Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κυρώσεις για την Τουρκία αν συνεχίσει να προκαλεί

Ευρωπαϊκή Ένωση: Κυρώσεις για την Τουρκία αν συνεχίσει να προκαλεί

Bρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Την πλήρη αλληλεγγύη τους στη Λευκωσία για τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ εξέφρασαν χθες ομόφωνα οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι δηλώνουν έτοιμοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εναντίον της Άγκυρας.

Αυτό προκύπτει τόσο από τις συναντήσεις που είχε χθες στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τη συζήτηση που έγινε μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ για την Άγκυρα σε επίπεδο Ε.Ε. και είναι βέβαιο πως, αν συνεχιστούν οι προκλήσεις και γεωτρήσεις, τότε θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και οικονομικής υφής εναντίον της Τουρκίας.

Όπως επισημαίνει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που δημοσιοποιήθηκαν χθες το βράδυ, «αναφορικά με τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες παράνομης γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «χαιρετίζει την πρόσκληση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων προς την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Δράσης (ΕΥΑΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Αναφορικά με το είδος των μέτρων, η Κομισιόν και η ΕΥΑΔ υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις θα διαμορφωθούν μέσα στις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παραπέμπουν και επικυρώσουν τη δήλωση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της 18ης Ιουνίου 2019 σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

Η παράγραφος 35 της συγκεκριμένης δήλωσης αναφέρει ότι το Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να επιδείξει αταλάντευτη προσήλωση στις σχέσεις καλής γειτονίας, στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, προσφεύγοντας, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο. Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει προηγούμενα συμπεράσματα με τα οποία καταδικάζονται έντονα οι συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο Πέλαγος, ενώ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τις τρέχουσες παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης. Εκφράζει επίσης τη λύπη του για το ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα επανειλημμένα αιτήματα της Ε.Ε. για παύση των εν λόγω δραστηριοτήτων.

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, ενώ το Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν, χωρίς καθυστέρηση, επιλογές για κατάλληλα μέτρα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς επίσης τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δήλωση αλληλεγγύης προς την Κύπρο εξέδωσαν επίσης και οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές «οικογένειες» της Ευρωβουλής: το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Θεωρούμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αποτελούν σοβαρή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ο οποίος προσθέτει: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να παύσει αμέσως τις παράνομες ενέργειές της και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου». Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «οι Κύπριοι πολίτες μπορούν να βασίζονται στην πλήρη υποστήριξή μας και στην αλληλεγγύη μας».

Από την έντυπη έκδοση

Προτεινόμενα για εσάς

Νέες προκλήσεις από Τουρκία: F16 πέταξαν πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς και Οινούσσες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Στις Βρυξέλλες ο Ν. Αναστασιάδης για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μαρίνα Μπενέκου

Δεν καταλαβαίνει τίποτα η Τουρκία: «Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο» λέει στην Κομισιόν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οργή από την Τουρκία για την κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου – Ποιο το μήνυμα των τριών που εξόργισε την Άγκυρα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Καταπέλτης η Koμισιόν για Τουρκία: Πρέπει να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Τη σημασία της Τριμερούς στην Αθήνα τονίζει η Προεδρία της Αιγύπτου

Μαρίνα Μπενέκου

Φον ντερ Λάιεν για Πολωνία: Οι κοινές αξίες της ΕΕ δεν αψηφούνται

Μαρίνα Μπενέκου

Τουρκία: Σύλληψη 158 πρώην σπουδαστών στρατιωτικών σχολών και εν ενεργεία στρατιωτικών

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός – Τουρκία: Πάνω από 29.000 κρούσματα και 214 θάνατοι σε 24 ώρες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom