Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΕΘΝΗ

Τα… πακέτα Τσάβες σε Podemos και οι fake πληροφορίες

Τα… πακέτα Τσάβες σε Podemos και οι fake πληροφορίες

ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ

Η αποκάλυψη από ισπανικά μέσα ενημέρωσης ότι το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (ΡΡ), παραμονές των εκλογών του 2016, διεξήγαγε «βρόμικο πόλεμο» εναντίον του ηγέτη του αριστερού κόμματος Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, χρησιμοποιώντας ακόμη και πλαστά έγγραφα, προκαλεί πολιτικό σάλο αλλά και σύγχυση, που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι πολιτικοί σύμμαχοι των Podemos στην Ευρώπη.

Ανάμεσά τους και αρκετά μέσα ενημέρωσης που βρήκαν την ευκαιρία για να υποστηρίξουν ότι δήθεν κατέρρευσε η υπόθεση χρηματοδότησης με 7 εκατομμύρια ευρώ των ηγετικών στελεχών των Podemos από τη Βενεζουέλα, την περίοδο 2008-2012.

Μια υπόθεση, όμως, που έχει αποδειχθεί και με ντοκουμέντα και είναι άσχετη από εκείνη για την οποία αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστά έγγραφα. Η σύνδεση δύο άσχετων μεταξύ τους υποθέσεων δημιούργησε fake news που διακινήθηκε ευρέως και στα social media, με προφανή στόχο να «ξεπλυθεί» ο πολιτικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία, Podemos.

Αφορμή στάθηκε έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας, που επικαλούνται ισπανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι είχε χορηγήσει στις 11 Απριλίου του 2016 σε έναν πληροφοριοδότη από τη Βενεζουέλα, ονόματι Κάρλος Αλβέρτο Αρίας, «ειδική άδεια παραμονής», προκειμένου να συνεργαστεί με την αστυνομία και να παρέχει ατεκμηρίωτες πληροφορίες, εμπλέκοντας τους Podemos σε μια νέα υπόθεση χρηματοδότησης από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Ο Αρίας φέρεται να προσκόμισε πλαστά έγγραφα εμφανίζοντας το κόμμα της Αριστεράς να λαμβάνει μεγάλα χρηματικά ποσά από τη Βενεζουέλα και την Κούβα, μέσω λογαριασμών της Euro Pacific Bank στις Νήσους Γραναδίνες. Η εν λόγω τράπεζα φέρεται να υποστήριξε ότι τα παραστατικά ήταν πλαστά, διαψεύδοντας τους ισχυρισμούς του Αρίας.

Την «είδηση» της συγκεκριμένης χρηματοδότησης, όμως, είχε σπεύσει να δημοσιεύσει η ισπανική εφημερίδα «Ok Diario», με στόχο, όπως όλα δείχνουν, να ανακοπεί η ανοδική πορεία των Podemos εκείνη την περίοδο. Σημειώνεται ότι ο Ελεύθερος Τύπος με ρεπορτάζ του από τις 11/4/2017 είχε αποκαλύψει ότι εκτός από τη βασική υπόθεση χρηματοδότησης των 7 εκατομμυρίων ευρώ, που έχει τεκμηριωθεί, υπήρξαν και άλλες υποθέσεις ατεκμηρίωτες, όπως αυτή με τον πληροφοριοδότη-μαϊμού Αρίας.

Ο «Ε.Τ.» είχε κατονομάσει μάλιστα τον εκδότη της εφημερίδας «Ok Diario», Εδουάρδο Ιντα, για το εν λόγω παραπλανητικό δημοσίευμα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Προτεινόμενα για εσάς

ΣΥΡΙΖΑ: Κατέρρευσε το αφήγημα «Ελλάδα, όπως Ισπανία»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

«Σύνδρομο Podemos» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το «φεύγω» του Ιγκλέσιας στοιχειώνει τον Τσίπρα!

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Το τέλος του Ιγκλέσιας και ο Τσίπρας

Kon

Οι «αγανακτισμένοι» δεν δίνουν πια πολιτικές νίκες

Kon

Ισπανία: Σεισμικές αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό – Σε πρωτοφανή ποσοστά το ακροδεξιό Vox

Δημήτρης Ντόγκας

Τα βρήκαν Σάντσεθ-Podemos για κυβέρνηση στην Ισπανία – Χρειάζονται κι άλλους συμμάχους

Δημήτρης Κατσάκος

Πριν: ΣΥΡΙΖΑ, Podemos venceremos, τώρα: ΓΥΡΙΖΑ υπέρ των σοσιαλιστών και Σάντσεθ

Εκλογές στην Ισπανία: Δεν φτάνουν… οι Podemos για να κυβερνήσει ο Σάντσεθ