Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πρόκληση: Οι Τούρκοι στέλνουν δύο πλοία στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ στην Αγκυρα - Προκλητικές τις ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο

MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Με συντονισμένες κινήσεις η Αγκυρα προσπαθεί να δείξει πως δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς στέλνει στην περιοχή σεισμογραφικό σκάφος και γεωτρύπανο.

Συγκεκριμένα, η Αγκυρα στέλνει το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός, νότια της Λεμεσού, σε περιοχές που καλύπτουν τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και σε περιοχή όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για λογαριασμό της Λευκωσίας. Με τη Navtex 549/19 η Τουρκία ενημερώνει για τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών στην περιοχή (από το Μπαρμπαρός και τα συνοδευτικά σκάφη TANUX-1 και Apollo Moon) μέχρι και την 31η Ιουλίου του 2019.

Μία ημέρα μετά την ανακοίνωση αυτή η Αγκυρα εξέδωσε άλλη μια Navtex, που αφορά γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου «Fatih» (Πορθητής) -που θα συνοδεύεται από τρία πλοία υποστήριξης- στο θαλάσσιο χώρο 80 χιλιόμετρα δυτικά της Πάφου. Η περιοχή που δεσμεύτηκε περιλαμβάνει και τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ. Το σημείο στο οποίο θα γίνουν οι γεωτρήσεις θεωρείται ξεκάθαρη αμφισβήτηση της Τουρκίας για την κοινή θέση Αθήνας και Λευκωσίας ότι ελληνική και κυπριακή ΑΟΖ εφάπτονται. Οι γεωτρήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες και προγραμματίζεται να διαρκέσουν ως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Αγκυρα αντέδρασε στην πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την Κυπριακή Δημοκρατία να συμμετάσχει στην τελετή παράδοσης του διοικητή του αρχηγείου Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Αγκυρα εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και αποφάσισε να μη συμμετάσχουν εκπρόσωποί της στην τελετή. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση, καταδίκασε την πρόσκληση και τη χαρακτήρισε «απερίσκεπτη πράξη». Σύμφωνα με την Τουρκία, η Λευκωσία «δεν έχει θέση σε μια τέτοια τελετή, αφού δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ». Η Αγκυρα εμφανίζεται ενοχλημένη, καθώς θεωρεί πως οι ΗΠΑ ενδέχεται να άρουν το εμπάργκο όπλων προς τη Λευκωσία, αλλά και διαπιστώνει ενδεχόμενη αναβάθμιση των σχέσεων του ΝΑΤΟ με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

Τι απαντά η Τουρκία στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για Κύπρο και Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

Νέο «χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Ερντογάν: Αντιπαραγωγικός ο ρόλος της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο

Ανδρέας Ντίνης

Επιμένει η Τουρκία: Έρευνα στις περιοχές που συμφωνήσαμε με τη Λιβύη – Να μιλήσουμε για την τουρκική μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης

Evanthia Karra

Τσίπρας για Τουρκία: Δεν απειλούμε, αλλά και δεν δεχόμαστε απειλές

Μιχάλης Μάρδας

Πυρά Λαβρόφ: Ο Χαφτάρ είναι έτοιμος να υπογράψει εκεχειρία αλλά ο Σάρατζ αρνείται

Μιχάλης Μάρδας

Ανάλυση: Τι κρύβεται πίσω από την σφοδρή κόντρα Γαλλίας με Τουρκία!

Μιχάλης Μάρδας

Tυνησία: Φακ… εις το τετράγωνο

Kon

Το τερμάτισαν οι Τούρκοι! Διαβάστε γιατί μαζεύουν υπογραφές για να δικαστεί η Ελλάδα

Μιχάλης Μάρδας

Αποκλειστικό: Πώς η Άγκυρα «τουρκοποιεί» τη Λιβύη – Τι συμφώνησε ο Ακάρ στην Τρίπολη

Μιχάλης Μάρδας