Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Η επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει 2.700 θανάτους μέσα σε 7 μήνες στο Κονγκό

Newsroom eleftherostypos.gr

Μία επιδημία ιλαράς έχει προκαλέσει 2.700 θανάτους από την αρχή Ιανουαρίου έως τις αρχές του τρέχοντος μηνός στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, αριθμός που σε αυτό το 7μηνο είναι πολλαπλάσιος από τα θύματα του ιού Έμπολα μέσα σε έναν χρόνο, ενημερώνουν σε tweet τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

“Η επιδημία ιλαράς από τις 10 Ιανουαρίου είναι η πιο θανατηφόρος που έχει γνωρίσει από το 2011-12 η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Από τον Ιανουάριο έως τις αρχές του Αυγούστου έχουν νοσήσει 145.000 άνθρωποι κι εχουν καταλήξει 2.785”, τονίζεται στην ίδια ανάρτηση, με χθεσινή ημερομηνία.

“Παρά την έξαρση της επιδημίας, υπάρχει μία ανησυχητική έλλειψη σε προσωπικό και πόρους. Με 2, 9 εκατ. δολάρια που έχουν συγκεντρωθεί, έναντι 8,9 εκατ. που απαιτούνται για το σχέδιο αντιμετώπισης, είναι συντρηπτική η αντίθεση με την εκστρατεία #Ebola, που συγκεντρώνει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια”, προσθέτει η ανθρωπιστική οργάνωση.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημερώνουν πως αγωνίζονται κατά της ιλαράς σε 13 επαρχίες της ΛΔ του Κονγκό, στο πλευρό των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας. Η επιδημία έχει καταγραφεί στις 23 από τις 26 επαρχίες της χώρας, όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικες αρχές τον Ιούνιο.

“Από τις αρχές του έτους, η MSF έχει εμβολιάσει 474.863 παιδιά και έχουν αναλάβει τη νοσηλεία 27.439 ασθενών”. Η ιλαρά πλήττει κυρίως παιδιά και νεαρούς εφήβους.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη χώρα από την έξαρση της ιλαράς, είναι πως από την 1η Αυγούστου 2018 οι νεκροί από τον ιό Έμπολα ανέρχονται σε 1.905. Από τις αρχές Ιουλίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε προειδοποιήσει πως η ιλαρά έχει σκοτώσει περισσότερους απ’ όσους οι άλλες δύο επιδημίες, Έμπολα και χολέρας, μαζύ: τότε τα θύματά της έφθαναν τους 1.981 νεκρούς, του Έμπολα 1.676 και 279 της χολέρας.

Προτεινόμενα για εσάς

Κονγκό: Τρίτο κρούσμα Έμπολα, από την ίδια αλυσίδα μετάδοσης

Kon

Τουλάχιστον 36 νεκροί μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στο Κονγκό

Ανδρέας Ντίνης

Τραγωδία στο Κονγκό: 24 νεκροί ύστερα από συντριβή αεροπλάνου

Ανδρέας Ντίνης

Αεροπορική τραγωδία στο Κονγκό: Τουλάχιστον 24 νεκροί από τη συντριβή αεροσκάφους σε πυκνοκατοικημένη συνοικία

Μιχάλης Μάρδας

Τουλάχιστον 20 νεκροί, εκ των οποίων 19 παιδιά κάτω των 5 ετών, από την επιδημία ιλαράς στην Σαμόα

Ανδρέας Ντίνης

Κικίλιας: Ανοιχτό το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού για την ιλαρά

Δημήτρης Κατσάκος

Στους 15 οι νεκροί από εκτροχιασμό εμπορικής αμαξοστοιχίας στο Κονγκό

Ανδρέας Ντίνης

Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών: Η Ελλάδα δεν έχει επιδημία ιλαράς

Ανδρέας Ντίνης

Σε έξαρση η ιλαρά στην Ευρώπη – Συναγερμός και στην Ελλάδα από τον ΠΟΥ

Δημήτρης Κατσάκος