Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ψήφισαν οι Γερμανοί, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα και το μορφωτικό τους επίπεδο

Πώς ψήφισαν οι Γερμανοί, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα και το μορφωτικό τους επίπεδο

Newsroom eleftherostypos.gr

Η Χριστιανική Ένωση κόμμα των συνταξιούχων, των γυναικών και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι Πράσινοι κόμμα των επιστημόνων και της νεολαίας. Τα επιμέρους στοιχεία της ψήφου των Γερμανών αναδεικνύουν ενδιαφέρουσες παραμέτρους για την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων με κριτήριο την ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, το επάγγελμα και το φύλο.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) και η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) αντλούν σε μεγάλο βαθμό την εκλογική τους δύναμη από τις παλαιότερες γενιές. Στους ψηφοφόρους κάτω των 60 ετών η Χριστιανική Ένωση συγκεντρώνει 39%, αλλά στις ηλικίες 18-29 περιορίζεται στο 13%. Σε αυτή την κατηγορία η ισχυρότερη δύναμη είναι οι Πράσινοι με 33%, οι οποίοι και στην ηλικιακή ομάδα 30-44 κερδίζουν 25%, έναντι 23% της Χριστιανικής Ένωσης. Στους άνω των 60 ετών οι Πράσινοι κερδίζουν μόλις 13%, ενώ το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) φθάνει στο 22% και μόλις στο 12% στις ηλικίες 18-60 ετών.

Σε ό,τι αφορά την κατανομή των ψήφων σε σχέση με το φύλο, την Χριστιανική Ένωση επέλεξε το 28% των γυναικών ψηφοφόρων, ενώ το 26% ψήφισε τους Πράσινους, το 16% το SPD, το 6% την Αριστερά και την AfD και το 5% το FDP. Το 28% των ανδρών επέλεξε την Χριστιανική Ένωση, το 20% τους Πράσινους, το 15% το SPD και το 11% την AfD.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιλογή των ψηφοφόρων σε σχέση με το επάγγελμά τους. Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης επέλεξε ακόμη το 33% των ελεύθερων επαγγελματιών και το 32% των δημοσίων υπαλλήλων. Οι Πράσινοι ψηφίστηκαν από το 28% των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και από το 25% των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ελεύθερων επαγγελματιών. Το SPD έπεισε κυρίως τους εργάτες (19%), τους δημοσίους υπαλλήλους (18%) και τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Η Αριστερά προσέλκυσε το 7% των εργατών, ενώ η AfD το 15% τους. Το FDP αντλεί σημαντικό μέρος της δύναμής του από τους τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι το επέλεξαν σε ποσοστό 9%.

Με κριτήριο το μορφωτικό επίπεδο, το 40% των αποφοίτων της τεχνολογικής μέσης εκπαίδευσης επιλέγει τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, ενώ το 24% το SPD, με το 33% των πτυχιούχων και το 31% των αποφοίτων του γενικού λυκείου να προτιμά τους Πράσινους.

Προτεινόμενα για εσάς

Πρώτη συνεδρίαση για την Μπούντεσταγκ με τη νέα σύνθεση

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανίδα μαχήτρια του ISIS κρίθηκε ένοχη για τον θάνατο 5χρονης- Την είχε πάρει ως σκλάβα

Μαρίνα Μπενέκου

Ερντογάν: Η αντίδραση της Γερμανίας στην υπόθεση με τους 10 πρέσβεις

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: 50.000 σπίτια χωρίς ρεύμα εξαιτίας του τυφώνα «Ιγνάτιου»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Σύλληψη πρώην στρατιωτών-Ετοίμαζαν ομάδα μισθοφόρων για τον εμφύλιο της Υεμένης

Μαρίνα Μπενέκου

Κατά της ψήφου στα 16 η πλειοψηφία των Γερμανών

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία- Μπέρμποκ: Στο τέλος της εβδομάδας οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού «φανάρι»

Μαρίνα Μπενέκου

Γερμανία: Πιο πολλές γυναίκες και μέλη κάτω των 40 ετών στη νέα βουλή

Μαρίνα Μπενέκου