Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες διαδηλώσεις στην Αλβανία από την αντιπολίτευση που ζητά πρόωρες εκλογές

Χάος στην Αλβανία: Συγκρούσεις στους δρόμους, ασυνεννοησία Ράμα-Μέτα

Newsroom eleftherostypos.gr

Αρκετές χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης απέκλεισαν τους εθνικούς δρόμους σε δώδεκα πόλεις της Αλβανίας το βράδυ της Πέμπτης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να πιέσουν την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Έντι Ράμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Η αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι έγινε νοθεία στις βουλευτικές εκλογές του 2017, οργανώνει διαδηλώσεις και έχει διακόψει τις σχέσεις με το κοινοβούλιο, όμως η κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν νόμιμη την κυβέρνηση και έχουν καλέσει την αντιπολίτευση να επιστρέψει στο κοινοβούλιο και να συμμετάσχει κανονικά στις τοπικές εκλογές της 30ής Ιουνίου.

Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά είπε ότι ο Ράμα θα πρέπει να παραιτηθεί και στη συνέχεια το κόμμα του θα συνομιλήσει με το Σοσιαλιστικό για τη συγκρότηση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα αναλάβει να προετοιμάσει τις επόμενες “ελεύθερες και δίκαιες εκλογές”.

“Καλώ τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς φίλους μας να μην τιμωρήσουν την Αλβανία”, είπε ο Μπασά σε μια συγκέντρωση στο Ελμπασάν. “Δεν θα υπάρξουν εκλογές χωρίς την αντιπολίτευση της χώρας”, πρόσθεσε.

Ο Μπασά αναφερόταν στο γεγονός ότι σε δύο μήνες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Οι διαδηλωτές απομάκρυναν τα οδοφράγματα αφού ολοκληρώθηκαν οι ειρηνικές κινητοποιήσεις τους.

Οι Σοσιαλιστές διαμηνύουν ότι οι τοπικές εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν κανονικά, έστω και χωρίς τη συμμετοχή του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Έριον Μπράτσε χλεύασε την πρόταση του Μπασά. “Καλή τύχη με την κυβέρνηση σας. Ξεχάστε ότι θα αρπάξετε την εξουσία κάτω από το τραπέζι. Κάνει κακό στην υγεία σας”, έγραψε στο Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

Η Αλβανία στέλνει γιατρούς και νοσηλευτές για να βοηθήσουν την Ιταλία

Κώστας Σκαναβής

Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Κώστας Σκαναβής

Στην δίνη του κορωνοϊού και η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Στρατιωτικός νόμος στην Αλβανία επειδή αψήφησαν τα μέτρα προστασίας

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Σε ολική απαγόρευση κυκλοφορίας προχωρά η Αλβανία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Η Αλβανία απαγορεύει τις μετακινήσεις από και προς την Ελλάδα

Evanthia Karra

Κορωνοϊός: Το πρώτο θύμα στην Αλβανία – Πέθανε γυναίκα 73 ετών από τον ιό

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα στην Αλβανία

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα στην Αλβανία

Ανδρέας Ντίνης