Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμαζόνιος φλέγεται: Εικόνες «Αποκάλυψης» στον πνεύμονα του πλανήτη

Τα μάθατε; Ο Αμαζόνιος δεν θα σωθεί με likes

Αθηνά Σούτζου

Στις τρεις το μεσημέρι ο ουρανός σκοτεινιάζει στο Σάο Πάολο στη Βραζιλία, με τη στάχτη, τα καιόμενα υλικά, ένα κύμα ζέστης και ένα «σύννεφο» έντονης μυρωδιάς καμένου ξύλου να πνίγουν ολόκληρη την πόλη. Οι πυρκαγιές που μαίνονται εδώ και τρεις εβδομάδες στο δάσος του Αμαζονίου προκαλούν τρόμο, με την οικολογική καταστροφή στον μεγαλύτερο πνεύμονα της Γης να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.

Οι ντόπιοι μιλούν για εικόνες «Αποκάλυψης», καθώς η μέρα γίνεται νύχτα, την ώρα που οι φωτιές καίνε ανεξέλεγκτα, καταστρέφοντας τη ζωτική πηγή οξυγόνου.

Οι αρμόδιοι δεν έχουν δώσει επίσημα στοιχεία για την καταστροφή, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για πολλές χιλιάδες στρέμματα, με την αρμόδια υπηρεσία -το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών- να υποστηρίζει πως κάθε λεπτό καταστρέφεται δάσος έκτασης ενάμισι ποδοσφαιρικού γηπέδου. Η έκταση της πυρκαγιάς, που μετράει πολλά διαφορετικά μέτωπα, είναι ορατή πλέον από το Διάστημα και ήδη από την αρχή του μήνα η κυβέρνηση έχει κηρύξει την Πολιτεία Αμαζόνας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για την εκταμίευση των απαραίτητων κονδυλίων με σκοπό την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.

Η πλειονότητα των πολιτών είναι έξαλλη με τη στάση του προέδρου της χώρας Τζάιρ Μπολσονάρο και πραγματοποιεί διαδηλώσεις σε μεγάλες πόλεις και διεθνείς κινητοποιήσεις από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για την καταστροφή που συντελείται στο τροπικό δάσος.
Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν καταγγελίες πως πρόκειται για εμπρησμούς από ανθρώπους που επιδιώκουν την παράνομη υλοτόμηση της γης ώστε να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό γης για να μεγαλώσουν τα βοοειδή τους. Πρακτικές που σιωπηρά έχει επιτρέψει η κυβέρνηση, κάνοντας τα στραβά μάτια σε περιστατικά ανομίας και κατάχρησης δασικής γης.

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρο κατηγόρησε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ότι βάζουν φωτιές στο Αμαζόνιο, σε μια προσπάθεια να απορρίψει τις διεθνείς επικρίσεις που δέχεται για την αδυναμία του να προστατεύσει το δάσος. «Στο ερώτημα ποιος είναι ο στόχος των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, τις οποίες κατά τη γνώμη μου ξεκίνησαν οι ΜΚΟ επειδή χάνουν χρήματα, η απάντηση είναι: Να φέρουν προβλήματα στη Βραζιλία», δήλωσε χθες ο Μπολσονάρο στην Μπραζίλια. Νωρίτερα είχε υποστηρίξει πως ομάδες ανθρώπων με κάμερες βάζουν φωτιές και πηγαίνουν να τις βιντεοσκοπήσουν. Ερωτώμενος αν έχει αποδείξεις για τις κατηγορίες ή αν μπορεί να ονοματίσει τις ΜΚΟ που εμπλέκονται, δήλωσε πως «δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα αρχεία» και πως «είναι απλώς η… διαίσθησή του».

Ακτιβιστές περιβαλλοντολόγοι τονίζουν πως οι δηλώσεις του είναι απλώς ένας ανόητος τρόπος να αποπροσανατολίσει από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από τους κακούς χειρισμούς του και την άτυπη ενθάρρυνσης της παράνομης υλοτομίας. Λίγες ώρες αργότερα και μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο ίδιος υποστήριξε πως ποτέ δεν κατηγόρησε τις ΜΚΟ, ενώ παραδέχθηκε πως η κυβέρνησή του δεν έχει τους πόρους για να καταπολεμήσει τις πυρκαγιές στο τροπικό δάσος.

