BREAKING NEWS
Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από Πρωθυπουργός της Βρετανίας
χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά
24/05/2019
|
12:11

Την παραίτησή της στις 7 Ιουνίου ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

«Δυστυχώς απέτυχα τρεις φορές να πείσω τους βουλευτές ότι το σχέδιό μου για το Brexit είναι το κατάλληλο», είπε η Βρετανίδα πολιτικός στο διάγγελμά της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι μαζικές αντιδράσεις στο υπουργικό συμβούλιο, στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών, αλλά και από τους Εργατικούς και το κόμμα των φιλοβρετανών Βορειοϊρλανδών, που στηρίζει τη Μέι, έδειχναν χθες να οδηγούν σε ναυάγιο την τέταρτη ψηφοφορία, που προγραμματιζόταν να γίνει μεταξύ 7 και 10 Ιουνίου, αμέσως μετά τη λήξη της τριήμερης επίσκεψης του Ντόναλντ Τραμπ στο Ηνωμένο Βασίλειο (3-5 Ιουνίου).

Αυτό που εξόργισε τους Συντηρητικούς αντάρτες ήταν η προσφορά της Μέι στους Εργατικούς για δεύτερο δημοψήφισμα και για στενότερες εμπορικές σχέσεις με την Ε.Ε., χωρίς η πρωθυπουργός να δίνει χειροπιαστές εγγυήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα (backstop).

Οπως ήταν φυσικό, οι δραματικές εξελίξεις στην Ντάουνινγκ Στριτ επισκίασαν τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν χθες για τελευταία φορά στη Βρετανία σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα. Οι Αγγλοι, Σκωτσέζοι, Ουαλοί και Βορειοϊρλανδοί ψηφοφόροι ψήφισαν για τελευταία φορά ως πολίτες της Ε.Ε. νωρίτερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, αλλά τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το βράδυ της Κυριακής, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες. Στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις παραμονή της κάλπης (BMG/Independent και Ιpsos/Evening Standard) το Brexit Party του Νάιζετ Φάρατζ προηγούνταν με 35% και ακολουθούσαν οι Φιλελεύθεροι με 17-20%, Εργατικοί 15%-18%, με τους Συντηρητικούς της Μέι στο 9-12%, οριακά μπροστά από τους Πράσινους με 8%-10%.

Η αποχώρηση της Μέι (η οποία πιθανολογείται ότι θα ορίσει σήμερα την ημερομηνία εξόδου της, αφού συναντηθεί με στελέχη της πανίσχυρης ευρωσκεπτικιστικής φράξιας των Συντηρητικών «Επιτροπή 1922») θα βαθύνει περισσότερο την κρίση του Brexit. Τα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων δίνουν φαβορί για την αρχηγία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία τον ένθερμο υπέρμαχο του σκληρού Brexit, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, στη γραμμή του οποίου κινούνται λίγο-πολύ οι περισσότεροι από τους 10-12 υπόλοιπους δελφίνους.

Χθες o βρετανικός Τύπος έσπευσε να προδικάσει την άμεση παραίτηση της πρωθυπουργού: «Η Μέι έτοιμη προς αναχώρηση μετά το φιάσκο του Brexit», έγραψε η Sun, ενώ οι Τimes τόνισαν πως «Η Μέι ετοιμάζεται να παραιτηθεί μετά την ανταρσία στο υπουργικό συμβούλιο». Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ, διευκρίνισε πως η Μέι θα υποδεχθεί τον Τραμπ ως πρωθυπουργός στις 3 Ιουνίου. Αυτό βέβαια δεν αποκλείει να έχει υπηρεσιακή ιδιότητα ως την εκλογή νέου αρχηγού από το Συντηρητικό Κόμμα, που θα τη διαδεχθεί στην Ντάουνινγκ Στριτ και θα ηγηθεί της παράταξης στις επόμενες εκλογές (μάλλον αρκετά νωρίτερα από το 2022).

Κατόπιν των εξελίξεων η JP Morgan ανέβασε από 15% σε 25% την πιθανότητα άτακτου Brexit, με βάση το σενάριο ότι ο Τζόνσον θα διαδεχθεί τη Μέι στην πρωθυπουργία, θα γίνουν πρόωρες εκλογές (τις οποίες ίσως κερδίσουν οι Εργατικοί, αλλά με άγνωστο Χ τον Φάρατζ) και στη συνέχεια οι Ευρωπαίοι δώσουν άλλη μια παράταση πέρα από τις 31 Οκτωβρίου. Η BNP Paribas αύξησε τις πιθανότητες μη συμφωνημένου Brexit στο 40%.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Αποκτήστε συνδρομή στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Αποκτήστε συνδρομή
στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Γίνε συνδρομητής
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ Τέλος εποχής για Μέι: Το φαβορί και τα αουτσάιντερ για την διαδοχή της

Σχετικά Άρθρα