατομμύρια άνθρωποι, πέρα από τα σύνορά μας, ζουν υπό τον κίνδυνο της ζωής τους και της καταστροφής των εστιών τους, δεν είναι δυνατό εμείς εδώ να ζούμε γαλήνια», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «η Τουρκία διεξάγει έναν μεγάλο πολιτικό και οικονομικό αγώνα στην Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο, με κάποιους να τάσσονται με τις θέσεις των αντιπάλων μας. Κάποιοι προσπαθούν να πολιορκήσουν την Τουρκία πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά».

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Πάιατ: Η Ελλάδα είναι σαφώς ένας από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός 18/10: 3.164 κρούσματα, 43 θάνατοι, 347 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Η Ελλάδα το 2040» – Μητσοτάκης: Ευελιξία για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων εξελίξεων

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ιταλία: Η αρχαιολογική ανακάλυψη που «φουντώνει» την εμπορική διασύνδεση με την Ελλάδα

Λάμπρος Κατσαρός

Ερσίν Τατάρ: Μαθήματα κυριαρχίας από τον ηγέτη του Ψευδοκράτους – «Θα κυριαρχήσουμε από το Αιγαίο μέχρι τη Μεσόγειο

Λάμπρος Κατσαρός

Η χώρα διευρύνει τις συμμαχίες της και δυναμώνει

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ο γρίφος της ακρίβειας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός 17/10: 1.712 κρούσματα, 27 θάνατοι, 357 διασωληνωμένοι

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τέλη Οκτωβρίου η τελευταία επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα ως Καγκελάριος της Γερμανίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom