Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Financial Times: Διχασμός στην ΕΕ για τον διάδοχο του Γιούνκερ

Γιούνκερ: Αν οι Βρετανοί απορρίψουν την συμφωνία για το Brexit τα πράγματα περιπλέκονται

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ είναι βαθιά διχασμένοι για τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα βρεθούν αντιμέτωποι με θυελλώδεις διαπραγματεύσεις για τις κορυφαίες θέσεις στην ΕΕ μετά τις εκλογές του τρέχοντος μηνός στην ΕΕ, γράφουν οι Financial Times.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Eμανουέλ Μακρόν επανέλαβε την αντίθεσή του χθες στην αποκαλούμενη διαδικασία «Spitzenkandidat», σύμφωνα με την οποία ο υποψήφιος της μεγαλύτερης Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΕΕ μετά τις εκλογές θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη ρουμανική πόλη Σίμπιου, ο Μακρόν, αντίπαλος της διαδικασίας, επέμεινε ότι δεν θα αποδώσει και είπε ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι «η σωστή προσέγγιση». Μιλώντας στο τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε: «Πρέπει να αποφύγουμε ένα συμβιβασμό για να πάρουμε το λιγότερο καλό υποψήφιο, κάτι που συνέβη μερικές φορές στο παρελθόν». Ερωτηθείς αν μπορούσε να υποστηρίξει τον υποψήφιο του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Μακρόν δήλωσε ότι «έχει πολύ σεβασμό» για τον Γερμανό υποψήφιο αλλά ότι «δεν βλέπω τον εαυτό μου ως καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεσμευμένο από την αρχή του Spitzenkandidaten».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς ισχυρίστηκε ότι η παραβίαση της διαδικασίας θα έβλαπτε τη δημοκρατία. «Αν ο Μάνφρεντ Βέμπερ κερδίσει τις εκλογές, τότε μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής». Το σύστημα Spitzenkandidat επέτρεψε στον Γιούνκερ να διεκδικήσει την προεδρία της Επιτροπής το 2014. Ο Γιούνκερ κατέβηκε ως επικεφαλής υποψήφιος για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο κέρδισε το μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών σε εκείνες τις εκλογές. Αλλά πολλοί ηγέτες ήταν χλιαροί για την επανάληψη του πειράματος.

Ενώ το ΕΛΚ και το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έχουν επιλέξει επικεφαλής υποψηφίους, άλλα πολιτικά κόμματα της ΕΕ έχουν αγκαλιάσει τη διαδικασία με ποικίλους βαθμούς ενθουσιασμού και δέσμευσης. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγγελα Μέρκελ έχει εγκρίνει δημοσίως τον κ. Βέμπερ, αλλά δεν είναι σαφές πόσο σθεναρά είναι διατεθειμένη να αγωνιστεί γι’ αυτόν. Άλλοι ηγέτες υπογράμμισαν την αντίθεση στη διαδικασία Spitzenkandidat.

Προτεινόμενα για εσάς

Financial Times: Moderna και Pfizer αυξάνουν τις τιμές των εμβολίων στα συμβόλαια με την Ε.Ε.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός – ΕΕ: Πάνω από το 50% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Nord Stream 2: Η Γερμανία και οι ΗΠΑ καταλήγουν σε συμφωνία για τον αγωγό

Μαρίνα Μπενέκου

ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο κατηγορούν την Κίνα για την μεγάλη κυβερνοεπίθεση σε σέρβερ της Microsoft

Μαρίνα Μπενέκου

Κορονοϊός: Η Ε.Ε. ξεπέρασε τις ΗΠΑ στο ποσοστό εμβολιασμών του πληθυσμού

Κορονοϊός: Η ΕΕ κατέγραψε το 2020 ρεκόρ θανάτων για τα τελευταία 60 χρόνια

O Λουκασένκο κατηγορεί ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ για σχέσεις με τρομοκράτες

Ψηφιακό πιστοποιητικό: Απαραίτητο από αύριο για τα ταξίδια σε 33 χώρες της Ε.Ε.

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Οι νέοι κανόνες ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό εμπόριο στην ΕΕ – Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου