Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Συνέχεια στο θρίλερ στην Κύπρο: Όταν ο 35χρονος «Ορέστη» μ’ επιστολή δήλωνε «κήρυκας αγάπης»

Newsroom eleftherostypos.gr

Συνεχίστηκαν την Μεγάλη Δευτέρα από νωρίς το πρωί  οι έρευνες στο μεταλλείο Μιτσερού στην Κύπρο και συγκεκριμένα στο φρεάτιο της φρίκης, αλλά και στο Ξυλιάτο με σκοπό να ξεκαθαριστούν τα σκοτεινά μυστικά που άρχισαν να εμφανίζονται μετά τον εντοπισμό του πτώματος της 38χρονης Mary Rose από τις Φιλιππίνες την Κυριακή 14 Απριλίου.

Το Sigmalive φέρνει στο φως σήμερα, αποκαλυπτική επιστολή που είχε αποστείλει ο 35χρονος στο παρελθόν, σε συγκεκριμένο όμιλο φωτογραφίας, από τον οποίο εντέλει αποχώρησε λόγω διαφωνιών.

Ως γνωστόν, ο 35χρονος ήταν λάτρης της φωτογραφίας και είχε ιδιαίτερες γνώσεις επί τέτοιων θεμάτων. Μάλιστα, συμμετείχε πολύ ενεργά σε ομίλους ανά το Παγκύπριο που ασχολούνταν με τη λήψη φωτογραφίας.

Πιο κάτω θα διαβάσετε αποσπάσματα της επιστολής του 35χρονου, στην οποία εμφανίζεται ως «κήρυκας αγάπης» μεταξύ συναδέλφων (εννοώντας άτομα που ασχολούνται με τη λήψη φωτογραφίας) και θέτει έντονες διαφωνίες για χειρισμούς του εν λόγω ομίλου.

« Νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω τους λόγους αποχώρησης μου από τον …  για να προλάβω ή να ξεκαθαρίσω διάφορα ψεύδη που τυχόν ακουστούν ή έχουν ήδη ακουστεί», αναφέρει αρχικά στην επιστολή του και συμπληρώνει:

«Δυστυχώς, όμως, όσο προχωρούσα πιο βαθιά στον κόσμο των φωτογραφικών ομίλων έβρισκα καταστάσεις που ήταν τελείως αντίθετες με ό,τι θεωρούσα πως θα έπρεπε να είναι για εμένα η φωτογραφία. Δεν μπορούσα να βρω καμία λογική στον ανταγωνισμό μεταξύ ομίλων, σε φράσεις και αντιλήψεις του τύπου  “Δε γίνεται να είσαι σε πάνω από έναν όμιλο”, “ο τάδε πήρε δικούς μας μαθητές” ή “ο τάδε μας εγκατέλειψε και πήγε στον άλλο” ή “ο τάδε ό,τι είναι το οφείλει σε εμάς”. Και ουδέποτε τις συμμερίστηκα. Νοοτροπίες τέτοιες τις θεωρώ κινούμενες πάντα από προσωπικό κίνητρο ορισμένων ή υπερβολικό “εγώ” άλλων και πάντοτε επιζήμιες για τη φωτογραφική τέχνη. Πάντοτε ο προσωπικός στόχος για εμένα ήταν να περνώ ευχάριστα με ανθρώπους που έχουν κοινή αγάπη για τη φωτογραφία και να βοηθώ όσο μπορώ, ανεξαρτήτως του σε ποιο όμιλο ανήκαν, ή αν ανήκαν καν σε κάποιο όμιλο και κράτησα απόσταση από όποιες ίντριγκες ή πολιτικές του πιο πάνω είδους».

«Αυτές οι νοοτροπίες, όμως, μου έγιναν οδυνηρά φανερές όταν σε προγραμματισμένη διάλεξή μου, την οποία με πολύ κόπο και πολλά τηλεφωνήματα, επαφές και διαπραγματεύσεις οργάνωσα, δέχθηκα εντολή πως πρέπει να ακυρώσω το γεγονός, επειδή προσκάλεσα προσωπικούς μου φίλους οι οποίοι ήταν μέλη άλλου ομίλου ή εναλλακτικά να τους πω να μην έρθουν. Για τον μόνο λόγο ότι “ανήκουν αλλού και δεν έχουν δουλειά σε δίκη μας εκδήλωση”. Σε εκείνη την περίπτωση κακώς και λάθος μου μεγάλο, υπέκυψα στην πίεση του συντονιστή του ομίλου και είπα σε φίλους φωτογράφους να μην παραστούν σε γεγονός για το οποίο τους είχα καλέσει προσωπικά. Και είναι μια απόφαση για την οποία ντρέπομαι και θα συνεχίσω να ντρέπομαι. Εκείνα τα περιστατικά, μου προκάλεσαν κούραση και έκαναν τη φωτογραφία να είναι, δυστυχώς, και πηγή στεναχώριας. Κάτι που δεν επιθυμούσα και δεν επιθυμώ για κανένα λόγο. Ταυτόχρονα, όμως, ήταν η αφορμή για να λάβω μια απόφαση. Να εμπλακώ στη λήψη αποφάσεων του ομίλου ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου ως έφορος δραστηριοτήτων».

«Το να διδάξω φωτογραφία σε μία ολοκληρωμένη σειρά μαθημάτων ήταν ένας στόχος που έχω θέσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Μου προτάθηκε να αναλάβω τα μαθήματα του ομίλου. Αρνήθηκα επειδή θέλω αν και εφόσον διδάξω κάτι, να το κάνω με τον τρόπο και τη μέθοδο που θεωρώ ορθά, χωρίς παρεμβάσεις. Για αυτό τον λόγο, επεδίωξα να διδάξω φωτογραφία στη … όπου δεν θα υπήρχαν τέτοιου είδους παρεμβάσεις».

Σοκαριστικά είναι και τα λόγια με τα οποία ο 35χρονος καταλήγει στην επιστολή του:

«Παραμένω φίλος με όλους όσους γνώρισα στον όμιλο και θα συνεχίσω την επαφή μου, τις εκδρομές, τις διαλέξεις και θα είναι μεγάλη τιμή μου να βοηθώ στη φωτογραφία όσους μέχρι τώρα ζήτησαν και έλαβαν τη βοήθεια μου και όσους τη ζητήσουν στο μέλλον. Δεν αλλάζει η αγάπη μου για τη φωτογραφία, η επιθυμία μου να την ασκώ στην παρέα ανθρώπων με παρόμοια αγάπη και η επιθυμία μου να βοηθώ άλλους στη φωτογραφία. Όλα αυτά θα γίνονται σε χώρο αμοιβαίας συναίνεσης και όχι κάπου που να χρειάζεται να αντιμετωπίσω τον οποιοδήποτε υπόγειο και πισώπλατο πόλεμο.

Θέλω να γίνει ξεκάθαρο πως αυτό είναι καθαρά θέμα δικής μου αξιοπρέπειας και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε προσωπική αντιπαλότητα με κανέναν. Αυτό σας το αποστέλλω επειδή έχω την ανάγκη να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το γιατί δεν είμαι μέλος του ομίλου από το 2017. Στο παρελθόν, για μέλη που αποχώρησαν από τον όμιλο για παρόμοιους λόγους, παρουσιάστηκαν γεγονότα σχετικά με την αποχώρηση τους τα οποία δεν ήταν αληθή και παρουσίαζαν ως εγωιστικά σκεπτόμενους που εγκατέλειψαν τον όμιλο ο οποίος τους ανέδειξε για προσωπικές φιλοδοξίες. Θέλω να αποφύγω οποιεσδήποτε φήμες σχετικά με το πρόσωπό μου και για αυτό τον λόγο παραθέτω γεγονότα και ξεκαθαρίζω από τώρα τους λόγους και τον τρόπο σκέψης μου.

Υ.Γ. Όποιος δεν επιθυμεί επικοινωνία μαζί μου, μπορεί απλά να μου το ζητήσει».

Αναστολή ερευνών λόγω κινδύνου κατάρρευσης

Ωστόσο, οι εξελίξεις κάθε άλλο παρά θετικές είναι αφού εκτός από το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί άλλες σοροί, τις οποίες οι αρχές πιστεύουν έχει πετάξει εκεί ο 35χρονος «Ορέστης», ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής, Μάρκος Τράγκολας, ανακοίνωσε την αναστολή των ερευνών λόγω κινδύνου κατάρρευσης.

Την Μεγάλη  Τρίτη θα μεταβούν στο σημείο ειδικοί ώστε να αξιολογήσουν την επικινδυνότητα του φρεατίου, αφού έχει παρατηρηθεί πως κάποια μεταλλικά σημεία του έχουν κάμψη προς τα κάτω.

Σε δηλώσεις του ο Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι δε θα επιχειρήσουν ξανά μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Έχει διαπιστωθεί μια μικρή κάμψη των μεταλλικών δοκών που συγκρατούν το αναβατόρια. Οπότε για λόγους ασφάλειας έχει αποκλειστεί ο χώρος και δεν επιτρέπεται σε κανένα να επιχειρήσει, ενώ με τη συσκευή εντοπισμού και το ρομπότ διενεργήσαμε έρευνα στη δυτική πλευρά του λάκκου και πήγαμε μέχρι 130 μέτρα βάθος. Απομένει το κεντρικό σημείο του λάκκου που πρέπει να ερευνηθεί. Καθότι όμως υπάρχει θέμα ασφάλειας θα δούμε αύριο με τη βοήθεια ειδικών πώς θα ασφαλίσει η περιοχή, δηλαδή να ασφαλίσουν τα αναβατόρια για να μην υπάρχει κίνδυνος υποχώρησής τους και να διεξαχθεί με ασφάλεια η περεταίρω έρευνα.  Μέχρι τότε θα σταματήσει η έρευνα στο φρεάτιο».

Όσον αφορά στον χρόνο που θα σταματήσουν οι έρευνες ανέφερε ότι αυτό θα γίνει μετά από εκτίμηση και αξιολόγηση από τους ειδικούς για το πώς θα στερεωθεί η εγκατάσταση, ώστε να μην αποτελεί κίνδυνο. Επανέλαβε ότι δεν αρχίζουν έρευνες μέχρι να γίνει συντήρηση και σταθεροποίηση των ανελκυστήρων. Εξήγησε ότι δεν θα κατέβουν κάτω μέλη της ΕΜΑΚ αλλά θα γίνει με μηχανικούς τρόπους σε μεταγενέστερο στάδιο. Συνέχισε αναφέροντας ότι δεν θα σταματήσουν οι έρευνες, θα επιδιορθωθούν οι μεταλλικές κατασκευές, θα συντηρηθούν, θα σταθεροποιηθούν και στη συνέχεια θα προχωρήσουν.

Τόνισε ότι θα συνεχιστούν οι έρευνες για όσο διάστημα χρειάζεται, ακόμα και το Πάσχα θα κάνουν στο Μιτσερό.

Αύριο θα συνεχιστούν οι έρευνες στην λίμνη στον Ξυλιάτο, με τη χρήση ρομποτικής κάμερας αφού υπάρχουν κάποια κρίσιμα σημεία που χρειάζονται περαιτέρω έρευνας, όπως ανάφερε.

Με τουλάχιστον άλλες τέσσερις εξαφανισμένες είχε επαφές ο δράστης

Με τουλάχιστον τέσσερις γυναίκες που έχουν δηλωθεί εξαφανισμένες είχε επαφή μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ο 35χρονος λοχαγός Νίκος μεταξάς, όπως προκύπτει από τις έρευνες του γραφείου αντιμετώπισης ηλεκτρονικού εγκλήματος της Κύπρου.

Προς το παρόν ο δολοφόνος, που εμφανιζόταν στα θύματά του μέσω διαδικτύου και αφού συναντιόταν με τις γυναίκες, τις στραγγάλιζε την ώρα που έκαναν σεξγιατί έτσι ένιωθε ικανοποίηση, όπως είπε στις αρχές, έχει παραδεχθεί μόνο τις συγκεκριμένες τρεις δολοφονίες, δηλαδή των δύο γυναικών που βρέθηκαν, καθώς και της 6χρονης, η οποία αναζητείται.

Στο μικροσκόπιο ο «Ορέστης»

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ο 35χρονος δεν βοηθάει καθόλου το έργο των αρχών, καθώς δεν αποκαλύπτει τίποτα, εκτός αν βρεθεί μπροστά σε στοιχεία που δεν μπορεί να αρνηθεί.

Τους τρεις φόνους που έχει παραδεχθεί μέχρι αυτή την ώρα αναγκάστηκε να τους ομολογήσει, μόνο αφού εντοπίστηκαν τα πτώματα των δύο γυναικών. Για τον λόγο αυτό, ομολόγησε και το φόνο της 6χρονης κόρης της Marry Rose, αφού το κορίτσι είχε εξαφανιστεί μαζί με τη μητέρα του.

Μάλιστα, εικάζεται ότι καθοδήγησε τους ανακριτές στο φράγμα του Ξυλιάτου, για να αναζητήσουν το πτώμα του παιδιού, ώστε να μετατοπιστούν οι έρευνες από το φρεάτιο του μεταλλείου όπου, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν και άλλα πτώματα. Πάντως, οι έρευνες στο φράγμα δεν έφεραν στην επιφάνεια κανένα στοιχείο για την 6χρονη.

Παράλληλα το απόγευμα της Δευτέρας η Αστυνομία έχει αρχίσει να διερευνά τα τρία οχήματα του 35χρονου «Ορέστη». Ενώ την ίδια στιγμή οι ανακριτές ελέγχουν τα ταξίδια που έκανε ο λοχαγός στο εξωτερικό.

Το Γραφείο διερεύνησης ηλεκτρονικού εγκλήματος του αρχηγείου αστυνομίας κάνει… φύλλο και φτερό όλες τις κινήσεις του στο Διαδίκτυο, όπου διατηρούσε λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το ψευδώνυμο «Ορέστης». Πότε εμφανιζόταν ως «Ορέστης ΑΠΟΕΛ», πότε ως «Ορέστης35» ή «Ορέστης415».

Οι κυπριακές αρχές δηλώνουν πεπεισμένες πως όσο συνεχίζουν τις έρευνες, θα υπάρξουν περισσότερες αποκαλύψεις αναφορικά με τη δράση του «Ορέστη».

Προτεινόμενα για εσάς

Κύπρος: Στο λιμάνι της Λάρνακας το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer των εταιρειών ENI-TOTAL

Tinad

Θρίλερ στην Κύπρο: Βρέθηκαν πτώματα σε σπίτι – Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

Tinad

Σκληρή στάση της Άγκυρας για την Κύπρο και την πρόταση Μπορέλ: «Απέχει από τη σοβαρότητα», λέει ο Ακσόι

Tinad

Πώς μπλοκάρει το τουρκολυβικό μνημόνιο η χάραξη ΑΟΖ Ελλάδας- Κύπρου

Ανδρέας Ντίνης

Οργή στην Κύπρο: 28χρονος ξυλοκόπησε τη σύντροφό του και τον σκύλο στο μπαλκόνι – Καταζητείται από την αστυνομία

Evanthia Karra

TUI: Ελλάδα και Κύπρος ανάμεσα στους βασικούς προορισμούς αυτό το καλοκαίρι

Ανδρέας Ντίνης

Ράπισμα ΕΕ σε Τουρκία για τις γεωτρήσεις: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Ανδρέας Ντίνης

Κορωνοϊός: Τέλος της υποχρεωτικής καραντίνας στην Κύπρο

Evanthia Karra

Κύπρος: Ξεκινούν οι πτήσεις από 9 Ιουνίου – Πότε ανοίγουν τα ξενοδοχεία

Tinad