Οι επικριτές του και χιλιάδες κόσμου κατηγορούν τον ακροδεξιό πρόεδρο πως από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία η Περιβαλλοντική Υπηρεσία έκοψε λιγότερα πρόστιμα και οι υπουργοί έκαναν σαφές πως τάσσονται με τους υλοτόμους και όχι με τους ντόπιους ιθαγενείς που ζουν στο δάσος και κάνουν τα πάντα για να το σώσουν. Οι τοπικές εφημερίδες υποστηρίζουν, μάλιστα, πως σε κάποιες περιοχές οι αγρότες διοργανώνουν «πύρινες ημέρες», βάζοντας φωτιές εκμεταλλευόμενοι τις καιρικές συνθήκες και τη φτωχή οργάνωση της πολιτείας.

Αγνωστο παραμένει, πάντως, αν οι φωτιές πυροδοτήθηκαν από τους αγρότες για να «καθαρίσουν» μεγάλα κομμάτια γης και να τα εκμεταλλευτούν στη συνέχεια, έγιναν κατά λάθος ή από φυσικά αίτια. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάντως πως ξεκινάει έρευνα για τα αίτια της οικολογικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Η αδιάφορη στάση της κυβέρνησης απέναντι στο θέμα προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, με τη Νορβηγία και τη Γερμανία να ανακοινώνουν πως σταματούν τις χρηματοδοτήσεις στο fund του Αμαζονίου που στηρίζει πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις καθώς και κυβερνητικές υπηρεσίες για την προστασία του τροπικού δάσους.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ

Αποδοκίμασαν τον υπουργό Περιβάλλοντος

«Θερμή» υποδοχή επιφύλαξαν την Τετάρτη στον υπουργό Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Ρικάρντο Σάλες, αρκετοί συμμετέχοντες της «Εβδομάδας για το Κλίμα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική», που διοργανώνουν τα Ηνωμένα Εθνη. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στην πόλη Σαλβαδόρ, και την ώρα που ο Σάλες ανέβηκε στη σκηνή πολλοί φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της Διαστημικής Υπηρεσίας της Βραζιλίας είδε την πόρτα της εξόδου τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο πρόεδρος αμφισβήτησε τα στοιχεία των δορυφόρων, που δείχνουν διπλάσιες εστίες φέτος. Την ίδια ώρα, η NASA ανακοίνωσε πως η συνολική δραστηριότητα των πυρκαγιών είναι φέτος λίγο χαμηλότερη από τον μέσο όρο, κάτι που προκαλεί ερωτήματα για τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα.

Το πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζει μόνο η Βραζιλία. Στη γειτονική Βολιβία οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν καταστρέψει 5.180 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους. Βίντεο που κυκλοφόρησαν από την περιοχή Σάντα Κρουζ δείχνουν μαϊμούδες κι άλλα ζώα να παλεύουν να βρουν καταφύγιο σε ένα τοπίο που έχει γίνει στάχτη.

Στοιχεία

*Το μεγαλύτερο τροπικό δάσος στον κόσμο, ο Αμαζόνιος, είναι το σπίτι ενός εκατομμυρίου ιθαγενών και περίπου τριών εκατομμυρίων ειδών φυτών και ζώων.

*Ο Αμαζόνιος παρέχει το 20% του παγκόσμιου οξυγόνου, μια πηγή που δεν αντέχουμε να χάσουμε. Ενδεικτικό είναι πως στη Βρετανία 9.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνια εξαιτίας της μόλυνσης του αέρα.

Από την έντυπη έκδοση 

Προτεινόμενα για εσάς

Ιθαγενείς κρύβονται στη ζούγκλα του Αμαζονίου για να γλιτώσουν από τον κορωνοϊό

Ο Αμαζόνιος καίγεται και η Γη χάνει την ανάσα της: Κατά 30% αυξήθηκαν οι πυρκαγιές το 2019

Μιχάλης Μάρδας

Τραγικό: Η αποψίλωση της Αμαζονίας εκτοξεύτηκε τον Νοέμβριο κατά 103%

Μιχάλης Μάρδας

Το «τερμάτισε» ο Μπολσονάρου: Ο Ντι Κάπριο χρηματοδοτούσε εμπρησμούς στον Αμαζόνιο

Δημήτρης Κατσάκος

Πάνω από 10.000 τετραγωνικά χλμ. του δάσους του Αμαζονίου αποψιλώθηκαν σε 12 μήνες

Μιχάλης Μάρδας

ΟΗΕ: Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο αποδέσμευσε άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για τη σωτηρία των τροπικών δασών

Evanthia Karra

Νέα πύρινα μέτωπα στον Αμαζόνιο: 3.859 πυρκαγιές καταγράφηκαν

Δημήτρης Κατσάκος

Υποχώρησε ο Μπολσονάρου: Θα δεχτεί τη βοήθεια των G7 για τον Αμαζόνιο

Δημήτρης Κατσάκος

Ψίχουλα από τους G7 για τον Αμαζόνιο και καβγάς με Μπολσονάρο

Δημήτρης Κατσάκος