Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 101 νεκροί στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν

Τουλάχιστον 101 νεκροί στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας στο Σουδάν

Newsroom eleftherostypos.gr

Η αιματηρή καταστολή, αυτήν την εβδομάδα, του κινήματος διαμαρτυρίας από τους στρατιωτικούς που ανήλθαν στην εξουσία στο Σουδάν, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 101 ανθρώπους, οι περισσότεροι στη διάλυση, προχθές Δευτέρα, μιας καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά από την έδρα του στρατού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, που ανακοίνωσε σήμερα μια επιτροπή γιατρών.

Μεταξύ των νεκρών, οι 61 καταμετρήθηκαν σε νοσοκομεία και οι 40 βρέθηκαν στον ποταμό Νείλο, σύμφωνα με γιατρούς που βρίσκονται κοντά στους διαδηλωτές. Στην καταστολή τραυματίστηκαν 326 άνθρωποι, συμπλήρωσαν οι ίδιοι.

Την ίδια ώρα, οι στρατηγοί που κατέλαβαν την εξουσία πρότειναν σήμερα την επανάληψη των συνομιλιών με την αντιπολίτευση, ωστόσο η πρόσκλησή τους απορρίφθηκε.

Η επιχείρηση του στρατού εναντίον των διαδηλωτών, έπειτα από διένεξη εβδομάδων μεταξύ του κυβερνώντος στρατιωτικού συμβουλίου και των οργανώσεων της αντιπολίτευσης για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της μετάβασης του Σουδάν στη δημοκρατία, σηματοδοτεί το χειρότερο ξέσπασμα βίας αφότου ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ τον Απρίλιο, με φόντο τις πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του.

Το μεταβατικό στρατιωτικό συμβούλιο ακύρωσε όλες τις συμφωνίες που είχε συνάψει με την αντιπολίτευση μετά την επιδρομή, όμως σήμερα έκανε πίσω εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής της βίας.

«Εμείς στους κόλπους του στρατιωτικού συμβουλίου τείνουμε το χέρι μας για διαπραγματεύσεις χωρίς δεσμεύσεις παρά μόνο το συμφέρον της πατρίδας» επισήμανε ο επικεφαλής του συμβουλίου, ο αντιστράτηγος Άμπντελ Φατάχ αλ Μπουρχάν, που μίλησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Ωστόσο, η συμμαχία των διαδηλωτών και οργανώσεων της αντιπολίτευσης απέρριψε την προσφορά, σημειώνοντας ότι ο στρατός δεν μπορεί να χαίρει εμπιστοσύνης.

«Σήμερα, το συμβούλιο μας κάλεσε σε διάλογο και την ίδια στιγμή επιβάλλει τον φόβο στους πολίτες στους δρόμους» είπε ο Μαντάνι Αμπάς Μαντάντι, ένας εκ των ηγετών των DFCF, στο Ρόιτερς.

Προτεινόμενα για εσάς

Σουδάν: Απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος, λένε οι ένοπλες δυνάμεις

Μαρίνα Μπενέκου

Ρωσική βάση στο Σουδάν

Kon

Σουδάν: Τουλάχιστον 20 χωρικοί βρήκαν θάνατο από ενόπλους

Τραγωδία στο Σουδάν: Τουλάχιστον 15 νεκροί από τη πτώση μεταγωγικού αεροσκάφους

Δημήτρης Κατσάκος

Δέκα γυναίκες που έκαναν τη διαφορά το 2019

Evanthia Karra

Τραγωδία στο Σουδάν: Τουλάχιστον 23 νεκροί και 130 τραυματίες από έκρηξη σε εργοστάσιο

Δημήτρης Κατσάκος

Πολίτης βασανίστηκε και φονεύθηκε από παραστρατιωτικούς στο Νταρφούρ του Σουδάν

Επτά νεκροί και πάνω από 2.500 συλλήψεις σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Σουδάν

Συναγερμός στο Σουδάν: Διαλύθηκε η κυβέρνηση – Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η χώρα

Δημήτρης Κατσάκος