Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο κύμα» στην Ευρώπη με υψηλά ποσοστά σε αρκετές χώρες

Το Dieselgate γεμίζει με ψήφους το... ντεπόζιτο των Πρασίνων

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ

Την Παρασκευή 24 Μαiου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο νέοι άνθρωποι, μαθητές και φοιτητές, κατέβηκαν στους δρόμους 120 χωρών του πλανήτη για τη δεύτερη παγκόσμια απεργία υπέρ του κλίματος. Με πρωτοπόρο τη 16χρονη Σουηδέζα Γκρέτα Τούνμπεργκ, το νεανικό κίνημα «Παρασκευές για το Μέλλον» κλιμάκωσε τις πιέσεις του στις κυβερνήσεις.

«Eχουμε την αίσθηση ότι πολλοί ενήλικες δεν καταλαβαίνουν πως οι νέοι άνθρωποι δεν μπορούμε από μόνοι μας να σταματήσουμε την κλιματική κρίση», έγραψαν την Πέμπτη η Τούνμπεργκ και η Γερμανίδα συναγωνίστριά της, Λουίζα Νόιμπάουερ, σε κοινό άρθρο στη Sueddeutsche Zeitung.

Πάνω σε αυτό το κύμα γεγονότων απογειώθηκαν οι Πράσινοι στη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες της Βόρειας Ευρώπης στις ευρωεκλογές της Κυριακής, πετυχαίνοντας πρωτοφανή ποσοστά. Η πράσινη ομάδα της Ευρωβουλής αριθμεί περίπου 70 έδρες και αποκτά βαρύνοντα λόγο στις αποφάσεις που θα ληφθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Γερμανοί Πράσινοι ανέβηκαν για πρώτη φορά στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο με 20,5%, οι Γάλλοι ομόλογοί τους (Eυρώπη Οικολογία-Πράσινοι) ήρθαν τρίτοι πίσω από τους Μακρόν-Λεπέν με 13,5%, ενώ διψήφια ποσοστά κατέγραψαν τα οικολογικά κόμματα σε Ιρλανδία (15%), Αυστρία (13,5%) και Ολλανδία (10,5%). Ειδική μνεία αξίζει το 12,4% των φιλοευρωπαίων Βρετανών Πρασίνων, που κατατρόπωσαν το κυβερνών κόμμα των Συντηρητικών, ρίχνοντάς το στην πέμπτη θέση με 9%.

Οι Βέλγοι οικολόγοι διπλασίασαν το ποσοστό τους στη γαλλόφωνη Βαλλονία αγγίζοντας το 20%, ποσοστό που τους επιτρέψει να αμφισβητήσουν την κυριαρχία των Φιλελευθέρων του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ. Να σημειωθεί ακόμη ότι στην πρωτεύουσα της ενωμένης Ευρώπης, τις Βρυξέλλες, η παράταξη των Ecolo-Groen διεκδικεί την προεδρία της τοπικής κυβέρνησης, σε βάρος των Σοσιαλιστών.

Έως και ο επικεφαλής του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, δεν μπόρεσε να μην αναγνωρίσει την «πράσινη νίκη» το βράδυ της Κυριακής. Ο συμπρόεδρός τους στην Ευρωβουλή, Βέλγος Φιλίπ Λάμπερτς, τόνισε ότι χωρίς τους Πράσινους δεν είναι πλέον δυνατόν ο σχηματισμός σταθερών πλειοψηφιών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για το ιστορικό κόμμα των Γερμανών Πρασίνων η νίκη θεωρήθηκε δικαίωση των αγώνων τους κατά της πυρηνικής ενέργειας, της ρυπογόνου αυτοκινητοβιομηχανίας και της προώθησης των, καθαρών, εναλλακτικών μορφών ενέργειας στη χώρα. Ο συμπρόεδρος του κόμματος Ρόμπερτ Χάμπεκ ομολόγησε ότι του… κόπηκε η ανάσα βλέποντας το αποτέλεσμα στην τηλεοπτική οθόνη, με την ισότιμη ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, να προαναγγέλλει ότι στην επόμενη Κομισιόν το ζήτημα της προστασίας του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Ο ηγέτης των Γάλλων οικολόγων, Γιανίκ Ζαντό, δήλωσε ευτυχής που οι Πράσινοι έχουν γίνει το κόμμα της νεολαίας στη χώρα του (σ.σ.: και στην Ευρώπη, καθώς οι Γερμανοί Πράσινοι σάρωσαν με 33% στις ηλικίες 18-30).

Η ευαισθησία της γαλλικής κοινής γνώμης σε θέματα οικολογίας αυξήθηκε απότομα τον Αύγουστο του 2018, με την ηχηρή παραίτηση του δημοφιλούς υπουργού Περιβάλλοντος, Νικολά Ιλό. Κατήγγειλε τον Μακρόν ότι υποκύπτει στις πιέσεις των βιομηχανικών λόμπι και δεν προωθεί τις απαραίτητες αλλαγές για την κλιματική αλλαγή και την αγροτική μεταρρύθμιση. Αποτέλεσμα; Ο Γάλλος πρόεδρος εμπνεύστηκε τον περίφημο «φόρο καυσίμων», που στάθηκε η θρυαλλίδα για τα «Κίτρινα Γιλέκα»…

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: «Στα μαχαίρια» Πράσινοι και FDP για το υπουργείο Οικονομικών

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Κοντά στην εύρεση κοινής διαπραγματευτικής βάσης οι εκπρόσωποι του «φαναριού»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Άρχισαν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ SPD, Πρασίνων και FDP

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Τριμερείς συνομιλίες SPD, Πρασίνων και FDP

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός συνασπισμού «Τζαμάικα»

Μαρίνα Μπενέκου

Ρόμπερτ Χάμπεκ: Ο «Πράσινος» Αντικαγκελάριος που επιλέγουν οι Γερμανοί

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Πράσινοι και Φιλελεύθεροι αναζητούν κοινό έδαφος για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου